[HKDSE] 2013 dse retakers召集區

54443 retake 英數LS econ

好坦白 強烈建議有意retake 既同學唔好係日校repeat 特別係選修科的科目
因為SBA做得好唔好都9成害死你架啦 因為你個分好難高過written 果個分
例如 phy chem bio 呢類科目既 written 用番CE經驗 估計要9成先5* 5**
即係話 SBA做REPORT LAB 次次都要9 10 分 你先唔會比SBA 拉低個overall

但事實上大部份人 SBA 分都唔高 一般學生大約都係7x/100分到
極端例子 3x 4x分都有 想知自已係咪比SBA拉低 自已買卷睇/返學校問老師
一般考哂試 D老師都會好願意公開大家SBA既分數
但總之SBA分大家都唔會高 會拉低你written多

即係話假設拎5**要90% 5*要85%
你written 90% sba 70% 可能拉拉下變左84% 咁就5左 同你真正實力差兩個grade了
但如果你自修生 你就5**左啦 呢個好大分別

AL經驗話我地知SBA個weighing 唔細架 表面講到15% 其實計30%
DSE 相差成點冇人知啦~~一個月多D有人拎左卷就大約知  但總之有一定影響力

利申: AL SBA(TAS) 受害者

你地個個RETAKE得黎咁勁既

引用:
原帖由 sky2468 於 2012-7-23 06:13 AM 發表
好坦白 強烈建議有意retake 既同學唔好係日校repeat 特別係選修科的科目
因為SBA做得好唔好都9成害死你架啦 因為你個分好難高過written 果個分
例如 phy chem bio 呢類科目既 written 用番CE經驗 估計要9成先5* 5* ...
本人有教DSE及AL的實驗科目的,考評局的實驗分數只會按全校的卷一成績做調整(一般是正負5%)之內,你所講的30%的影響不可能存在。一般而言,全港平均分是70%左右(AL的歷史數據,DSE還沒有公佈細節),而實驗科目與卷一成績一般成positive correlation,所以如果卷一考的好的,實驗都會高分些。我上年DSE取5或以上的學生,實驗科都平均有8分以上。另外,你說5**要9成以上,我有份改卷,感覺不到是這樣的,除非我改的卷全部都沒有5**,我想只能等考評局的每科數據(但可惜不會公開的)。我們學校請了幾個學生去賣卷回來參考,到時可能多些資料。

對於想重讀或重考的同學,我沒有個人意見,因為每個人的情況都不同。只要大家真心想考好些,再去考一次也好。重讀生成績有顯著進步的自然有不少,但我也認識很多毫無寸進的,關鍵是心態、意志和讀書方法。要說建議,我認為自修和返學各有利弊,去問一下曾任教你的老師好些,他們接觸的個案多些,也認識你,個人很反對半工讀,要讀就專注的讀,搵食也不趕這一年。

在信息氾濫的年代,仍何事物的週期都會縮短。
2000最吃香的學科︰電腦工程/IT
2009最吃香的學科︰精算/環球商貿/量化金融
2012最吃香的學科︰醫科/護理
報讀前請想想幾年後的世界還會一樣嗎?報科不是一時面子或未來幾年的工作,是一世的事業。

425/5454
OLNLY RETAKE RNG
邊讀HD邊RETAKE
只係想入ENGINE 下年入到機會大嗎?
自修係經JUPAS??

有冇人一齊溫中英通phy 諗緊take新科econ定m1好

我都RETAKE
有無好介紹
我主科2332
ECON5 CHEM3 BAFS1
考邊幾科好? 考多次ECON如果5*左會唔會有幫助

引用:
原帖由 16Gym 於 2012-7-23 01:00 PM 發表 我都RETAKE有無好介紹我主科2332ECON5 CHEM3 BAFS1考邊幾科好? 考多次ECON如果5*左會唔會有幫助
cecn 難讀定chem難讀

我只係想考dse既中史 唔知有冇5**中史既人有買卷可以賣俾我呢?

另外,想問1下 中史個mode係咪卷1考由周至現代
卷2考4個範圍(學子/宗教/經濟/制度)??

CORE全4=AL 全D

唔使CORE全5先穩入U MA?

沙田區,有冇朋友打算一齊溫呀?!
一齊溫動力大啲,我打算8月1開始溫,但屋企冇人支持,所以好down.

ME SHATIN WO.......
WHAT SUBJECT HAD YOU TAKEN?

引用:
原帖由 wve123 於 2012-7-23 04:32 PM 發表 ME SHATIN WO.......WHAT SUBJECT HAD YOU TAKEN?
4科加econ and bafs 可能加埋pe

引用:
原帖由 kelvinau1992 於 2012-7-23 04:31 PM 發表
沙田區,有冇朋友打算一齊溫呀?!
一齊溫動力大啲,我打算8月1開始溫,但屋企冇人支持,所以好down.

我打算2013retake全科
不過住粉嶺 想搵人一齊溫
如果可以都想有時出黎一齊溫?
互相支持&鼓勵 !

引用:
原帖由 kuma1217 於 2012-7-23 06:41 PM 發表 我打算2013retake全科 不過住粉嶺 想搵人一齊溫如果可以都想有時出黎一齊溫?互相支持&鼓勵 !
你係今日考dse嗎?!..我都有興趣一齊溫,自己努力會好辛苦

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。