銅還是不鏽鋼比較好?

銅還是不鏽鋼比較好? E-mail 此主題給朋友

揀緊洗手間內置物架, 毛巾環個D

想請教下, 揀銅還是不鏽鋼會比較內用???

因好怕不鏽鋼會好易生锈, 銅係咪會好D? 但難唔難清洗呢請問?

引用:
原帖由 BBCarr 於 2012-9-2 12:46 AM 發表

因好怕不鏽鋼會好易生锈, 銅係咪會好D? 但難唔難清洗呢請問?
怕不鏽鋼會好易生锈???? 不袗的意思不是不會生蛌瑪材嗎??

引用:
原帖由 22kaka' 於 2012-9-2 12:54 AM 發表

怕不鏽鋼會好易生锈???? 不袗的意思不是不會生蛌瑪材嗎??
我都唔知點解, 可能劣質掛? 我宜家屋企用緊既不锈鋼真係會生锈呀

SEARCH到GOOGLE咁既解釋囉 https://www.google.com.hk/search?source=ig&hl=zh-TW&rlz=1G1GGLQ_ZH-TWHK371&q=%E4%B8%8D%E9%8F%BD%E9%8B%BC%E7%94%9F%E9%94%88&oq=%E4%B8%8D%E9%8F%BD%E9%8B%BC%E7%94%9F%E9%94%88&gs_l=igoogle.12...0.0.0.1580.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1ac.

宜家諗住費事煩, 想轉用銅, 唔知好唔好呢

引用:
原帖由 BBCarr 於 2012-9-2 01:13 AM 發表

我都唔知點解, 可能劣質掛? 我宜家屋企用緊既不锈鋼真係會生锈呀

SEARCH到GOOGLE咁既解釋囉 https://www.google.com.hk/search?source=ig&hl=zh-TW&rlz=1G1GGLQ_ZH-TWHK371&q=%E4%B8%8D%E9%8 ...
你擇搵到銅嘅毛巾架?

以我所知,靚既不秀鋼係唔會生秀的
即係如果你所講既廁所配件,一般3幾百的,同過千的,分別就係呢度
你可以問下間舖,d配件係咪304既不秀鋼,如果係差d既話就會生秀
我印象中係咁,有錯請指證

銅既真係未見過,銅顏色既都見過,但真係銅既話就未見過
會唔會好貴??

回覆 6# 的帖子

係淘寶見到好多都話係銅...

不過堅唔堅就冇人知了..就算係銅, 同龍頭一樣, 都分四十幾到六十幾 (%) 的銅..唔好諗係 99% 銅..

我自己都買左一個銅和一個 stainless 廁紙架, 幾年後話比你聽有乜分別..

強烈建議香港政府:
delete from 公屋輪侯表 where 香港身份証號碼 in
(select 香港身份証號碼 from 薪俸稅人士
  where 年收入/12 >= (select 個人申請收入 from 公屋申請資格));

引用:
原帖由 BBCarr 於 2012-9-2 12:46 AM 發表

用真正優質不鏽鋼是大多不會生鏽的

最好是 Class 316 級數

其次是 Class 304 級數

太多雜質的是假不鏽鋼或只是鍍銀色

見識少,請見諒
HA
引用:
原帖由 tsepajero 於 2012-9-2 01:47 AM 發表
啤兄,今次唔幫你了......

我買左廚房掛件標明用"304",都貴,牌子係X樂

用銅既都幾好丫....
濕氣重之後咪又係變色....

不鏽鋼啦,銅成日要“san"呀!

引用:
原帖由 fatman333 於 2012-9-2 07:58 AM 發表
以我所知,靚既不秀鋼係唔會生秀的
即係如果你所講既廁所配件,一般3幾百的,同過千的,分別就係呢度
你可以問下間舖,d配件係咪304既不秀鋼,如果係差d既話就會生秀
我印象中係咁,有錯請指證

銅既真係未見過,銅顏色 ...
貴過304

幾頂級嘅不鏽鋼都會生鏽,
304一樣會,
只不過较为難姐,
所以要錫住用咪會好D,
或者五年換一次口羅

咁我真係未見過喎
好奇咩?
引用:
原帖由 愛薯 於 2012-9-2 09:55 AM 發表
見識少,請見諒
HA

伸延閱讀
 30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。