有關於大行060改車問題

回覆 14# 的帖子

我念樓主要開個標題請各大 "打手" 報價...
不個就上述換件亦可買以下工具:
1. 撬胎棒$15,
2. 單車泵$35,
3. 六角匙$20,
4. 15號緊頭$15,拆腳踏用!
無須下下去單車鋪睇人面色,重要比人斬到一頸血!

引用:
原帖由 at1996821 於 2012-8-10 10:33 PM 發表
55...我果個應該係"旋式飛輪"黎

我想問1.CST20*1.35 芒果胎
2.把手
3.seat位
4.腳踏
5.彩線
拎哂比單車鋪整..佢會收?$左右
1.CST1.35呔,建議你上網買水貨,兩條$160左右,行貨要$130左右一條。
2,3,4.依3樣嘢有平有貴,首選換seat位,(啤呤)腳踏先,快拆款會貴D。
5.普通顏色線殼,通常$200跟波,制線,包裝。
你住邊頭?

引用:
原帖由 890poi 於 2012-8-10 10:59 PM 發表
我念樓主要開個標題請各大 "打手" 報價...
不個就上述換件亦可買以下工具:
1. 撬胎棒$15,
2. 單車泵$35,
3. 六角匙$20,
4. 15號緊頭$15,拆腳踏用!
無須下下去單車鋪睇人面色,重要比人斬到一頸血!
姐用呢4個工具就可以搞掂哂? 你又有道理既xd!
引用:
原帖由 6195 於 2012-8-10 11:06 PM 發表

1.CST1.35呔,建議你上網買水貨,兩條$160左右,行貨要$130左右一條。
2,3,4.依3樣嘢有平有貴,首選換seat位,(啤呤)腳踏先,快拆款會貴D。
5.普通顏色線殼,通常$200跟波,制線,包裝。
你住邊頭?
...
上水,係呢 可以留msn比我嗎?想sd link問你野
哈哈,其實我諗住係taobao買 真係平好多

我好似有套二手銀色52T連護盆方芯脾係度,若果樓主啱用幫我接收左佢,見你學生哥唔收$啦!不過要過嚟元朗攞。
仲有數清楚依家原裝個隻係幾多T,唔係返到去原來兩隻一樣,車$都嘥埋!

點樣睇係咪52T?

引用:
原帖由 at1996821 於 2012-8-11 10:26 發表
點樣睇係咪52T?
數下咪知囉

如果你架車乜都未改過, 想洗少少錢就大大改善性能
(其實 060 性能上根本無改的價值, 改幾多錢都係多餘)
改以下幾樣野啦

1. 咬地的車呔 + 內呔 + rim tape
當年 (三年前) 我係用 panaracer minits tough 大約 200 蚊一條, schwalbe 406 法咀內呔大約 50 蚊條
加埋兩卷 zefal rim tape 都係 50 蚊, 呢度已經去左 550 蚊

2. 咬腳的踏
最緊要咬得實個鞋底唔好跣黎跣去, 唔駛買快拆踏, 最緊要就係夠咬, 應該 200 蚊有交易

條呔唔夠咬, 無論你踩得幾大力都好個尾呔都會 slip根本就快唔起, cst 個 D 就算把啦
另外改 BB 同大餅, 絕對唔夠你換過對腳踏咁高性價比

引用:
原帖由 at1996821 於 2012-8-11 10:26 AM 發表
點樣睇係咪52T?

其實近呢一年幾買既 060, 應該 9成9 已經係 52t
因為新既 060 叫 hat 060, 原裝就係 52t
舊款 060 叫 ht 060, 原裝係 48t
我一年半前買的 060 已經是 hat 060
所以, 如果你部車只係買左幾個月的一手車, 除非買到倉底貨
如果唔係, 都係 52t 的了.

想知係唔係 52t
最簡單就係一粒一粒咁數下有幾多粒齒

台灣單車環島 - [完成] / 單車進藏~成都到拉薩 - [計劃中] / http://hk.myblog.yahoo.com/nashgames

好既thx

回覆 20# 的帖子

原裝dahon hat060 的中軸是超重52t生鐵餅及曲柄!

咁換唔換餅好?

回覆 25# 的帖子

個人認為必換,原裝曲柄盤組共2.2kg!

建議換litepro53t帶護盤,重850g,人仔258,tb貨。
或雜廠無標帶護盤,重750g,人仔130,tb貨。

順便買隻超順shimano 118mm BB,118mm 是預備日後加隻39t上雙盤用,約人仔45。

都係果句,記著買單車專用工具:拆卸曲柄;拆卸中軸工具

引用:
原帖由 890poi 於 2012-8-11 04:12 PM 發表
個人認為必換,原裝曲柄盤組共2.2kg!

建議換litepro53t帶護盤,重850g,人仔258,tb貨。
或雜廠無標帶護盤,重750g,人仔130,tb貨。

順便買隻超順shimano 118mm BB,118mm 是預備日後加隻39t上雙盤用,約人仔 ...
好..唔該哂
我發覺tb比起香港既價錢真係平好多

回覆 27# 的帖子

係小心好似我咁陶到中毒!

upgrade 部060後, 又砌部大頭相中的s18!

但兩部車經蒲崗村道車埸實戰測試後, 其實分別不大!

全改16速的060約11kg, 上斜輕易爆上, 穩定! 而平路是s18微較輕快!

伸延閱讀
 28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。