註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

[HKDSE] 院校公佈的Admission Grade

引用:
原帖由 比我申請AC 於 2012-10-6 11:15 AM 發表

因為第一年好多人寧願穩陣都唔敢博3大
我諗下年都會差唔多
下年少左學位,又多左AL同retakers/repeaters爭
我相信d人都唔會咁搏
另外我相信下年UST admission grade會高番,因為今年收得幾低,下年實好多人選UST,而且好多retakers/repeaters實湧入UST

引用:
原帖由 sorlo234 於 2012-10-6 11:28 AM 發表
雖然計分不同, 但POLY 只分佈平圴分

443333 POLY 幾孚可以全入
443333 得12分
點樣全入??

喂, 打錯, 唔好罵我~~~ 444433 14分~~~ (利申 :我  544444 得 OU OFFER),

引用:
原帖由 sorlo234 於 2012-10-6 11:28 AM 發表
雖然計分不同, 但POLY 只分佈平圴分

443333 POLY 幾孚可以全入
你係咪計錯數依個分得12分渣喎..咩科都入唔到定我誤會左
4=3,3=2   計4core + 1best elective

引用:
原帖由 sorlo234 於 2012-10-6 11:40 AM 發表
喂, 打錯, 唔好罵我~~~ 444433 14分~~~ (利申 :我  544444 得 OU OFFER),
無睇哂就回左..sorry

有無人可以講我知到底各大學係點計分?
例如HKU係BEST 5~咁其他呢?

POLY你揀岩科就

引用:
原帖由 hugoskywalker 於 2012-10-6 01:59 PM 發表
POLY你揀岩科就
poly ust都比想像中低

引用:
原帖由 Leavin' 於 2012-10-6 11:56 AM 發表

你係咪計錯數依個分得12分渣喎..咩科都入唔到定我誤會左
4=3,3=2   計4core + 1best elective
係得12分,計4C+1X,應該係冇degree 喎,
連hd 都冇。

唔好意思,我有個問題想問問:
中大Calculation of Admission Scores係
(4 core subjects + 1 個最高分嘅elective subject) ÷5 +bonus points (6th and/or 7th subjects)

請問第6同第7個elective subject 嘅bonus point 係點計?
謝謝!!!

第二屆dse既jupas位 同 第一屆dse既jupas位 差幾多?

引用:
原帖由 prepns 於 2012-10-7 11:43 AM 發表
唔好意思,我有個問題想問問:
中大Calculation of Admission Scores係
(4 core subjects + 1 個最高分嘅elective subject) ÷5 +bonus points (6th and/or 7th subjects)

請問第6同第7個elective subjec ...
5** = 0.3
5* = 0.2
5 = 0.1

引用:
原帖由 honkaka168861 於 2012-10-7 05:21 PM 發表
第二屆dse既jupas位 同 第一屆dse既jupas位 差幾多?
3000個non-jupas
repeat, retake的競爭

今年median變下年lower quartile
lower quartile變no offer

OU同CU 笑左
OU 普遍lower Q  19分

CU Cultural Studies lowerQ  19分
究竟咩料

公佈出嚟果D GRADE唔可以作準,因為好多人低過個MEAN都入到,但高過個MEAN就未必入到,好吊詭!
不過多數其實係睇佢點COUNT你D科目架。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。