打印

更新S3:雷茲出裝這樣OK嗎?

更新S3:雷茲出裝這樣OK嗎? E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
S2:
起手
藍2水or鞋3水(遇到JG角趙信、燈籠佬)

核心
眼淚、時光、法穿

最終
大天使、時光、法穿、吸血書、死帽、冰心or女妖

我會盡量20分出到 眼淚、時光、1級鞋。如果20分內出唔到時光就放棄眼淚。
出左時光就出法穿鞋,然後冰心or女妖跟住吸血書,大天使最後死帽

我發覺出左時光、冰心or女妖後有番咁上下硬出番本吸血書真係好好吸!起碼厚血得黎D血唔掉得去邊…出左吸血書後多數有4千藍量出番支大天使吸得仲爽,最後死帽將吸血書最大效益化。



S3神裝:
時光、法穿、吸血書、冰霜之拳、魔宗利刃、狂徒甲or深渊

和瑞茲在S2裡不同的是魔宗利刃和冰霜之拳。先來說說我的理由吧,S3的莫宗利刃有兩個說,一個是魔宗利刃滿750藍將自動升級為1000的藍,2%最大法力值轉為攻擊力

,每次技能或者攻擊附加6%的魔法傷害。在中後期一個瑞茲三千五到四千的藍妥妥的,那樣你每次攻擊或者放技能就能多輸出200-240左右的傷害當然是沒有去除抗性效果的,但作為一個法術機關槍來說兩秒釋放四個輸出技能肯定是沒問題的。開著大打到人群中瞬間多去800-960的血。還有一種說法是魔宗利刃滿750藍將自動升級為1000的藍,2%最大法力值轉為攻擊力,唯一被動(唯一):開啟後你的單體技能和普通攻擊將消耗4%當前法力值,並在2秒內附加其2倍的魔法傷害,如果是這個版本的莫宗利刃我想傷害更加可觀了,後期一個瑞茲的Q就能打出五百多的傷害,是雙倍的話一個Q就是一千,W也能達到五百左右的傷害,兩秒四個技能砸下去就算了半肉不死A兩下也掛了。為什麼不選大天使之杖呢,大天使的被動增加法強藍的3%,+50的法強。瑞茲不太需要法強,Q加成0.4W加成0.6E加成更是少的可憐。就算四千的藍也加不了太多的輸出,自動升級後加25%藍量的一個護盾就算你藍4000才給你加1000的盾我出個小吸血槍加大招就能彌補回來了。值得注意的是舊版的女神之淚要疊250次的藍新版的只需要疊150次裝備成型還是很快的。

接下來說說冰霜之拳,加藍加抗性加一點點AP,重要的是他減速而且配合上莫宗利刃增加的攻擊和被動和耀光效果A一下人起碼能掉四百以上的血。

其他的初裝都是一些抗性裝和過去瑞茲出裝是一個樣子的。

按照我的理想話來說神裝的瑞茲出狂徒血在3200+藍量4000+一個複活+物理抗性190左右魔抗會比較少在90左右吧。但是可以出深淵或者遠古意志來彌補。喜歡玩瑞茲的朋友應該很清楚開大招加遠古意志就算是被打成殘血都能瞬間加滿更何況莫宗利刃提高了這麼多輸出的情況下更是沒問題。這樣出和出大天使有盾的瑞茲血量是一樣的但是輸出確提升了大大的一個檔次。


各位ching咁出有無問題?

[ 本帖最後由 chan011086 於 2012-12-12 10:25 PM 編輯 ]



實用相關搜尋: Spa 工人

TOP

我: 死帽, 大天使, 魔穿鞋, 時光, 冰心, 女妖
谷盡-CD同埋推高防, 確保自己團戰夠硬, 萬一走位差俾人集火都捱到一陣然後開大吸血



實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 chan011086 於 2012-12-10 12:55 AM 發表
起手
藍2水or鞋3水(遇到JG角趙信、燈籠佬)

核心
眼淚、時光、法穿

最終
大天使、時光、法穿、吸血書、死帽、冰心or女妖

我會盡量20分出到 眼淚、時光、1級鞋。如果20分內出唔到時光就放棄眼淚。
出左時 ...
難打我基本上都會放棄眼淚, 加埋出法穿鞋(對面實出法坑)
ryze隻野基本上輸出吾駛點build都會有傷, 加上CD係佢既輸出, 有MANA裝吾成問題。
如果打得順, 出法坑, 時光點都要出, 基本血量, 魔傷, 同魔力
死帽既吾多鍾意出, 雖則輸出高, 但係正如CD先係最大威力, 所以冰杖都算係比較易輸出既裝
吸血書其實成日都有人出, 不過講真如果出吸血裝, 不如出半坦裝, 血量同你魔量差吾多, 個人認為比較易玩
衣家有個新面具, 好似法穿效果吾錯, 但成日打到一半就GG, 未試果D新裝
另外有個叫 Iceborn Gauntlet
出過吾多好用, 基本舊裝都OKAY,
不過都係個人STYLE同, 對線技術吾同, 應該吾一樣, 但可以試下。

[ 本帖最後由 leochui0 於 2012-12-10 02:59 AM 編輯 ]






]

TOP

回覆 3# 的帖子

agree.
dunt use death cap and spell vamp on Ryze, there are better options.






實用相關搜尋: Spa

TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

回覆 5# 的帖子

spell vamp nerf too much, Ryze gets better stats from that 1200g.






實用相關搜尋: Spa

TOP

冰心已經無用...唔好再出


實用相關搜尋: Spa

TOP

回覆 7# 的帖子

何以見得?





TOP

1鞋+5黑切


實用相關搜尋: Spa

TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 ziafung 於 2012-12-10 02:05 PM 發表
我就咁出既:眼淚>時光(話知你順風逆風,RYZE係後期英,時光根本必出)>1200吸血槍>法穿鞋>吸血書>冰心/女妖>最最最後先升眼淚.樓上有人話唔出吸血書,但係你開大技就有50%吸血,基本上你企定係度QWEQE就會狂吸,點會唔出?死 ...
吸血吾係吾好, 有好多AP裝既優勢係比SPELL VAMP高好多
http://www.youtube.com/watch?v=TZFaW3wDFiY&feature=g-user-u
Alex_inh 其實都講左佢強係邊同弱係邊,

因為RYZE腳短, 前期消魔量高, 血少, 傷害吾算高, 只有禁錮一招控場技, 但又做吾到暈眩效果。
前期其實好被動, 有限時眼淚,同時光都可能會選擇吾出, 直接出女妖+法坑鞋, 跟住出冰杖(因為如果比人壓得太勁寧願靠JUNGLER殺佢多過你自己殺, 情況許可先出番時光杖
因為RYZE好玩在, mana裝有太多都係坦裝, 而且想要傷害, 法穿比法傷, 傷害更大, 因為如果e技玩得好, 法坑扣好多, Q同W既輸出大好多陪, 有D好似衣家既BC。

所以係有PASSIVE, 同E既PASSIVE既情況下, 吸血裝吾係太合適
加上ULT有吸血, Q係減ULT CD, 有足夠血量同人換血就夠, 再加上可以針對同你換血既對手出防裝, 對方好難打得入你。

不過我個人偏玩坦裝RYZE, 我都見過好多AP Pen既人玩ryze殺好多人,
我平均KDA 7/2/10, 吾會殺太多, 主要係清除對方ADC, 因為W既即時禁錮其實真係SLIENCE左好多移動技能(VAYNE既Q, CAIT既E, LEONA既E)
呢D其實幫你隊有做鎖定好有幫助, 所以團戰擊殺對方CARRY, RYZE係好強,
如果出APC裝, 我覺得你團戰會打得被動D, 輸出吾高, 定位更差。



實用相關搜尋: Spa
]

TOP

ryze 單殺能力好高, lv6 好有爆發力
只可惜而家有太多op ap



實用相關搜尋: Spa
世界究竟什麼時候變得如此扭曲

子非魚 焉知魚之樂

這世上沒有東西比免費更貴

不經一番寒徹骨 那得梅花撲鼻香

有心種花花不開 無心插柳柳成蔭

Everybody has problems. Everybody has bad times. Do we sacrifice all the good times because of them?

TOP

push~


實用相關搜尋: Spa

TOP

我都係建議出冰心既新板-冰拳,同埋仲有越塔神器(2秒塔不能攻擊).十字架.法穿鞋再upgrade movement speed,當然眼淚係第一件,最後出法穿杖.眼淚90%冇機會升上去.如果有就求期都得,因為再邊對ryze黎講係冇乜分別.再者.ryze既被動實在太實用(出技-1秒cd) 所以大技唔好唔用.






請 支 持 玩 正 版

TOP

感覺雷茲係好難好難打得勁


實用相關搜尋: Spa

TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。

10.0.1.13