新開蝦缸仔(得閒更新:D)

新開蝦缸仔(得閒更新:D) E-mail 此主題給朋友

岩岩開缸 多多指教
玩左水族都一段唔算短又唔太長既時間
不過蝦仔同水草從未接觸過
用個魚缸仔試一試

開缸日期:2013-01-16
魚缸尺寸: 9”x9.5”x 10"
目標: 黃金蝦
泥底: 富華蝦泥
燈 : 9w led
co2 :
水冷 :

生物環 : 1L~1.5L ma s size環
係背滴流缸仔 試下簡單設備養下蝦

day1 加左少少莫絲 應該係莫絲
         係另外一缸拎左兩條魚做勇士

---------------------------------------------------
day2 其中一條勇士跳缸亡
        另外一條都勁唔習慣
---------------------------------------------------
day3 加多左d草 第一次造景
         條勇士已送回大

day4 加埋d沈木 個景好似似樣d
       車左支蜂皇漿落去之後加左4條三角燈做開缸魚

--------------------------------------------------
day5 好平安咁過左一日
--------------------------------------------------
day6 今日比d ching係咁引誘我話可以試下落蝦
        咁我就忍唔住加左幾隻蝦仔
        而d三角燈已經任務完成 送左去大缸
        d蝦又真係幾靚仔 希望平平安安

----------------------------------------------------------------------------
day7  今日有一隻黃色蝦消失左 其餘果5隻狀況都ok
          另外加左少少浮萍 同埋加左個check ph既東西
          另外影左少少蝦相

ph有點

這個東西有點像跳台

有時候見到黃金蝦會打另外橘米蝦
橘米蝦比較喜歡在前面 常常一看就拎到他們

day8  今日換左少少水 ph依然都係7
         富華泥果然係keep唔到酸
         加左少少ca水
         另外d蝦仔一切正常 好活潑下
影下個patpat先

轉眼就飛左上去d草到

另外兩隻 倒掛

尼個近鏡好搞笑

----------------------------------------------------------------
day9  太忙 都冇理到個蝦

----------------------------------------------------------------
day10 今日見到有蝦換左殼啦

果日買蝦番尼溫已經見到有一隻係個魚袋到換左殼
           前面兩個莫絲好似綠左好多 生長左不

蝦既數量依然係5隻 . ph都係7
           今日又係時候換些少水~
           好鍾意哩張相有d似獅子王

隻蝦胃口應該唔錯 條係個patpat到痴

係時候買蝦糧 唔知各位ching有咩好介紹

---------------------------------------------------------------
聽日再更新~

加油

人生瘋瘋癲癲 一場夢 是甜 是甘 是酸 是苦... 都沒關係!!   
  皮球來來往往 一場空 是勝 是敗 是得 是失... 那又如何!!

個景好靚,d蝦又好肥美

The Girl From Ipanema...

回覆 1# 的帖子

支持加熱

加油,兩日便知曉了

o依~黃色都好靚好喎~
不過係咪好大隻嫁?

回覆 1# 的帖子

加油!
祝ching 早日爆蝦

如果無睇錯
ching個缸係滴漏缸
入水位好大
小心卡死蝦╱沖左蝦b 去
可考慮加鐵絲網╱魚網

回覆 1# 的帖子

試教ching 右後方係咩草
難種嗎

引用:
原帖由 抓狂女人 於 2013-1-23 12:40 AM 發表
o依~黃色都好靚好喎~
不過係咪好大隻嫁?

算大隻 不過未係好大 今日係水草店見佢果d真係好大隻
引用:
原帖由 傷城風 於 2013-1-23 12:47 AM 發表
加油!
祝ching 早日爆蝦

如果無睇錯
ching個缸係滴漏缸
入水位好大
小心卡死蝦╱沖左蝦b 去
可考慮加鐵絲網╱魚網

我琴日一加蝦已經有兩隻走左入去玩
走入一倉冇問題 有塊棉可以係上面行尼行去
一倉去二倉果到我隔左塊大棉 佢地去唔到二倉
真係忘記左入水位哩個問題
個入水位大到可以自由出入
引用:
原帖由 傷城風 於 2013-1-23 12:49 AM 發表
試教ching 右後方係咩草
難種嗎

右後方既係 日本簀藻
我見佢好靚 試下 因為我都係種左3日
不過我上網睇過下話唔算難種

啲蝦好靚呀..CHING加油呀

引用:
原帖由 dyma88 於 2013-1-23 01:43 AM 發表
啲蝦好靚呀..CHING加油呀
叫我師妹吧

ph果個東西 在那買 幾正

雖則富華泥降唔到酸
不過我用黎養水晶蝦都無問題

伸延閱讀
 50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。