資助最遲可以幾時申請?

資助最遲可以幾時申請? E-mail 此主題給朋友

我今年YEAR2,知專課程
之前都開POST話唔讀,但都走到黎呢步
都想睇下考試成績會點樣
我果間就28-31號就要資助申請表
另一方面,我有機會唔合格,繼而唔升讀
請教
如果我升到先去申請YEAR3既資助得唔得架,即係考埋呢次試有埋成績先申請,得唔得?
我唔想申請完又唔讀...
THX

之前有冇申請過?

香港 1997 ~ 2007(特區十年史)

反對的聲音多是顯性的 支持的力量多是隱性的

香港核心價值︰
炒賣、輸打贏要、憎人富貴厭人貧、事事諉過於人、自私、雙重標準

我上年都係忘記左申請而遲交申請表(但冇你甘遲)
聽到個消息係
而家甘早叫d舊生申請只係唔想同新生一齊交表甘混亂
仲有舊生要提早交學費
愈早申請當然愈著數
仲有遲交申請表要交解釋信
同埋你要預左第一期學費要自己比住先
至於出埋成績先申請
我果科就六月尾出成績
當你係六月尾先申請
我覺得比較"問"水

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2012-5-27 01:15 AM 發表
之前有冇申請過?
冇錯,YEAR2申請過,仲申左半年

引用:
原帖由 懶_人 於 2012-5-27 07:51 AM 發表
我上年都係忘記左申請而遲交申請表(但冇你甘遲)
聽到個消息係
而家甘早叫d舊生申請只係唔想同新生一齊交表甘混亂
仲有舊生要提早交學費
愈早申請當然愈著數
仲有遲交申請表要交解釋信
同埋你要預左第一期學費要 ...
寫信解釋事小啦,臨近考試先黎搞呢D資助,真係唔知佢地係咪想減少D人去申請....
我YEAR2全部學費都自己俾左先,等成半年佢先批....
咁YEAR3第1期學費幾時交?
我唔想成績都未出就要我交學費

引用:
原帖由 我收到個結果啦 於 2012-5-27 10:36 AM 發表

寫信解釋事小啦,臨近考試先黎搞呢D資助,真係唔知佢地係咪想減少D人去申請....
我YEAR2全部學費都自己俾左先,等成半年佢先批....
咁YEAR3第1期學費幾時交?
我唔想成績都未出就要我交學費
一向都係呢個時間先申請
間間專上學院, 包括大學, 都係呢個時間申請

如果你要補考
就唔會要你交學費
一定係等補考成績出埋先要交

但你其實可以照申請
因為你申請完, 仲要等審批
批o左, 但你唔打算讀
你可以揀唔接受資助
根本冇影響

香港核心價值︰
炒賣、輸打贏要、憎人富貴厭人貧、事事諉過於人、自私、雙重標準

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2012-5-27 11:23 AM 發表
一向都係呢個時間先申請
間間專上學院, 包括大學, 都係呢個時間申請

如果你要補考
就唔會要你交學費
一定係等補考成績出埋先要交

但你其實可以照申請
因為你申請完, 仲要等審批
批o左, 但你唔打算讀
你可以揀唔接受資助
根本冇影響
等埋補考成績大約係幾時???
如果我唔讀,我今年會唔會有咩證書既野???
不過唔讀, YEAR2既資助即刻變成貸款....
THX

引用:
原帖由 我收到個結果啦 於 2012-5-27 05:43 PM 發表

等埋補考成績大約係幾時???
如果我唔讀,我今年會唔會有咩證書既野???
不過唔讀, YEAR2既資助即刻變成貸款....
THX
唔知幾時先知補考成績
但肯定係 1/8 之後

如果你唔讀
你可以申請中途結業, 再申請學歷證明
但要等你確定 all pass 先可以申請

同埋唔讀, Year 2 o既資助即刻變成貸款

香港核心價值︰

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2012-5-27 07:03 PM 發表

唔知幾時先知補考成績
但肯定係 1/8 之後

如果你唔讀
你可以申請中途結業, 再申請學歷證明
但要等你確定 all pass 先可以申請

同埋唔讀, Year 2 o既資助即刻變成貸款
哦,明白哂,THX
我唔讀之後,真係唔知點算
果陣貪近揀左果間,其實我唔想讀落去

新加問題
如果我睇完考試成績之後,認為自己冇辦法補考可以合格番
我選擇退學
係咪即刻打去學生資助果邊話退學??
定係可以留番開學果陣先打去話退學?

引用:
原帖由 我收到個結果啦 於 2012-6-1 05:39 PM 發表
新加問題
如果我睇完考試成績之後,認為自己冇辦法補考可以合格番
我選擇退學
係咪即刻打去學生資助果邊話退學??
定係可以留番開學果陣先打去話退學?
你一日未向 IVE 交退學信
你都可以唔打去學生資助辦事處果邊話退學

當你向 IVE 交o左退學信
就要o係合理時間內打去學生資助辦事處果邊話退o左學
唔係學生資助辦事處係有權告你詐騙

香港核心價值︰

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2012-6-1 08:46 PM 發表

你一日未向 IVE 交退學信
你都可以唔打去學生資助辦事處果邊話退學

當你向 IVE 交o左退學信
就要o係合理時間內打去學生資助辦事處果邊話退o左學
唔係學生資助辦事處係有權告你詐騙
好詳盡既解釋,THX
如果我唔讀,我只要唔交學費就會自動退學.....
或者主動提出....
之後就要背負一筆債務了

搭單一問  year 2升year 3 第一期學費要交幾多$$??? year3係$27600  thx~~

引用:
原帖由 我收到個結果啦 於 2012-6-1 10:17 PM 發表

好詳盡既解釋,THX
如果我唔讀,我只要唔交學費就會自動退學.....
或者主動提出....
之後就要背負一筆債務了
咁就會列入黑名單

香港核心價值︰

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2012-6-2 12:12 AM 發表

咁就會列入黑名單
但我如果肥左幾科,又冇得補考
唔係自動退學咩?
唔通咁都俾我升讀

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。