2012 救護員面試溫習/準備區

2012 救護員面試溫習/準備區 E-mail 此主題給朋友

2012 救護員面試溫習/準備區

各ching分享自己點準備救護員面試同埋溫d 咩??

小弟分享先~~
1.基本面試問題(唔詳細講佢啦)
2.政府架構 ,基本消防/救護架構一定要啦
3.睇熟官網 eg服務承諾,救護車有咩裝備,有分咩救護車
4.化學,科學物品既資料,反應,應對
5.溫處境題,當然係要靠爬文啦!

請求各位ching 仲有冇其他野可以要補充下呢???
好讓各位考生可以盡力準備面試,表現自己!
thank you~

同師兄大致一樣
但4.化學同科學就...冇諗過有呢範 會考既咩
我只係溫左人體..
同時事都有準備下既...
師兄爬文處境題...係爬香討呢邊定?

引用:
原帖由 jacklau8311 於 2012-11-23 10:06 AM 發表
同師兄大致一樣
但4.化學同科學就...冇諗過有呢範 會考既咩
我只係溫左人體..
同時事都有準備下既...
師兄爬文處境題...係爬香討呢邊定?
科學 eg空氣既含量係咩
度度都周圍爬下...

回覆1 #的帖子

問你一個處境題,如果你做cases時,現場屋主要求你除鞋先俾你入屋做野,屋?的病人的生命危在旦夕,你會照做定係拒絕呢?

我考的時候都問過我,大家會點答???

回覆 5# 的帖子

基於救人係分秒必爭,跟本唔容許我除鞋又再著返鞋,而且對鞋係保護我地既其中一樣裝備,唔可以胡亂除鞋

引用:
原帖由 LPA 於 2012-11-23 09:25 PM 發表
基於救人係分秒必爭,跟本唔容許我除鞋又再著返鞋,而且對鞋係保護我地既其中一樣裝備,唔可以胡亂除鞋

但係如果考官話,你唔除果個人又阻住你唔比你入去,可能擾壤仲耐wor,
唔通你地會用有限度既暴力整開佢, 就算整得開佢, 真係著鞋踏左入去,
佢分分鐘情緒會唔知點架wor,分分鐘影響住你地救人,
咁你又會點拆?  d考官最鐘意咁樣, 迫你埋死角

引用:
原帖由 shum07 於 2012-11-23 09:47 PM 發表

但係如果考官話,你唔除果個人又阻住你唔比你入去,可能擾壤仲耐wor,
唔通你地會用有限度既暴力整開佢, 就算整得開佢, 真係著鞋踏左入去,
佢分分鐘情緒會唔知點架wor,分分鐘影響住你地救人,
咁你又會點拆?  d考 ...
我會答考官跟據消防法例,屬員有入屋權力

回覆 7# 的帖子

呢啲無絕對答案既處境題最重要立場堅定

引用:
原帖由 LPA 於 2012-11-23 10:05 PM 發表
呢啲無絕對答案既處境題最重要立場堅定

無錯,patient嘅生命安全是最重要的。救護員應該向該市民闡述情況同解釋除唔除鞋對救人重要性,除左鞋可能就會延遲十幾秒救人,patient就可能因為呢十幾秒而痛苦更耐流更多血,如果解釋完都唔比入屋,我會懷疑個個人精神有問題,當堅持入屋時受到阻攔我會選擇報上control請求police支援。

引用:
原帖由 LPA 於 2012-11-23 09:52 PM 發表

消防條例睇27條(1):任何人在無合理辯解的情況下抗拒、阻撓或阻延成員行使本條例授予的權力或執行本條例
委予的職責,即屬犯罪,可處第3級罰款及監禁6個月。

引用:
原帖由 LPA 於 2012-11-23 09:52 PM 發表

師兄 如果咁答 有可能會引考官 問你有關消防條例 細節啵...
當然如果熟就冇問題啦....

有錯 歡迎 指出

I think if the officer perform his work in according to the order , and obey the rules , we no need to afraid the public complaint lor

引用:
原帖由 努力加油呀 於 2012-11-23 11:07 PM 發表

師兄 如果咁答 有可能會引考官 問你有關消防條例 細節啵...
當然如果熟就冇問題啦....

有錯 歡迎 指出
yes , this may fall into a trap , but the main point is you never get a definite answer in such scenario question. I will have another solution if he further ask me about the legislation.

首先,好開心終於有多位ching 一齊討論

我覺得我會同佢explain 左除左鞋可能會延遲時間救人,可能因為呢十幾秒而死亡,所以比我救左人先
但如果佢真係好堅持既話,為左傷者出發,我會願意除鞋,即刻救人先,最後可能拎住對鞋走,唔著鞋行~

唔知道各位ching 覺得我答成點呢??

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。