註冊 登錄
用戶名 密碼

太極拳要拉直脊骨嗎?

知唔知點解太極要 輕靈頂勁 尾閭中正

引用:
原帖由 perl 於 2012-11-26 08:21 AM 發表
知唔知點解太極要 輕靈頂勁 尾閭中正
係虛靈頂勁,唔係輕靈頂勁啊

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-25 10:36 PM 發表
你D公仔點整架? 好醒WO

熱門搜尋: 懷孕 脊醫 牙醫 乳癌 腰背痛
簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-26 09:43 AM 發表
x2

熱門搜尋: 懷孕須知 超聲波 孕婦飲食 產後修身 DHA 嬰兒用品 kid
一笑解開天下愁    一慈便消萬年憂
自強不息身方健    心底無私天地寛

追求理想  奮戰不懈  堅持到底  有恆則成
不必吝惜汗水   不必吝惜心血   將擁有自己的一片天空
個圖好正呀!

熱門搜尋: 洗碗 梳化 辦公室傢俬 女傭 空氣清新機
我都想知,使唔使收腹提肛?

熱門搜尋: 洗碗 梳化 辦公室傢俬
好正
引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-26 09:43 AM 發表

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-25 10:36 PM 發表
非常好~~~ 但美中不足是, 當拉直脊骨時, 要兩膝微曲~~~

熱門搜尋: 懷孕須知 超聲波 孕婦飲食 產後修身 DHA 嬰兒用品
引用:
原帖由 太極小子 於 2012-11-26 02:00 PM 發表

非常好~~~ 但美中不足是, 當拉直脊骨時, 要兩膝微曲~~~
曲唔係自己雙腳坐到膝曲 係屎忽泵入去 jj撬到雙膝曲

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-26 02:21 PM 發表
曲唔係自己雙腳坐到膝曲 係屎忽泵入去 jj撬到雙膝曲
你話個屎忽係幾緊要呢!!!!

熱門搜尋: 懷孕 脊醫 牙醫 乳癌 腰背痛 物理治療

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-26 02:22 PM 發表

唔只喎, 以你所講... JJ 都好緊要... XD

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-26 02:22 PM 發表

好多時都係呢舊推個舊撞個你接我扯....... 個人咪識動又唔多駛用力lor

上面個公仔, 當佢接到條脊咁直 都係一個練果, 仲係一個片面的結果, 點解咁講呢  因為講動作而言, 人係不斷的改變動作, 唔一定係企正正響度.......

再者, 你整直條脊係要來做咩野? 直左又點....... 都唔重要, 重點係 你個過程係點攪 係咪每個動作都係咁, 個過程發力 又係點攪法........ 如何做出唔同姿勢 攻防軌跡.......   跟住仲有

太複雜啦 留返其他有心人講

引用:
原帖由 太極小子 於 2012-11-26 02:25 PM 發表

JJ 只係一個point   幫唔倒發力的

你當佢係支旗
旗係死的

要有人扯佢  先會昇旗

重點係有"扯"呢個動作   支旗先會順條支竿昇旗

引用:
原帖由 太極小子 於 2012-11-26 02:25 PM 發表

如果JJ真係咁緊要,咁女人咪一世都練唔好 !?

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 65 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。