[東南亞] 新加坡/馬來西亞legoland

新加坡/馬來西亞legoland E-mail 此主題給朋友

一家四口(小童:四/七歲)想去馬來西亞legoland及新加坡(只去環球影城)8天

第一天15:35到達吉隆坡,應該直接去新加坡環球影城或新山?

之後再由新山返回,有什麼地方值得去?eg: 馬六甲或其他地方由吉隆坡機場出入,其中一天去新加坡環球影城,其餘時間在馬來西亞

酒店方面我應該怎棣安排?應該先住新山嗎?

租車方便嗎?有沒有GPS?由巴士經陸路過?

Thanks!

剛剛去完番嚟,希望我既行程可以幫到你
人數:七人:四大三小(4\6\11)
全程住在馬六甲
21sep hkg~ kul 一家三口坐cx723 0850~1230
             Around 1330 出機場 join KL friends(一家四口)
             坐七人車去馬六甲,大约四點到達旅店
             晚上:行雞場夜市
22sep legoland 加 johor premium outlet
            07:00出車09:00到legoland 仲有時間食早餐,
             之後等10:00開門,當日9:50已經可以提早入埸
           玩到大约17:00離開,轉戰outlet 一直到22:00 關門
           大約零晨回到馬六甲
23sep

23 sep 馬六甲市遊,红教堂,夜遊船河
24 sep 早上行英雄廣場(shoping mall)
              中午回KLIA 坐cx回港
今次無租車,但己往在KL租車大约一佰至佰三馬纸一日,租之前
記住講清楚一定要有GPS
酒店在agoda book  揾到有間service apartment 係agoda 做緊50%off 三房两廳 住足七個人都唔使500HKD一晚,超平.所以我全程
都住馬六甲
Legoland

Legoland 門票記得預早七日前上綱買,平好多,買票之後會收
到Email . 要print 定出黎,去到就可直接入埸

多謝你解答,請問吉隆坡去馬六甲車程多久?

2hrs

引用:
原帖由 A343-600 於 2012-9-25 10:16 PM 發表
Legoland 門票記得預早七日前上綱買,平好多,買票之後會收

引用:
原帖由 A343-600 於 2012-9-25 10:16 PM 發表
請問由新山機場到legoland有甚麼交通工具?多少Rm?由樂園到outlet車程多遠?新山治安如何?我都計劃乘内陸機由吉隆坡到新山,早去晚返,謝謝解答。

由於自己揸車,真係唔清楚有乜交通公具去.路上又唔多覺有的士,由senai 機場去legoland 大约半個鐘,而JPO在近機場那邊.路程是airpirt~10mins~JPO~20mins~legoland
新山冶安出名差所以KL friend 先叫我找馬六甲hotel

JPO = johor premium outlet

引用:
原帖由 A343-600 於 2012-9-26 01:12 PM 發表
 JPO = johor premium outlet
非常謝謝大大回覆,新山治安這麼差,交通又不方便,都吾知去吾去lego1and好?

引用:
原帖由 A343-600 於 2012-9-26 01:09 PM 發表
由於自己揸車,真係唔清楚有乜交通公具去.路上又唔多覺有的士,由senai 機場去legoland 大约半個鐘,而JPO在近機場那邊.路程是airpirt~10mins~JPO~20mins~legoland
新山冶安出名差所以KL friend 先叫我 ...
請問JPO 有乜收穫? 值唔值得去?

也許你不會懂 從你說愛我以後
我的天空 星星都亮了

我願變成童話裡 你愛的那個天使
張開雙手變成翅膀守護你

我在jpo無買任何野,因為今次去馬來西亞目的只係Legoland。再加上暑假尾去左bkk掃貨,所以真係無野想買
Jpo我覺得D野比較二線,大牌如雞毛,coach,新秀丽等都只見都D好old fashioned . 但有D星馬品牌就平好多,又覺得都OK靚.
我認為特登去jpo唔值,但如要去legoland又不防去埋jpo. 因為0nly 20mins 車程.

很有用嘅資料

回覆 13# 的帖子

thanks

也許你不會懂 從你說愛我以後
我的天空 星星都亮了

我願變成童話裡 你愛的那個天使
張開雙手變成翅膀守護你

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。