註冊 登錄
用戶名 密碼

21 12
發新話題發佈投票

[Q&A] 北海道7日自由行 2013年1月去~~

本主題由 Emma650 於 2014-1-2 06:40 PM 分類

北海道7日自由行 2013年1月去~~ E-mail 此主題給朋友

book左出年1月26去, 因為從未去過北海道, 又唔係自駕遊, 想睇下點樣可以省錢省時而又去到想去既地方-> 札幌, 小樽, 旭川, 登別, 函館
呢個係暫時計劃, 好多詳細未諗好….
請各ching比啲意見, thx!!

day1- hk ->札幌, 落機後乘JR到札幌酒店check in 再到大通公園附近行逛 + 晚飯
day2 - 札幌->小樽 (會去小樽玻璃館 + 音樂城,  晚上影小樽運河夜景),很多人話小樽一日行唔晒, 想問各位ching認為一日, 還是兩日好?)
day3 - 札幌 ->旭山動物園
day4 - 札幌-> 登別 (地獄谷 + 熊牧場)
day5 - 札幌 ->函館 (想影函館夜景), 其實函館1日行唔行得晒?因為覺得函館風景比較靚同埋多野睇…
day6 - 札幌 -> 南千歲outlet
day7 - 札幌 ->hk

因這次package是6晚也住在札幌, 所以每晚要趕回札幌酒店, 以上行程都好似比較趕, 大家認為邊度值得去, 同埋多靚景, 因為主要係影相, 只需留一日去shopping就可以了

Day 5, 6, 7, 唔應該全住札幌, 尤其是如果你真係去函館的話.

札幌/函館一程車都幾小時, 你仲話要影埋函館夜景相添

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

ching, 我都知呀, 不過已經book左喇, 無辦法, , 因為之前睇住函館好貴呀~~~
我睇過有晚上7點幾既JR由函館返札幌, 唯有一影完夜景就走啦, 又睇過話5點幾就開始天黑, 4點幾上定上函館山等佢天黑啦!

可以參考下你嘅行程
我打算2月1日出發

回覆 3# 的帖子

Book 左可以改的0麻  你仲有成 4個月先出發......

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

純個人建議, 更改如下:

day1- hk ->札幌, 落機後乘JR到札幌酒店check in 再到大通公園附近行逛 + 晚飯
day2 - 札幌->小樽 (會去小樽玻璃館 + 音樂城,  晚上影小樽運河夜景),很多人話小樽一日行唔晒, 想問各位ching認為一日, 還是兩日好?)
day3 - 札幌 ->旭山動物園
day4 - 札幌-> 登別 (地獄谷 + 熊牧場); 住登別
day5 - 登別 ->函館 (想影函館夜景); 住函館
day6 - 函館 -> 南千歲outlet -> 住札幌/千歲
day7 - 札幌/千歲 ->hk

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 朱投炳 於 2012-9-6 04:18 PM 發表 Day 5, 6, 7, 唔應該全住札幌, 尤其是如果你真係去函館的話.札幌/函館一程車都幾小時, 你仲話要影埋函館夜景相添
北海道基本上好早天黑,由其是冬天,下午5:00天應該黑齊,快D影完相,坐 特急スーパー北斗21号,返到札幌都係晚上11:00

引用:
原帖由 bigblackpig 於 2012-9-6 04:55 PM 發表
北海道基本上好早天黑,由其是冬天,下午5:00天應該黑齊
如果你認為早上幾小時火車落, 晚上又幾小時火車番札幌咁玩函館既方法係值得既(即係實則只有不多時候係函館市有日光), 我無意見.

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 yencafe 於 2012-9-6 04:28 PM 發表
ching, 我都知呀, 不過已經book左喇, 無辦法, , 因為之前睇住函館好貴呀~~~
我睇過有晚上7點幾既JR由函館返札幌, 唯有一影完夜景就走啦, 又睇過話5點幾就開始天黑, 4點幾上定上函館山等佢天黑啦!
酒店房Book 完又Cancel, 又Book 過另一間, 自由行黎講係好正常既

多謝各位ching既意見, 我地會好好考慮下, 但因為我地買係package, 所以比較平, 加上係冇得更改, 如果真係要轉酒店就唯有放棄唔住果幾日, 再比錢book其他酒店, 因為我地幾個朋友都唔係豪華遊, 個個都budget有限, 所以要再商量下....

回覆 8# 的帖子

其實我地就係咁諗呀, 影完相就走去搭7點幾車返到都係11點~~

酒店冇得轉就冇辦法了

引用:
原帖由 yencafe 於 2012-9-6 05:42 PM 發表
多謝各位ching既意見, 我地會好好考慮下, 但因為我地買係package, 所以比較平, 加上係冇得更改, 如果真係要轉酒店就唯有放棄唔住果幾日, 再比錢book其他酒店, 因為我地幾個朋友都唔係豪華遊, 個個都budget有限, 所以 ...
照計無咩 package 係七日機票+酒店係fixed既姐?  一般既都咪係包3~4日酒店? 其餘時間都係你地自己加的罷!  一定有得改.  

我上次去買 package 咪一樣, 包3 晚, 我仲可以傾到 落機後1晚+臨走前兩晚咁既安排添.  事在人為既姐.

另外函館即日來回....有資深旅日版網友已經講左野, 我相信唔洗再多講.

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。