註冊 登入

太極拳要拉直脊骨嗎?

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-26 10:59 PM 發表

點解冇版友講到這就是「含胸拔背」中「拔背」的意義?
大家咪收收埋埋啦
我初學太極時常常給 "含胸拔背" 同 "收尾閭" 這兩個字眼搞到動作怪怪的, 不論打套路, 或者推手都周身唔自在.

個人認為 "含胸拔背" 只不過是前人叫我地唔好挺起個胸啫... 太刻意去做 "含胸拔背" 同 "收尾閭" 會搞到成個身體好唔自然架~
一切追求自然舒服, 立身中正, 兩膝微曲即可~

什麼 "鬆肩沉肘" 都只不過是叫你放鬆個肩, 唔好用力, 個肘就自自然然會沉下來, 意念是用最少既力, 把手掌放在適當既位置.
太刻意去做沉肘, 動作也是怪怪的... 勁力也不可傳至四梢. 總之, 一切追求自然便是~

其實, 勁力是從丹田送出去, 而肢體最自然既位置, 就是最易於傳送勁力既位置, 而斷勁也會出現得最少.

以上是我個人的經驗... 不喜勿插~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-26 22:59 發表

大家咪收收埋埋啦
我淨係知道呢幅圖,係陳瑜網站出現

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-27 01:21 發表

圖就梗有人整啦
概念啱就借用, 你做乜亂幫人出免費ad
況且呢d訣竅根本各家太極都有啦
無呀!心直口快姐!
個人格言:知識是免費,在乎有心人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-27 01:21 發表

圖就梗有人整啦
概念啱就借用, 你做乜亂幫人出免費ad
況且呢d訣竅根本各家太極都有啦
唔知先反而要檢討
又要含,又要有餘震
自然野,係人都識啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天文地理 於 26/11/2012 22:13 發表

這一個字很重要,就係呢個字叉知豪梨,謬知遷理呀!
師兄講得出呢個說話 應該對呢個虛字有深入理解
一般人只做到輕靈而做唔到虛靈
不如師兄指教吓大家何為虛靈頂勁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非一不二 於 26/11/2012 22:59 發表

大家咪收收埋埋啦
含胸拔背係相連一個整體動作 深入嘅嘢唔講啦
簡單啲講含胸拔背配合雙手(抱球狀)而形成一個"曲"
棚勁/整體發勁就自己研究或問自己師父喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 史特勞傑 於 2012-11-26 09:41 PM 發表

小弟路過, 係太極學生一名. 有問題想發問....   

唔知"收尾閭" 係咪等如 "垂臀鬆腰" 呢?

如果"垂臀鬆腰"係正確, 唔知 "fling 蘿"係點fling 既呢?
本帖只講到直左條脊, 成碌野咁   但沒有其他向的動畫

你所問的 係第二個問題 "個盤骨有兩邊擰?" 以及第三個問題 "點擰?"

整個動畫出來先講啦 樓主

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-27 01:16 AM 發表

唔好將乜都唔駛做,
講到自然就最好先咋,
甘訓覺就最自然放鬆添

太極發勁總有鬆有緊,
丹田亦非唯一發勁點
我講的訣竅你仲未明
好彩有你出來講吓,否則睇到D想學好太極的人以為好自然就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非一不二 於 2012-11-27 01:16 AM 發表

唔好將乜都唔駛做,
講到自然就最好先咋,
甘訓覺就最自然放鬆添

太極發勁總有鬆有緊,
丹田亦非唯一發勁點
我講的訣竅你仲未明
好彩有你出來講吓,否則睇到D想學好太極的人以為好自然就得

回覆 引用 TOP

我覺得含胸拔背有佢本身用途, 沉肘墮肘亦有佢另一個原因...

點解要垂臀鬆腰收尾閭呢? 我想起好耐以前初初跟啲師兄學推手時, 推呀~推呀~ 就算同一個跟自己水平差不多咁上下既師兄推, 一比佢推正個命門就~~~即死, 原因背後兩腎之間命門位係凹陷, 身體一受外力, 受力點就必定集中在命門, 命門受咗力更加凹陷... 立即硬哂呔冇得走.

垂臀鬆腰又好, 收尾閭都好, 目的應該係令命門飽滿. 當對方一推你命門, 由於命門飽漲, 啲力就會向下走....

如果你用fling 蘿功, 對方聽住你個重心位, 當你個蘿想一收一放時, 肥婆坐塔合哂河車, 重有得走? 嘻~嘻~

上士聞道,勤而行之;
中士聞道,若存若亡;
下士聞道,大笑之。不笑不足以為道。

回覆 引用 TOP

x3
引用:
原帖由 太極小妹 於 2012-11-26 10:34 AM 發表

x2

姑妄言之姑聽之  豆棚瓜架雨如絲

料應厭作人間語  愛聽秋墳鬼唱詩

回覆 引用 TOP

脊骨若果已經錯位,任你點拉都拉唔直,系要鬆柔引氣開通先可以重新修復歸位,達到節節貫通ge境界。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penguinasia 於 2012-11-28 01:44 AM 發表

脊骨若果已經錯位,任你點拉都拉唔直,系要鬆柔引氣開通先可以重新修復歸位,達到節節貫通ge境界。
要節節實串 又關氣事架咩???   純筋骨技術就可以  
節節實 就唔知, 氣功D氣通 玩靜功的師父  集中一下一諗就通, D氣papa聲都仲得, 又何需節節脊骨諗咁煩?

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。