[翡翠台] 郭晉安 藍潔瑛 [萬家傳說]

郭晉安 藍潔瑛 [萬家傳說] E-mail 此主題給朋友

藍潔瑛好靚, 套劇好好睇... 請問有冇出DVD?

想當年我好鐘意架

係呀, 藍潔瑛勁靚, 個角色同造型好適合佢, 好想重温

大陸網有啊!前年播「蒲松齡」時頂5 順走左去重溫「萬家傳說」。兩套劇差成條街。
鍾意個故事,尤其係個「不死人」,睇時覺得好搞笑,死極都死5 去,除藍潔瑛外,仲有雯女,不過佢D 裝濃到,另外最大亮點,莫過於白姐姐嘅「演出」和絕「頂」嘅造形。

引用:
原帖由 twenty-third 於 2012-4-30 10:15 PM 發表
大陸網有啊!前年播「蒲松齡」時頂5 順走左去重溫「萬家傳說」。兩套劇差成條街。
鍾意個故事,尤其係個「不死人」,睇時覺得好搞笑,死極都死5 去,除藍潔瑛外,仲有雯女,不過佢D 裝濃到,另 ...
你唔講我都唔記得仲有白姐姐...

不死人係咪即係郭晉安個爸爸? 真係幾搞笑, 我記得有一場係佢隻手比人斬左, 又生番, 跟住威利嚇到暈左.
雯女係狐狸精, 個裝梗係要濃D啦, 但藍潔瑛個造型真係好靚呀

引用:
原帖由 ImNothing 於 2012-4-30 10:42 PM 發表
你唔講我都唔記得仲有白姐姐...
不死人係咪即係郭晉安個爸爸? 真係幾搞笑, 我記得有一場係佢隻手比人斬左, 又生番, 跟住威利嚇到暈左.
雯女係狐狸精, 個裝梗係要濃D啦, 但藍潔瑛個造型真係好靚呀
係啊!果度真係幾搞笑,威利見佢被斬左隻手又比白姐姐推落山,喊咁口話比佢家姐知佢老公死左,點知突然見番佢姐夫出現隻手又响到,跟住嚇到暈左,仲有因為佢5 會老,梅小惠同威利成日討論點解佢地個姐夫5 會老,又係好搞笑,雯女個裝係要濃,但濃得黎好肉酸,果次睇完白姐姐,真係5 想再見佢係個螢幕出現

睇番D 相,E+D姐仔真係一個二個要行埋一邊

多謝分享咁靚ge相...
話時話, 當年其他劇入面, 我唔覺得藍潔瑛好靚, 係萬家傳說特別靚. 可能造型啱佢, 角色又討好.

藍後生又幾靚wo 依家搞成咁真係晒左

鮑方同白姐姐練左神功唔會死
仲一齊打狐精

當年倩女幽魂大HIT,安仔又比人話有幾分似哥哥,個造型有勁抄寧彩臣之嫌

引用:
原帖由 小蜜瘋 於 2012-5-1 12:47 AM 發表
鮑方同白姐姐練左神功唔會死
仲一齊打狐精
係白鷹同白姐姐
佢地係食咗支千年定萬年人參,所以長生不死兼武功高強,
結尾係白姐姐將支參的功力過俾白茵(劇中白鷹的現任妻子),
自己同威利過正常人的生活。
另外劇中雯女係兼飾狐爹,胡美儀飾狐媽,佢地係共用一個身體

提醒自己:如無必要,無謂在新聞節目及記者討論區留言

引用:
原帖由 twenty-third 於 2012-4-30 10:48 PM 發表

係啊!果度真係幾搞笑,威利見佢被斬左隻手又比白姐姐推落山,喊咁口話比佢家姐知佢老公死左,點知突然見番佢姐夫出現隻手又响到,跟住嚇到暈左,仲有因為佢5 會老,梅小惠同威利成日討論點解佢地個姐夫5  ...
呢套野可一不可再,當年藍潔瑛真係靚絕五台山......可惜依家搞成咁

簽名過大

引用:
原帖由 fitlowxp 於 2012-5-1 12:55 AM 發表
另外劇中雯女係兼飾狐爹,胡美儀飾狐媽,佢地係共用一個身體
係胡美儀狐媽狐爹同體,狐爹係忠狐媽係奸,結尾,狐爹好似係比狐媽殺左

引用:
原帖由 fitlowxp 於 2012-5-1 12:55 AM 發表
係白鷹同白姐姐
佢地係食咗支千年定萬年人參,所以長生不死兼武功高強,
結尾係白姐姐將支參的功力過俾白茵(劇中白鷹的現任妻子),
自己同威利過正常人的生活。
另外劇中雯女係兼飾狐爹,胡美儀飾狐媽,佢地 ...
除左個故仔,人物設定都5 錯,威利同小惠兩個角色好可愛,係少可咁可愛,E+D 劇裡邊好難揾,我對呢兩個藝人可以用「討厭」黎形容,但都覺得有驚喜,一開始,威利响市集輸左錢竟然賣左小惠比人做老婆,小惠仲懵懵下,果part 又係好搞笑,兩個响劇度斗傻,威利好食懶飛成日瞓未醒咁款,小惠就係一隻牛,單純大力,專做粗重野,成日比個聰明過佢少少嘅威利恰,最初以為又係公式化會安排佢地一pair,點知係白姐姐,真係估佢5 到,威利真係執到
除左呢樣,結局都幾好,最初又以為係D公式三角戀斗纏不清到尾果種,點知都好快搞清楚,當中寫佢地三個嘅感情變化和關係寫得相當5 錯,好細膩,KO晒E+果D婆媽三角戀,柳姿角色真係好討好,相信係全港男嘅夢中老婆,古月就作繭自綁。

好劇!!! 我當年好鍾意!!!   得閒應該重播一下啦!!!

伸延閱讀
 46 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。