發新話題發佈投票

[Q&A] 有無人帶bb去日本玩

本主題由 Emma650 於 2014-1-2 06:40 PM 分類

有無人帶bb去日本玩 E-mail 此主題給朋友

明年好想去期待已久的北海道,可是必須要帶埋兩歲bb一齊去,朋友強烈反對帶小朋友去日本喎,話禍害好深喎,而家進退兩難!有無人今年會/已同小朋友去日本的呢?

其實無d甘既必要=,=..

佢仲細 去完等於無去過  系佢立場黎講

之前帶過兩嵗半仔仔去過北海道,不過係311之前,之後都去過大阪,名古屋,我都唔夠胆建議啲人帶埋仔仔去,畢竟幅射呢樣野禍害好深。

上年8月同過當時2歲8個月嘅大女去東京玩咗5日.  今年3月底同兩個女(3歲幾,歲幾)一家人去咗東京同長野玩咗8日.  我有3家朋友今年暑假去咗北海道,大阪同沖澠玩.  
我自己覺得除咗出事嘅東北之外,成個日本都可以去,因為已經洩漏嘅幅射,已經傳遍成個地球, 無一個地方可以免疫.  
當然如果過唔到自己心理個關就無謂去啦, 始終去旅行都係想開心, 去得唔安心不如去第二度啦.

暑假時我的朋友, 有一家去沖繩, 有一家去九州玩.

有,我11月8日會帶17個月嘅阿仔去大阪8日唸住挑戰佢嘅體能,畢竟全家去旅行都係一件好開心嘅事,趁住佢未夠2歲乜都唔駛錢之前好去,唔係嘅話啱啱過咗2歲乜都要錢更加唔想去。

冇問題架,
我試過坐零晨機有人帶BB上機,
由起飛喊到落機, 成機人冇得瞓,
果對夫婦全程比人眼望望囉.

引用:
原帖由 ri0423 於 2012-9-5 09:44 AM 發表
明年好想去期待已久的北海道,可是必須要帶埋兩歲bb一齊去,朋友強烈反對帶小朋友去日本喎,話禍害好深喎,而家進退兩難!有無人今年會/已同小朋友去日本的呢?

其實如果你擔心既"禍害"係講緊"輻射", 而你又心信係有既話,大人都唔應該去.

引用:
原帖由 ri0423 於 2012-9-5 09:44 AM 發表
  係咪又係果個 "朋友個老婆去完番黎, 5 年內都不能懷孕" 的故仔?

點解又無人問依家日本果邊係咪所有女人都不能懷孕, 所有細路全部畸哂型既?

都係果句: 信既就咪去, 去既就咪信.  係咁多.

利申: 舊年7月都同3歲細路一齊去完北海道番黎.  今年好想再去, 不過無錢

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

我個bb15個月大已經去一本玩了
仲要係輻射之後
個人仲精靈左又行快左

引用:
原帖由 hihiok111 於 2012-9-5 10:59 AM 發表
其實無d甘既必要=,=..

佢仲細 去完等於無去過  系佢立場黎講
但楼主有多一隻"寵物"倍佢玩喎

睇你有幾緊張囉, 因為有好多不同因素要考慮:
1. 年齡
2. 機程
3. 食物
4. 沖涼
5. 為乜

1. 我等個仔3歲先去沖繩, 因為覺得佢會較識野同埋會記得. 同埋唔會在飛機哭.
3. 沖繩2.5個鐘機程好似對佢的耐性會較容易接受.
3. 食物, 我朋友帶2歲女女去, 但又驚水肚不服, 所以在香港買埋水過去, 真係重死人.
4. 我朋友要帶埋個吹氣盆過去同佢沖涼, 小小攞苦嚟辛咁.
5. 一般帶2歲小朋友去旅行都係玩自己多D, 佢可能只喜歡玩公園的滑梯, 但可能又另你不能盡興的玩, 為乜?

唔係叫你唔去, 只是要有一切的心理準備. 我帶我個3歲2個月仔仔去沖繩, 開心到不得之了! 立即計劃再去北海道、沖繩、立山黑部、九州等地方 (老婆仍未容許帶去東京, 佢都是較驚), 不過我就覺得是錢的問題較大.

我舊年10月帶當時2Yrs 囝囝經大板去四國6日。
今年10月會再帶囝囝去九州8日。
不過我都唔夠膽帶住個B自遊/鐵道行,都係自駕遊,要換片食奶都方便D。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2012-9-6 04:25 PM 發表

係咪又係果個 "朋友個老婆去完番黎, 5 年內都不能懷孕" 的故仔?

點解又無人問依家日本果邊係咪所有女人都不能懷孕, 所有細路全部畸哂型既?

都係果句: 信既就咪 ...
呢個故仔, 我已經係唔同既朋友/ 同事既口中聽過...真係好想講....唔通O個PAIR 夫婦識晒我D 朋友, 同事???
我唔係話鼓勵人去, 不過有D 野要自己分析下, 過濾下先好講出黎....
都係去幾日就咁大件事, 咁D 日本人咪唔使生??
AGREE, 信既就唔好去, 去得就唔好驚...驚住咁去又點會玩同食得開心?!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。