發新話題發佈投票

[遊記分享]四川稻城亞丁金秋14天悠(全帖完)(相片分頁在P.1,2,4,6,8,9,10,11,12,15)

[遊記分享]四川稻城亞丁金秋14天悠(全帖完)(相片分頁在P.1,2,4,6,8,9,10,11,12,15) E-mail 此主題給朋友

稻城亞丁其實係2011年去不過見哩度唔太多人寫, 所以寫完西藏就寫返

其實最初係想去九寨, 但可能俾人去到爛晒
好多人去過, 想搵人都難
搵唔倒人, 又o係度見倒有人出post搵人去稻城亞丁就join了
(稻城亞丁都係早1,2年前睇過旅遊淫生有人post相先識, 好想去, 但冇諗住咁快會去的)

搞手一早打算金秋去, 早3個月開始搵人
之後係o係fb傾行程, 夾日期去, 出發前出過黎1次見面傾細節
今次係唯一一次join人, 難得咩都唔洗plan, 好爽
同團一半人都係玩單反, 所以景點方面我都唔洗擔心
個個都預左要早出晚歸, 最緊要睇倒靚景

行程:
D1: 香港->成都
D2: 成都->汶川->臥龍->四姑娘山(雙橋溝)
D3: 四姑娘山(長坪溝)->丹巴->甲居藏寨
D4: 丹巴->塔公->八美->新都橋
D5: 新都橋->稻城
D6: 稻城->青楊林->色拉->香格里拉
D7: 香格里拉->俄初山->亞丁->沖古寺->洛絨牛場->牛奶海->五色海
D8: 珍珠海->稻城
D9: 稻城->鄉城->稻城
D10: 稻城->新都橋
D11: 新都橋->木格措->海螺溝
D12: 海螺溝
D13: 海螺溝->成都
D14: 成都->深圳->香港

今次14日行程用左約hk$12k (唔包手信)
深航來回機票連稅hk$2,596 (機票出發前早1個月買)
包團12日rmb$5,280 (費用包食住行, 景點門票, 但唔包景點內之環保車費同騎馬費)
原本我地都係諗住包車算, 但問左幾間都係rmb$1,400-1,500/日
見同包團差唔多錢, 仲可以俾晒一舊錢唔洗煩, 所以最後都係包團 (但包團的車唔係四驅車, 係13座的車, 坐8個人放埋行李o岩o岩好)

*註: 當時我仲未買部大機, 所以今次旅程d相全部係用機仔影的

其他遊記:
越老柬泰27天悠
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23068873&page=1&extra=#pid383879212

黃山6天悠
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21826921&page=1&extra=page%3D1#pid359762542

彩雲之南15天悠
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21758999&page=1&extra=#pid358398601

西藏林芝珠峰16天悠
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21274410&page=1&extra=#pid349959574

清明掃"婺"6天悠
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21423669&page=1&extra=page%3D1#pid352493959

丹霞坪田銀杏6天悠
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21502147&extra=page%3D1

韓國15天悠
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22632689&extra=page%3D1&page=1

D1: 香港->深圳->成都

由於搞手返shift, 經大家夾日子後, 決定星期5出發 (回程係星期4, 第2日又要返工)18:30深圳飛, 所以請左下晝假, 放左工返去食少少野執埋行李o岩o岩好
約左落馬洲集合, 8個人分2架的士, 半個鐘車程就到機場 (車費$8x/車)

2個半鐘就到成都, 打電話俾包團間旅遊公司, 派左2架私家車黎接我地 (由於我地個師傅第2朝要一早出發, 所以係派左第個人黎接我地)
之後去左之前一早book左o既青年旅館, 成都有好多青旅, 但好多都爆晒
第1次住青旅, 房間係和式 (約$220/晚)

有坐廁呀但哩晚已經係我地成個旅程住得最好o既一晚喇

房間外門框好中國式

接我地機其中一個人送到我地返旅館, 就收錢同講解行程, 簽合同, 講左勁耐, 當時已經11點幾, 但我地第2朝就要出車, 而當其時我地連涼都未沖

旅館環境

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2013-1-4 11:05 PM 發表
稻城亞丁其實係2011年去不過見哩度唔太多人寫, 所以寫完西藏就寫返

其實最初係想去九寨, 但可能俾人去到爛晒
好多人去過, 想搵人都難
搵唔倒人, 又o係度見倒有人出post搵人去稻城亞丁就join了
(稻城亞丁都係早 ...
留位 !!
川西大環線.. 仲要金秋... 搞到我都緊張埋等睇靚相
嘩.. 原來去埋香格里拉...... 真係今生無恢了

油雞慢慢出... 我驚一次過消化唔晒...

引用:
原帖由 currypuff 於 2013-1-4 11:16 PM 發表

行程好吸引呀!我都打算去,啱晒我睇,而且仙姐啲相又靚內容又詳盡,期待中,加油呀!

但今次行程唔係我plan
而且又事隔一年
d細節我都唔多記得

引用:
原帖由 taktak14 於 2013-1-4 11:10 PM 發表

留位 !!
川西大環線.. 仲要金秋... 搞到我都緊張埋等睇靚相
嘩.. 原來去埋香格里拉...... 真係今生無恢了

油雞慢慢出... 我驚一次過消化唔晒...
最正仲係我地去時係秋景
回程走回頭路時係雪景

咁快又有新油雞!!
呢篇油雞我等咗成年啦!

@@西安。蘭州。酒泉。嘉峪關。敦煌。吐魯番。烏魯木齊。哈納斯。阿勒泰。可可托海。克拉馬依。青海湖。成都。九寨溝。黃龍。樂山。峨眉山。洛陽。華山。桂林。柳州。杭州。上海。蘇州。無錫。北京。拉薩。日喀則。納木錯。昆明。麗江。香格里拉@@

引用:
原帖由 FeiFei6 於 2013-1-5 12:35 AM 發表
咁快又有新油雞!!
都係出返之前

其實我去完o個時都有post過相
不過o個時個album有限bandwidth, 好快就睇唔倒
我都冇心機再post
而家寫開咪寫埋lo

一雞未完一雞又起,仲要係秋景+雪景
我都係搭ca4312去成都

2:  成都->汶川->臥龍->四姑娘山(雙橋溝)

由於今日要搭7hrs車, 所以8點就要出車, 一早o係hk帶定d蛋糕仔做早餐 (部份團友o係附近買左d腸仔同包做早餐)
我地尋晚就係住哩間青旅

再影下青旅環境

車上風光, 開始歷時7hrs o既車程 (如果要行川藏線入西藏, 就係行我地哩條路, 不過我地行到稻城亞丁山就返轉頭, 入藏就繼續向西行)

四川地震下o既產物?!哩條路都好多碎石

哩架就係將會陪我地12日o既車, 13座位, 8個人坐, 放埋行李o岩o岩好 (車內分3排, 頭2排左邊2個位, 右邊1個位, 最後一排係4連位,)

之前仲係灰懞懞, 黎到臥龍已經有藍天喇

我地上晒車, 突然有個路邊小孩上黎劫車仲有一張相係我地有人想上車, 佢用把槍指住人地個頭架, 不過張相唔o係我部機度

坐左4hrs車, 終於放飯

團餐d膳食當然冇得同我地西藏o個次比, 所謂每餐有4肉4菜, 但o個4肉唔係肉絲就係9成都係肥膏o既肉, 佢話如果我地唔食, 可以每人退返$25, 即一餐值$200

今次係第1次全程包車(之前都係包1,2日或join local tour), 可以隨時落車影相真係好正

前一晚我地10點幾先落機, 1點先有得訓, 今朝8點仲o係5xx米o既成都, 而家時間係14:29, 我地已經爆左上4xxx米

其實哩個位我地都係落左車行幾步就到, 但已經令我地心跳加速同喘氣

o岩o岩好7hrs終於黎到旅館, 時間係15:24, 仲早, 放低行李就去第1個景點

旅館下面就係餐廳, 我地夜晚就會o係度食
哩度都有3xxx米, 我地住3樓, 一黎到就要托d行李上去(好彩今次有4個壯丁幫手托行李, 我地行每完每一層都要逗一逗先可再上), 再落返黎, 夜晚去完景點返黎又要上去一次放低d野, 再落黎黎食飯, 食完飯再上返去, 第2朝又係落黎食早餐, 食完上返去去廁所拎行李再落返黎

旅館對面

約4個字車程就到我地第1個景點, 雙橋溝

雙橋溝入面要坐環保車, 佢會o係每一個景點停車俾時間我地影相 (我地包團費係包埋門票, 但環保車費係要自己俾的, 但由於已經1年前, d票價我已經唔記得)

好靚呀~好似puzzle d風景咁 (其實去完西藏回來, 我係覺得o個時去川西d景係靚d, 可能去西藏時未係最靚時候, 但川西哩次就真係撞o岩時候)

有貧友(唔係哩團團友)之後easter去, 哩度係一片雪景, 都好靚

行行下見倒有個串燒檔, 好似好好味咁, 就幫襯下

我最鍾意o既薯仔, 落埋辣粉好惹味好好食 ($2/串)

第1次見牦牛, 之前去雲南都好似冇見過

其實想影耐d, 不過o個時已經6點(我地16:20黎到), 景區內環保車個司機趕收工, 催我地上車

司機由於趕收工, o係幾個髮夾彎下拓海上身, 食左暈浪丸o既我地都想嘔 (坐o係位係成個人會左右擺動)

18:45終於出返黎

返返旅館, 月亮都出來了:D

高山反應加上坐完拓海車, 終於有2個成員倒下, 要打包俾佢地食:smile_o08: (我自己就頭幾日都有頭痛, 可能又加上頭2晚唔係好慣, 冇乜點訓著過, 第2,3日食左粒panadol, 之後又可能累積左2晚o既疲累, 第3晚終於訓倒, 所以之後都冇再頭痛)

D3請到P.2 #17

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21339075&extra=&page=2

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2013-1-5 02:54 PM 發表 D2:  成都->汶川->臥龍->四姑娘山(雙橋溝)由於今日要搭7hrs車, 所以8點就要出車, 一早o係hk帶定d蛋糕仔做早餐 (部份團友o係附近買左d腸仔同包做早餐)我地尋晚就係住哩間青旅http://sphotos-c.ak.fbcdn.net ...
四姑娘山我都諗緊好吾好四至六月去呀!但如果行快線,都江堰,映秀,臥龍那條快線,就要包車或併車坐細車先行到條路線。

引用:
原帖由 taktak14 於 2013-1-5 03:29 PM 發表
四姑娘山我都諗緊好吾好四至六月去呀!但如果行快線,都江堰,映秀,臥龍那條快線,就要包車或併車坐細車先行到條路線。

4姑娘山好靚
我覺得都好值得去

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2013-1-5 03:34 PM 發表

4姑娘山好靚
我覺得都好值得去
係呀.. 我都知好靚... 而家心大心細究竟邊個月份去做好...

螞蟻窩說 7月..... 但我總覺得7月份,水和樹係靚.. 但四姑娘山風景區有d 雪山會唔夠多雪...

引用:
原帖由 taktak14 於 2013-1-5 03:47 PM 發表

係呀.. 我都知好靚... 而家心大心細究竟邊個月份去做好...

螞蟻窩說 7月..... 但我總覺得7月份,水和樹係靚.. 但四姑娘山風景區有d 雪山會唔夠多雪...
你見我地10月四姑娘山都冇乜雪
7月仲少lo

我地之後再行入d, 就好多雪, 但四姑娘山就冇乜雪lo

easter仲多雪, 又有油菜花睇 (以下係貧友easter影o既相)

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2013-1-5 05:14 PM 發表

你見我地10月四姑娘山都冇乜雪
7月仲少lo

我地之後再行入d, 就好多雪, 但四姑娘山就冇乜雪lo

easter仲多雪, 又有油菜花睇 (以下係貧友easter影o既相)

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/14 ...
度度幾時去好先

仙姐 , 你地 15:30 開始坐環保車入雙橋溝,  18:00 完 。  上網雖然話 3hr 玩雙橋溝真係咩都玩得晒,我開頭都有點懷疑

查實真係夠時間伽啦 ??

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。