韓國天氣問題

韓國天氣問題 E-mail 此主題給朋友

下星期出發去韓國
見呢排都係keep住大約日頭最熱23度倒夜晚最凍11度倒(如果yahoo天氣冇呃我)
相信下星期都冇咩特別差距
聽人講韓國比較乾比起香港相同溫度會冇咁凍,熟韓國既人係唔係咁覺得???如果香港之前十幾度都要著三件衫包括羊毛底衫加super warm先緊緊夠暖既怕凍人士以兒家韓國既溫度洗唔洗都係照舊保暖裝備或者更誇張呢

yahoo 不能盡信, 要信韓國氣象廳.. 我留意左 韓國氣象廳 2年, 10天以內的預測.. 準確性相當高,

下星期三 (10/10) 首爾可能有點雨 ,,
下星期三以後幾天進一步轉涼, 日間氣溫最高未必高過 20度
http://www.kma.go.kr/weather/main.jsp

..
引用:
原帖由 andyandykaka 於 2012-10-6 01:11 AM 發表
下星期出發去韓國
見呢排都係keep住大約日頭最熱23度倒夜晚最凍11度倒(如果yahoo天氣冇呃我)
相信下星期都冇咩特別差距
聽人講韓國比較乾比起香港相同溫度會冇咁凍,熟韓國既人係唔係咁覺得???如果香港之前十幾度都 ...

引用:
原帖由 wai-gogo 於 2012-10-6 01:20 發表
yahoo 不能盡信, 要信韓國氣象廳.. 我留意左 韓國氣象廳 2年, 10天以內的預測.. 準確性相當高,

下星期三 (10/10) 首爾可能有點雨 ,,
下星期三以後幾天進一步轉涼, 日間氣溫最高未必高過 20度
http://www.kma.go ...
咁就煩啦
下星期五飛

今個月慢慢轉涼係好正常..
我地而家 10月中至11月出發既人... 就係等緊天氣轉涼 .. 去睇銀杏/紅葉
唔凍 .. 紅葉唔會出來的 .. 銀杏唔會金黃色 ...
不過放心 .. 10-11月... 又唔會天寒地凍既 ..
...
引用:
原帖由 andyandykaka 於 2012-10-6 01:23 AM 發表

咁就煩啦
下星期五飛

引用:
原帖由 wai-gogo 於 2012-10-6 01:36 發表
今個月慢慢轉涼係好正常..
我地而家 10月中至11月出發既人... 就係等緊天氣轉涼 .. 去睇銀杏/紅葉
唔凍 .. 紅葉唔會出來的 .. 銀杏唔會金黃色 ...
不過放心 .. 10-11月... 又唔會天寒地凍既 ..
...

但都係要羽絨出入

今個月唔洗 羽絨 喇 ..
我11月去.. 我只係預件 中厚 jacket
..
不過怕凍既 ....帶定頸巾/絲巾防身 係必要的
引用:
原帖由 andyandykaka 於 2012-10-6 01:49 AM 發表

但都係要羽絨出入

樓主不如學下其他師兄師姐嘅 "洋蔥穿衣法"?
10/11月韓國/日本天氣差唔多,日頭/夜晚溫差好大。如果我係你,我會著(1)長tee/薄長袖衫打底,(因為日頭行到好熱,應該一件薄長袖tee好ok,個時有啲涼意未拎披肩羅),(2)抓毛jacket/中褸(最緊要輕同透氣,因為你行會出汗),(3)披肩

咁你嘅combo應該喺:
早上:長tee 加 抓毛jacket/中褸
中午:長tee
夜晚:長tee 加 抓毛jacket/中褸/披肩

應該ok架喇

祝旅途愉快∼

我有件同我打拚韓國多次既簿外套, 佢有一件可拆除既抓毛夾裡, 凍就扣番佢, 熱就拆左佢

RETURN OF THE KING - JYJ

呀,補多句,因為韓國比較乾啲,因此佢嘅15度同香港嘅15度唔同。香港濕凍所以同樣嘅溫度喺韓國嘅感覺會比香港熱。我睇其他啲bro/sis嘅遊記去睇葉嘅大多著長tee加褸已經ok∼
希望幫都你∼

引用:
原帖由 greenfroggie101 於 2012-10-6 11:57 AM 發表
呀,補多句,因為韓國比較乾啲,因此佢嘅15度同香港嘅15度唔同。香港濕凍所以同樣嘅溫度喺韓國嘅感覺會比香港熱。我睇其他啲bro/sis嘅遊記去睇葉嘅大多著長 ...
我既感覺係韓國5度以上=香港5度以上加3-5度

我1月初會去首爾, 剛剛買左U字頭超薄羽絨, 諗住去到靠佢, 入面著長tee加冷外套, 唔知夠唔夠呢?

* - * < ~LoVe aNaLySiS~ > * - * By 荔枝

引用:
原帖由 laichi924 於 2012-10-6 12:30 PM 發表
我1月初會去首爾, 剛剛買左U字頭超薄羽絨, 諗住去到靠佢, 入面著長tee加冷外套, 唔知夠唔夠呢?
唔夠呀~
件超薄羽絨係香港10度都頂唔到啦
1月初韓國0度都冇喎
我舊年12月初去已經要著「正常」羽絨,1月仲凍過12月
我本身唔多怕凍,長tee加羽絨羅
所以件羽絨要夠暖,入室內好鬼熱

引用:
原帖由 laichi924 於 2012-10-6 12:30 PM 發表

d 薄羽絨去到真正凍既地方係完全無作為

引用:
原帖由 julikjh 於 2012-10-6 01:50 PM 發表

d 薄羽絨去到真正凍既地方係完全無作為
不過我唔怕凍...
之前住左英國咁多年, 1件羽絨都冇,
韓國既凍, 應該差唔多...

* - * < ~LoVe aNaLySiS~ > * - * By 荔枝

引用:
原帖由 laichi924 於 2012-10-6 04:15 PM 發表

不過我唔怕凍...
之前住左英國咁多年, 1件羽絨都冇,
韓國既凍, 應該差唔多...

各人體質唔同, 我都有朋友曾經長居加拿大, 佢就話韓國凍d  

伸延閱讀
 41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。