石硤尾公屋搵咗間房署認可裝修商鋪磚出事續

引用:
原帖由 chengl 於 2012-10-6 06:50 PM 發表
衣架知係一班垃圾去認可另一堆垃圾嘅囉.
ching 你update 下搞成點先喇,你都識講你揾左六間公司先,到尾揀左呢間,有咩問題出左就心照喇

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2012-10-6 12:34 發表
吾可咁講,房處點解有認可商尼樣野,吾肯改一改政策開放市場,自已選擇裝修
個個以為認可商  等於  質素保證,房署保證
房署認可佢喺度擺o當咋喎,
你一樣可以揾出便D人裝修架.

成日睇新聞都知承辦商偷工減料,唔明重有D人中招.
記住貨比三家

房署的房質素就是這樣的,廚房廁所的瓦不是這樣嗎?為何又有人收樓呢?四千八元想要高級的貨式嗎?你去做吧

公屋是最低級的
房署認可他們,只是認為他們可以做這樣低級的貨式啊
引用:
原帖由 powerantivirus 於 2012-10-6 12:34 PM 發表
吾可咁講,房處點解有認可商尼樣野,吾肯改一改政策開放市場,自已選擇裝修
個個以為認可商  等於  質素保證,房署保證

引用:
原帖由 山川 於 2012-10-7 12:52 PM 發表
房署的房質素就是這樣的,廚房廁所的瓦不是這樣嗎?為何又有人收樓呢?四千八元想要高級的貨式嗎?你去做吧

公屋是最低級的
又吾可以各各都系咁,4千咁平包沙包磚,師父又賴得拉條魚絲,賴得用水平尺做,師父眼力又差睇得AV睇得多
手工好大師父都吾會系果度做

[quote]原帖由 powerantivirus 於 2012-10-8 09:38 AM 發表
又吾可以各各都系咁,4千咁平包沙包磚,師父又賴得拉條魚絲,賴得用水平尺做,師父眼力又差睇得AV睇得多
手工好大師父都吾會系果度做 [/quote
咁你又錯了,頂尖的高手也有可能的,唔係一定做的所謂靚的是手工好的大師父啊,雜工/學師仔都可以做得靚的,問題在能交多少貨。計一計人家有多少人工錢去做,用這個人工錢做個地台,有多少師傅能做呢?
加上可能是那些劣質素磚,魯班返生都做成咁架呢

回覆 21# 的帖子

劣質素磚照計小問題
主要師父工作態度,就算平做,差極有個限度,一二件實有
所以專業做法同蚊型工程做法吾
盪完地台,點解人兄仲要度幾日平水岩吾岩,做磚地台高就鑿低小小地台

回覆 22# 的帖子

有些地磚是要砌成球形/鑊形才靚的,砌在平面上是會高低不平啊
因為是地磚不平直的

回覆 18# 的帖子

佢就係有貨比三間
埋間左一間最平埋中招
其實都唔想落井下石
但有時裝修唔係睇價錢

我認同房署的樓質素是下等差,我冇私樓質素要求,小高低凹凸唔直線接受,但冇理由地下d磚行上去會旭又拎得起.好似上個月隔離座樓有人濕水磚冼低跌斷骨入咗醫院呢d情況,唔會入裝修佬數,鬼叫自已出唔起錢要用超冼磁磚.
引用:
原帖由 山川 於 2012-10-7 01:52 PM 發表

公屋是最低級的

我相信問題是出在你方面

妳有權入禀法庭索償的,博對方不懂抗辯,有勝訴機會的(通常他們是不懂抗辯的,一告就入 )。
引用:
原帖由 chengl 於 2012-10-11 11:06 AM 發表
我認同房署的樓質素是下等差,我冇私樓質素要求,小高低凹凸唔直線接受,但冇理由地下d磚行上去會旭又拎得起.好似上個月隔離座樓有人濕水磚冼低跌斷骨入咗醫院呢d情況,唔會入裝修佬數,鬼叫自已出唔起錢要用超冼磁 ...
引用:
原帖由 chengl 於 2012-10-5 10:56 PM 發表
交代之前起因:
老人家好開心知道分到石硤尾邨,即刻計劃裝修,兩個幾月內先後搵咗六個裝修師傅問價,到收鎖匙個日有班掛住房署認可裝修商招牌嘅人猛sell我哋,我見4仟8蚊鋪地磁磚仲包磚,價錢好平就搵咗間房署認可裝修商.開工第一日就鋪起塊地磁磚,夜晚睇好似沙灘咁高高低低唔平我已為夜晚黑睇唔清楚,我弟朝早去睇更發現D磚面唔平彎彎地,陽光射係塊地上現晒形,即刻call負責人佢推塘話自已只負責營銷,結果搵個判頭上嚟講廢話,話塊地本來唔夠平又講一大堆專業術語嘅廢話,又話搵個泥水師傅嚟叫我自已同佢跟,過咗兩日都無人跟進,更發現有d磚仲拎得起,落去樓下辦事處搵佢,佢成日話唔得閒,等咗大半日等到佢得閒,先講到種種問題,答案都係不斷重覆嘅廢話,宜家唔知點算.

引用:
原帖由 chengl 於 2012-10-5 10:56 PM 發表
交代之前起因:
老人家好開心知道分到石硤尾邨,即刻計劃裝修,兩個幾月內先後搵咗六個裝修師傅問價,到收鎖匙個日有班掛住房署認可裝修商招牌嘅人猛sell我哋,我見4仟8蚊鋪地磁磚仲包磚,價錢好 ...
我住單人公屋,五年前裝修搵親戚介紹師傅舖地唔包磚人工都收五千啦,磗我自己出去買都買左三千,我只係鋪廳,廁所廚房用返原身果d,咁樣都洗左我八千啦!我咁細單位五年前都八千先搞掂,五年後有乜可能四千幾包埋磗吖,所以平野冇好就係咁解!

吾以話客錯,無論價錢,師父有心做,功夫得,吾會做得咁差,做出面大工程吾收貨
一做就靚吾會有手尾執,尼d師父吾系咁易揾

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2012-10-12 11:38 AM 發表
吾以話客錯,無論價錢,師父有心做,功夫得,吾會做得咁差,做出面大工程吾收貨
一做就靚吾會有手尾執,尼d師父吾系咁易揾
建造業就是給你們這些門外漢扭曲了,什么監工,管工,只會吹,監師傅食死貓。
我不把原因說出來,是免得你們這些門外漢又扮專家去吹啊
我都說了樓主有權入禀法庭的,最緊要通知我啊,我寫封信給法官,我保証樓主沒勝訴機會

監師傅食死貓,不如話師父其身不正,怕人知做衰野
光明正大怕你見我做衰野
人地做你又做,大家都做同一大磚,點解人地做得咁靚
全世界都系睇價錢成本做
講來講去是技術,做在十年,應比以前熟練,快手,少出錯,放塊磚就知平吾平,洗咩用雷射水平儀
唯一藉口,地下吾平無執一執

單工程4千幾,可必再洗$浪貨追負責,房署又推一乾二淨,咁多件磚吾掂無得攪,起哂重做,一批新磚吾少得

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。