註冊 登入

太極拳要拉直脊骨嗎?

引用:
我初學太極時常常給 "含胸拔背""收尾閭" 這兩個字眼搞到動作怪怪的, 不論打套路, 或者推手都周身唔自在.

個人認為 "含胸拔背" 只不過是前人叫我地唔好挺起個胸啫... 太刻意去做 "含胸拔背" 同 "收尾閭" 會搞到成個身體好唔自然架~
一切追求自然舒服, 立身中正, 兩膝微曲即可~

什麼 "鬆肩沉肘" 都只不過是叫你放鬆個肩, 唔好用力, 個肘就自自然然會沉下來, 意念是用最少既力, 把手掌放在適當既位置.
太刻意去做沉肘, 動作也是怪怪的... 勁力也不可傳至四梢. 總之, 一切追求自然便是~

其實, 勁力是從丹田送出去, 而肢體最自然既位置, 就是最易於傳送勁力既位置, 而斷勁也會出現得最少.

以上是我個人的經驗... 不喜勿插~
呢D係胸脊運用
用到塊田 係腰脊的運用
一用就唔係單獨用, 腳一蹬...... 全身動, 下推上動, 上抽起落地再下推上動...., 呢個係基本用倒 脊 尾到頭對下個節

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tjnewhand 於 2012-11-26 10:34 AM 發表

個圖好正呀!
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-28 09:58 AM 發表

呢D係胸脊運用
用到塊田 係腰脊的運用
一用就唔係單獨用, 腳一蹬...... 全身動, 下推上動, 上抽起落地再下推上動...., 呢個係基本用倒 脊 尾到頭對下個節
講拉直條脊?
點拉先會直?
拉直又如何?
係咪野野都要KEEP住咁直?
係咪咩野動作都成碌野咁?.........................

講左一大堆語碌, 咪就係攪條脊架LOR   做咩又攪唔直條野????   未練好LOR

做咩耍拳又要攪直條野??? 你練倒個時你就會知啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-28 11:01 AM 發表

講拉直條脊?
點拉先會直?
拉直又如何?
係咪野野都要KEEP住咁直?
係咪咩野動作都成碌野咁?.........................

講左一大堆語碌, 咪就係攪條脊架LOR :s ...
在教學上
有好多野 帶你遊花園, 只要攞彭骨出來擰兩擰 ,  嘩! fuck! 咩講咁耐就係咁架咋!

你師父話 : 唔帶你遊下花園 點收你咁多年錢呀! 你明左之後, 而家可以開始練啦!!! 練唔練倒一件事!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-28 11:10 AM 發表

在教學上
有好多野 帶你遊花園, 只要攞彭骨出來擰兩擰 ,  嘩! fuck! 咩講咁耐就係咁架咋!

你師父話 : 唔帶你遊下花園 點收你咁多年錢呀! 你明 ...
明左個原理  練唔倒一件事,  明左就算練唔倒 條氣好順

又唔明個原理 又練唔倒 又有比學費 又有勤力練, 你順氣冇??   

老師講完同無講野差唔多, 動作對唔對唔知? 現時學過咁多式 每一式來講 有邊度對? 有邊度錯? 點叫做好? 點好法? 點唔好? 點唔好法?  唔知.......  靠自己盲摸摸咁練, 點練呀????? 如果攪好多年都係咁, 我勸你改行 去游水, 一樣可以強身健體, 而且仲有女睇, 加上係免費!   去沙灘仲唔駛入場費!

回覆 引用 TOP

回覆 46# 的帖子

Good points

回覆 引用 TOP

我認為係懂了才會解釋比人聽,但聽了,明白了都不會懂,
朋友,要懂?自己練吧!

回覆 引用 TOP

朋友 你張相好熟口面wo
引用:
原帖由 天文地理 於 2012-11-28 01:37 PM 發表

朋友,要懂?自己練吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-28 02:56 PM 發表

當然

潛龍勿用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天文地理 於 2012-11-28 01:37 PM 發表

朋友,要懂?自己練吧!
偶認為有D唔懂的都會解釋比人聽!
跟懂唔懂無直接關係!!
(不過唔懂的解解釋會易練錯、懂的會易練啱!不過都無一定!)

潛龍勿用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-28 02:56 PM 發表

你又識佢?

回覆 引用 TOP

早C , you are right

熱門搜尋: 嬰兒食譜 臍帶血 陪月員 母乳 bb 嬰兒床

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白雪 於 2012-11-29 12:29 PM 發表

早C , you are right
由胯到頭控制得好, 先識得上內功,
胯攪腩兮 腩攪胯
頭攪頸兮 肩合頸
頸合胸兮 背合頸
腰合鳥兮 鳥合額.........
咩野手腳合 肘膝合  低幾皮架啦  
好基本好淺個D黎
肩胯合 就入D.......
再入就唔好要手腳來講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-29 01:55 PM 發表

由胯到頭控制得好, 先識得上內功,
胯攪腩兮 腩攪胯
頭攪頸兮 肩合頸
頸合胸兮 背合頸
腰合鳥兮 鳥合額.........
咩野手腳合 肘膝合  低幾皮架啦  
好基本好淺個D黎
肩胯合 就入D.......
再入就唔好要手 ...
好 繼續講下先
seafood 動兮合邊度?????????????

熱門搜尋: 遮瑕膏 暗瘡 美容院

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2012-11-29 02:24 PM 發表

好 繼續講下先
seafood 動兮合邊度?????????????
無人答就開估啦

seafood 動
即係隻海鮮夠新鮮啦
所以合邊度呢???
合胃口lor  KAKAKAKAKAKAKAKA...........

熱門搜尋: 嬰兒食譜 臍帶血 陪月員 母乳 bb

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。