註冊 登錄
用戶名 密碼

24 12
發新話題發佈投票

[Q&A] 新手自由行大阪 6 天行程… 請指教

本主題由 Emma650 於 2014-1-2 06:51 PM 分類

引用:
原帖由 kentwai 於 2012-5-26 12:01 PM 發表
CX 凌晨機 6點到關西
Day1(日)
機場>道頓崛酒店>大阪城-天守閣>歷史博物館>通天閣>梅田空中庭園展望台 (大阪周遊卡)

Day2(一)
酒店>心齋橋>美國村>道頓堀> BIG CAMERA>難波CITY>南海通>黑門市場> ...
第一天我反而Suggest你先去梅田空中庭園睇Day view 晚上才去通天閣,因為通天閣相對較矮,比較合大阪的建築群,而且仲可以食下邊的串燒當晚食。同埋今年新世界 唔記得咩週年會有免費巴士往來難波。

第二日你話你想去左美國村先,我驚未開開,不如你改早上先往黑門市場食早點之後才往上行吧!

如果我無記錯你住果到先去奈良比較方便,其次你果日只係奈良和伏見,唔洗追時間,輕輕鬆鬆坐電車安全點。

最後你Weekday去京都少好好好多人,只要你早起同唔好個個點Hea太耐都做得到。京都坐巴士方便過火車的,

Day 3 環球影城對我來說一整天都不夠,如果是六、日去排隊玩遊戲都排了很多時間。   Day 1你到天守閣應該用不上一天,可預留點時間到梅田阪神/阪急百貨等......至晚上才到空中展望台,完美!  其餘安排沒大問題,旅途愉快。

如去空中庭園就唔使去通天閣,嘥時間排隊

引用:
原帖由 kentwai 於2012-5-26 03:27 PM 發表

Day 1 你既意思係通天閣night view 靚 d ?
即係去梅田空中庭園(阪急百貨、阪神百貨) > 通天閣
跟住 http://tokyoplay.blogspot.com/2011/07/sinkouka-bus.html 番 hotel
Big Camera 前落車都幾方便 , 但得29個 ...
因為梅田係較商業區晚上D燈熄左好多。
上次我朋友話想去梅田個空中庭園,我地晚上上去睇就覺得無乜野睇。。
反而如果要上D高塔我覺得通天閣有趣D,
一來下面有大阪很出名的串燒店,而且附近又有一個大型溫泉,仲有塔底有個和風唔知錢湯定溫泉既小店,佢Sales 係市區?天台泡浴?

晚上又可以係搭下拍照,空中庭園On XX行去,附近應該仲Repair緊。。。。上完去又傻傻下咁行返去。

但!小弟對上塔睇野真係無乜興趣,除了陪FD果一次我都係因為睇Exhibition而上過六本木和套票包上Macau 塔。所以都係Uptou la

其二日本未必好似你想像中咁早開門,大多11點咁上去 ,再者大阪比東京既店早收(不計大公司)
八點左加心齊橋D店都收得七七八八。要注意。

引用:
原帖由 許樂仔 於 2012-5-26 07:46 PM 發表

上次我朋友話想去梅田個空中庭園,我地晚上上去睇就覺得無乜野睇。。
一來下面有大阪很出名的串燒店,而且附近又有一個大型溫泉, ...
無錯,周圍行揾野食同睇重好

引用:
原帖由 許樂仔 於 2012-5-26 07:46 PM 發表

一來下面有大阪很出名的串燒店,而且附近又有一個大型溫泉, ...
果架車呢我坐過  我坐果次得三條友(包埋我)。

近鐵奈良站比JR 奈良站近奈良公園!用腳行就可以。不過點解你一定要去伏見?係咪做生意??

引用:
原帖由 kentwai 於 2012-5-26 03:27 PM 發表

Day 1 你既意思係通天閣night view 靚 d ?
即係去梅田空中庭園(阪急百貨、阪神百貨) > 通天閣
跟住 http://tokyoplay.blogspot.com/2011/07/sinkouka-bus.html 番 hotel
Big Camera 前落車都幾方便 , 但得29個 ...
1)你搭 近鐵難波 就 可以直接去奈良 (行上去 / 搭循環巴士 就上到去 鹿仔公園 & 東大寺)

2)近鐵奈良 去 伏見稻荷站
首先就要搭近鐵去到近鐵丹波橋站 (月台 轉 月台)
係 同1個站 轉搭(京阪本線)去 伏見稻荷站

3)伏見稻荷 搭 京阪本線 返 心齋橋 / 難波道頓堀  (回程)

順帶一提 , 伏見稻荷站  and  JR 稻荷站  係不同地方 , 天書有提及 遊覽 伏見稻荷大社 多數講 係 落 JR稲荷站

唔知你本身知唔知道呢 ? 如果你唔清楚 請看看呢位 C 姐 #29 http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=19061642&extra=page%3D2&page=2
因為 ...你話同媽媽去 , 所以 要了解多 D  要行路既 景點

引用:
原帖由 kentwai 於 2012-5-27 12:38 AM 發表
超級感謝ching 的幫助…
選擇搭 JR 或 近鐵的確令我十分困擾
亦都唔想帶媽媽走錯路

1. 我清楚 JR稻荷站
同 伏見稻荷站的分別,我亦上過google map check 過路線

佢話伏見稻荷站行過 JR 稻荷站 2 ...
1. 我幫那位身在日本既 師姐 睇過 , 佢都問我 google 信唔信得過 ,  2個站 的確相距不遠 , 但 3分鐘 可能係比識路既人就得
我估 大約相差 10-15mins 啦 (我當日離遠望過)

2. ktp 2日 都要 3800yen (1900yen 1日), 如果 你當日 係難波-->奈良 (540yen) 奈良(行路為主) , 再奈良-->伏見 (740yen)
伏見-->難波/心齋橋 (590yen) = 1770 yen , 主要搭既車費 都唔係太賺 , 只是賺左唔使每程都要買飛時間.

and 如果你唔用 ktp , 用jr 咩 pass ?

3. 最好既路線 係 由  (京阪本線) 伏見稻荷  去 --->淀屋橋  (係丹波橋轉車) , 再 淀屋橋 行去轉搭 御堂筋線 返 心齋橋 / なんば難波

4. 唔使 pass , 奈良主要行路/踏單車 為主 , 不過你媽媽要行上去辛苦 d , 所以係 近鐵奈良出口 (自己問問人) 有架循環巴士 好似 150yen ,
上到去 東大寺 and 奈良公園 ,  你搭車上左去遊玩晒 ....回程 行返落黎都得 (有好多商店 / 食店 比你 shopping & eating)

如果,你要去搭 jr 奈良 去 jr稻荷 , 行路落黎車站最少 30分鐘 ga

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。