SAMSUNG 電子鎖一問

SAMSUNG 電子鎖一問 E-mail 此主題給朋友

想請問各位, SAMSUNG電子鎖有分行貨及水貨的, 其實兩者有什麼分別? 聽到有人話水貨係原裝韓國進口, 咁原裝進口唔係就係真正品咩? 唔係假野有咩問題?點解D行貨佬又係咁插水貨點唔好點唔好...大家可以告訴我嗎? 行貨5000, 水貨2800, 大家都係安裝另計...謝謝

引用:
原帖由 tinianzoe 於 2012-12-4 06:03 PM 發表 想請問各位, SAMSUNG電子鎖有分行貨及水貨的, 其實兩者有什麼分別? 聽到有人話水貨係原裝韓國進口, 咁原裝進口唔係就係真正品咩? 唔係假野有咩問題?點解D行貨佬又係咁插水貨點唔好點唔好...大家可以告訴我嗎? 行貨50 ...
我只可以答:
我最近買咗水貨
連安裝$2800

我既認識係咁,唔知啱唔啱。

Samsung 電子鎖係香港有代理咩?如果壞左,係咪揾 Samsung 整?如果係,咪屬正貨。

如果係購自店舖,他們憑單保養,佢地負責,那產品是水貨。

我既認識係咁,唔知啱唔啱。

Samsung 電子鎖係香港有代理咩?如果壞左,係咪揾 Samsung 整?如果係,咪屬正貨。

如果係購自店舖,他們憑單保養,佢地負責,那產品是水貨。

5000 就一定無事

2800 就有少於5成機會 total loss

回覆 1# 的帖子

貪平要付出風險,自己決定啦。  
大門得一隻,邊有人同時買一隻行貨,一隻水貨。做實驗比意見呢。比到都係吹水

我用左把電孑鎖 2年, ~$1,800 (唔係街舖買)。so far so good.

最近買左$2200,cfu會幫我裝!未知有咩問題~

電子鎖,裝修cfu同你裝,會無咗保養,三思。
引用:
原帖由 吳小yan 於 2012-12-4 11:28 PM 發表
最近買左$2200,cfu會幫我裝!未知有咩問題~

回覆 1# 的帖子

行貨:經代理入口,分配派貨,保養,即係食咗一重,所以貴啲。
水貨:即係平行進口,少咗代理食水。
無事的話,品質應該一樣,可能水貨仲好,特別係日本產品。
有問題的話,好似ching話齋,total loss。
所以自己衡量風險。

今日買咗個三叔電子鎖,型號5050,$2880,9折,現金價,2年保養(一般係1年)。包安裝(一般要$780),排期到1月中左右,店主明天幫我約實。
佢話呢隻新型號,做promote打水貨,睇價份上,信佢。
保養期由安裝日計

引用:
原帖由 skhonhk 於 2012-12-4 11:46 PM 發表
電子鎖,裝修cfu同你裝,會無鱈O養,三思。
咁出去搵舖頭裝佢會包幾耐保養???壞左佢上門同我整?????

引用:
原帖由 吳小yan 於 2012-12-5 10:37 AM 發表 咁出去搵舖頭裝佢會包幾耐保養???壞左佢上門同我整?????
香港行貨一定要用佢嘅安裝先有保養
就係因為咁,又唔知排到幾時而我又要入伙,所以都冒險買水貨,好彩都幾好下

香港行貨一定要用佢嘅安裝先有保養
就係因為咁,又唔知排到幾時而我又要入伙,所以都冒險買水貨,好彩都幾好下

呢樣野無得講,鋪頭OFFER比你點樣就點樣,無一定。但如果水貨,未必有零件更換。
行貨都唔好有太大期望,系有保養,只可以維修你個鎖,但唔系緊急CASE 但試想,配條鎖匙都要返代理去配,街邊無得配。如果你系屋外壞左門鎖,又無人可以幫到你。。要代理整(之前有個CHING出過POST),甘果刻可能要叫救命。。。。當然呢D系萬中無一既CASE。。。
引用:
原帖由 吳小yan 於 2012-12-5 10:37 AM 發表

咁出去搵舖頭裝佢會包幾耐保養???壞左佢上門同我整?????

伸延閱讀
 44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。