註冊 登錄
用戶名 密碼

38 123
發新話題發佈投票

[Q&A] 又係北海道自駕遊問題 ** 行程 updated @ #36 **

本主題由 Emma650 於 2014-1-2 06:48 PM 分類

又係北海道自駕遊問題 ** 行程 updated @ #36 ** E-mail 此主題給朋友

請教各位有北海道自駕遊經驗的朋友....

我和太太打算7月去北海道十天自駕遊, 想去的地方包括函館, 余市, 旭川, 富良野, 美瑛, 層雲峽, 帶廣, 釧路, 網走,
最後札幌離開....但編行程時發現了極大問題..就係駕駛時間非常長@@ (全程只有我駕車)
而且無法順住一圈咁去晒咁多地方.

有無有經驗的師兄師姐可以俾d意見? 條線點樣走好?

1) 如果一天上下午各駕駛3小時會否太累(非高速公路)?
2) 會唔會去網走/釧路等偏遠地方搭JR 比較化算?
3) 函館山(拍攝夜景)晚上駕車上去會否很困難?

感謝!

最中意食野飲酒﹐尤其是cheap野cheap酒..^^

引用:
原帖由 eatcheap 於 2012-5-24 11:24 AM 發表

我和太太打算7月去北海道十天自駕遊, 想去的地方包括函館, 余市, 旭川, 富良野, 美瑛, 層雲峽, 帶廣, 釧路, 網走,
最後札幌離開....但編行程時發現了極大問題..就係駕駛時 ...
上下午各駕駛3小時累唔累見仁見智~但你行程係10日內道南道央道東環繞北海道遊一圈,建議你check下行車時間,睇下可唔可行先再取捨. 可用e個website check:
http://maps.google.co.jp/  (click ルート・乗換案内)
http://time-n-rd.jp/

就算真係唔介意咁樣大暴走,咁樣走馬看花咁玩又有咩意思? 難得7月去北海道,不如放多d時間玩富良野,美瑛一帶~果度咁多花田,我自己舊年就用左3日full day玩~你可以參考下旅遊書睇景點介紹再取捨.

另7月每日17:00-22:00函館山係唔可以自駕上山. 你可以坐巿區巴士上山,又或者泊車嚮ropeway站隔離免費parking再坐ropeway上下山; 睇睇:
http://www.334.co.jp/jpn/access/

上下午總共5小時而只是其中一日都可以。如果日日6個鐘就要諗諗。。。

最回味的溫泉:鶴之湯

十日內環遊成個北海道咁滯

太貪心了

俾你跟得到行程, 都只係 "蜻蜓點水到此一遊" 式, 咁樣好咩?

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 eatcheap 於 2012-5-24 11:24 AM 發表

最後札幌離開....但編行程時發現了極大問題..就係駕駛時 ...
去玩盡可能都唔好走回頭路, 而家講幾百公里呀!
七月出發真係要快快快, 唔係真係無位.

1) 如果一天上下午各駕駛3小時會否太累(非高速公路)? - 唔好咁唸啦, 放棄.

回覆 6# 的帖子

我試過撘CX,千歲一落機直奔釧路食晚飯,都不錯

There are two ways to live your life: one as though nothing is a miracle; the other is as though everything is!
Albert Einstein (1879-1955)
迷失吉祥寺

謝謝各位師兄意見!
對我黎講, 渣車多過睇景點都唔係大問題, 我好enjoy 駕車旅行個感覺, 但係...得我一個渣, (體力/精神上) 真係唔掂...
如果三四個fds一齊去, 可以輪流渣的話應該OK..

等我再研究下放棄咩景點先....唔該晒各位!

(仲有其它意見都歡迎提出)

因為小弟未試過日本租車, 又請問下各位, 你地租過邊間公司, 有咩優缺點呢?

(我會在JR札幌站附近取/還車)

謝謝!

引用:
原帖由 polyu1986 於 2012-5-25 19:29 發表
一般租車公司都係 1~3 年車, 無咩分別, 只向 $$$ 看

我會在JR札幌站附近取/還車 --- 你仲係打算札幌 (道中央) 落機上機 ? 無 So 架.
師兄, 你講" 無So"的意思係?

如果最理想應該點樣出入呢? 不過機票已訂...唔知仲改唔改到

放棄函館較可行,直航機第一日直去富良野,跟住去帶廣,釧路,上阿寒,摩周,屈斜路,上網走,再到層雲峽,旭川 ,回札幌,有時間的話,去埋小樽,札幌回港,十日應可以

回覆 10# 的帖子

1. $$$, 留意不同公司的保險是不同的,耍全部加才知是否平.
2. 還車時間因不是全部shop都是24小時,好多只是到20:00
3. 車種,有冇自己揸開...
4. 離酒店遠近.

最回味的溫泉:鶴之湯

38 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。