註冊 登入

太極拳要拉直脊骨嗎?

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-26 02:33 PM 發表

JJ 只係一個point   幫唔倒發力的

你當佢係支旗
旗係死的

要有人扯佢  先會昇旗

重點係有"扯"呢個動作   支旗先會順條支竿昇旗 ...
Morning Sir 咁樣一講, 我即時明白到聽勁是何其重要呀~ 曰: 彼不動,己不動,彼微動,己先動。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天文地理 於 2012-11-26 02:42 PM 發表

如果JJ真係咁緊要,咁女人咪一世都練唔好 !?
都話只係一個POINT

重點在個屎忽LOR

屎忽人人都有啦

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天文地理 於 2012-11-26 02:42 PM 發表

天文地理: 其實, 唔洗咁刻意將個屎忽屈上去架~ 因為兩膝微曲, 你個屎忽就會自動屈上去. 記得膝頭唔好屈得太多, 否則會傷膝, 少少就夠了~
你可以試下, 用手放係脊骨後面 (約肚臍高度), 身體保持中正, 不要向前後左右傾, 當兩膝微曲時, 這個位置會漲起, 這代表你的脊骨變直了.
因為人体既骨骼, 是一個接住一個的, 所以, 兩膝微屈曲時, 股骨會帶動髖骨底端向前, 而因為尾骨 (即尾閭) 是連在髖骨的, 也會向前捲起 (即收尾閭), 而尾骨是脊骨最底部, 因為它捲起了, 所以整條脊骨都會拉直. 就是這樣, 輕鬆, 自然去做這個動作, 無須刻意. 另外, 你可以加個意念, 好似有 d 野係你個頭頂度拉你, 目的是使你身體保持中正, 不向前後左右傾.
骨骼圖: http://www.360doc.com/content/11/0602/16/1876811_121217474.shtml

唔洗諗得咁複雜架~收尾閭唔一定要 JJ 既~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太極小子 於 2012-11-26 03:30 PM 發表

天文地理: 其實, 唔洗咁刻意將個屎忽屈上去架~ 因為兩膝微曲, 你個屎忽就會自動屈上去. 記得膝頭唔好屈得太多, 否則會傷膝, 少少就夠了~
你可以試下, 用手放係脊骨後面 (約肚臍高度), 身體保持中正, 不要向前後 ...
jj 只不過係見大家悶悶地 攪下笑架姐

屎忽就唔同   對發力來講 係一個大泵, 個泵馬力有幾大  連帶步身手腳的力量同速度都會增強  
直頭可以當佢係TURBO引擎 入面的一個重要組件     重要組件咋 唔係所有

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-26 04:01 PM 發表

jj 只不過係見大家悶悶地 攪下笑架姐

屎忽就唔同   對發力來講 係一個大泵, 個泵馬力有幾大  連帶步身手腳的力量同速度都會增強  
直頭可以當佢係TURBO引擎 入面的一個重要組件  :s ...
為左要功力更上一層樓,要開始練大個羅先!

D羅吇巨儦磞n開心!
唔使練都有本錢!

潛龍勿用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天文地理 於 26/11/2012 08:31 發表

係虛靈頂勁,唔係輕靈頂勁啊
錯一個字都俾你捉到

回覆 引用 TOP

引用:

記得上年有段視頻, 某名家話男用JJ, 女用胸. 唔知仲有無人記得!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地山太極 於 2012-11-26 05:21 PM 發表

為左要功力更上一層樓,要開始練大個羅先!

D羅吇巨儦磞n開心!
唔使練都有本錢!
小弟路過, 係太極學生一名. 有問題想發問....   

唔知"收尾閭" 係咪等如 "垂臀鬆腰" 呢?

如果"垂臀鬆腰"係正確, 唔知 "fling 蘿"係點fling 既呢?

上士聞道,勤而行之;
中士聞道,若存若亡;
下士聞道,大笑之。不笑不足以為道。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 史特勞傑 於 2012-11-26 09:41 PM 發表

小弟路過, 係太極學生一名. 有問題想發問....   

唔知"收尾閭" 係咪等如 "垂臀鬆腰" 呢?

如果"垂臀鬆腰"係正確, 唔知 "fling 蘿"係點fling 既呢?

偶點識

潛龍勿用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 perl 於 2012-11-26 05:27 PM 發表

錯一個字都俾你捉到
這一個字很重要,就係呢個字叉知豪梨,謬知遷理呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Koosan01 於 2012-11-26 07:36 PM 發表

記得上年有段視頻, 某名家話男用JJ, 女用胸. 唔知仲有無人記得!
記得!因兩者之間都有一個共同點,就係如果想表現好,就大家都要含的!

熱門搜尋: 西裝訂造 婚禮 新娘化妝 化妝學校 婚宴 生bb

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太極小子 於 2012-11-26 03:30 PM 發表

你可以試下, 用手放係脊骨後面 (約肚臍高度), 身體保持中正, 不要向前後 ...
我唔懂嫁,都係吹吹水咋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-26 10:59 PM 發表

點解冇版友講到這就是「含胸拔背」中「拔背」的意義?
大家咪收收埋埋啦
不要迷信要將背脊骨拉直, 如果用人體平衡重心的承托來研究, 脊骨是偏向後面, 前面是身體器官. 頸項接讓到頭部亦是偏於後方, 所以背脊骨拉直是不平衡的負重. 正確應是有微曲的.

調這位置那位置都是權宜之計, 要明白最終目的是為什麼才是. 如果是練太極拳為例, 老師接你手, 按你身體位置, 能告訴你如何感受平衡, 從而改善姿勢.

除卻己身不是道,
執著己身是更糟.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。