想養鹹水魚, 請幫幫忙!

想養鹹水魚, 請幫幫忙! E-mail 此主題給朋友

小弟養緊水草同蝦, 想轉養鹹水魚,現有設備有咩可以用番, 有咩要加?

現有設備:
18" x 12" x 12" 缸 ( 要用番,因為地方有限)
511 濾桶
28A 水冷
7W 殺茵燈
Ph 錶
氣泵
Co2
18" LED憕

想轉養3幾隻小珊瑚, 3-5 條細魚仔, 現有設備有咩可以用番, 有咩要加?
唔該!

回覆 1# 的帖子

全部可以,氣泵,CO2可免,加個化氮.

再加多個大D既瀘桶

有咩瀘桶及化氮好介紹? 沙樽要唔要? 沙底喉定DSB適合D? 多謝幫忙!

引用:
原帖由 euroris200 於 2012-9-17 08:50 PM 發表
有咩瀘桶及化氮好介紹? 沙樽要唔要? 沙底喉定DSB適合D? 多謝幫忙!
沙底喉 沙樽 同 dsb都唔需要
濾桶可以唔用都得 只需要加一個夠力既造流
另外加個化氮就夠 可以加個外置化氮
或者用nacqq 都可以 不過要注意
如果養珊瑚就不要養太多魚仔 最大3條

咁樣就容易控制水質

化氮可以用(缸內用)行氣木式嘅化氮 咁氣泵咪有用了

我都有個新手問題想問下,我個朋友佢換大缸送做佢之前個
淡水缸俾我連2個濾桶,佢之前缸水好清同D硝化菌.
咁我想問佢D濾材同濾桶做得咁好,我由淡水缸轉做咸水缸
仲洗唔洗等佢成N- Cycle架???

引用:
原帖由 whyo 於 2012-9-30 06:10 PM 發表
我都有個新手問題想問下,我個朋友佢換大缸送做佢之前個
淡水缸俾我連2個濾桶,佢之前缸水好清同D硝化菌.
咁我想問佢D濾材同濾桶做得咁好,我由淡水缸轉做咸水缸
仲洗唔洗等佢成N- Cycle架???
淡水菌是否一樣要看數句,吹水冇用,放咸水後去葯房買amonia,大約4L 1滴,做no2測試,setno2約5ppm,一天後no2能回復0,是頂級水,可以放冇數魚了。也可以用死蝦放入缸幾曰令no2升高,再放入瀘材,看看能否降底n02。

系藥房直接就amonia買??中文系咩呀?
我依家個缸已經用科學鹽(魚檔老闆介紹)放滿左水濾做4日,我系新手版度睇左,
除左買多個化氮器,生物石仲需要買d咩阿?外置化氮買邊隻牌子好?藥水定加菌既野?
(我依家未有魚)

引用:
原帖由 whyo 於 2012-10-1 01:47 PM 發表
系藥房直接就amonia買??中文系咩呀?
我依家個缸已經用科學鹽(魚檔老闆介紹)放滿左水濾做4日,我系新手版度睇左,
除左買多個化氮器,生物石仲需要買d咩阿?外置化氮買邊隻牌子好?藥水定加菌既野?
(我依家未有魚)
ammonia阿麼尼呀我去葯房買,d ching去五金鋪,no2 tester一定要。簡單講要養菌先,菌要Ammonia/Nitrite排洩物才增長,用開缸魚彧會有病入缸,死魚等,慢,N cycle完了菌也不多,用ammonia滴滴下就起貨。用魚糧,蝦,魚肉也可代替排洩物。令一邊葙可以q定魚先都得。(這幾天冇ching答問題?)

引用:
原帖由 raymondfungwm 於 2012-10-1 09:35 PM 發表
ammonia阿麼尼呀我去葯房買,d ching去五金鋪,no2 tester一定要。簡單講要養菌先,菌要Ammonia/Nitrite排洩物才增長,用開缸魚彧會有病入缸,死魚等,慢,N cycle完了菌也不多,用ammonia滴滴下就起貨。用魚糧,蝦, ...
唔該曬你
不過,sorry呀,去五金鋪ching係咩呀?

引用:
原帖由 whyo 於 2012-10-2 03:07 PM 發表

唔該曬你
不過,sorry呀,去五金鋪ching係咩呀?
有 d 師兄去五金鋪買 稀釋左既阿摩尼阿水。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。