老豆鼻咽癌復發(傳統化療效用不大)

老豆鼻咽癌復發(傳統化療效用不大) E-mail 此主題給朋友

老豆6,7年前被確診係鼻咽癌2期!
做晒療程之後..一直都相安無事
但近排佢覆診發覺頸到有粒野!
抽針後證實鼻咽癌復發!
醫生建議佢化療電療標疤..
但係我上網睇話再做化療電療..
d副作用會更加勁!
好擔心佢頂唔頂得順/_\
唉佢平時都唔多戒口!又無飲中藥!
好擔心..但我又唔知點做好

回覆 1# 的帖子

唉.......我老豆都係鼻咽癌復發啊.....佢20幾30年前醫番好....而家先黎復發.....
前幾日拎咗D組織化驗....要呢個禮拜5先有結果....
佢77歲架啦.....我而家都好驚..........D療程都好辛苦.....
而家佢心情又唔係幾好....屋企人又唔係好多提呢件事......我都唔知點算.......

小丫,在這六七年,他一直沒有飲中藥?有什麼副作用?

回覆 2# 的帖子

甘你又唔洗驚住!
等拎埋報告先!可能係好消息呢!

回覆 3# 的帖子

冇飲呀..只係呀媽間唔中煲d龜湯比佢清下毒..
佢完成左療程之後瘦左成個碼..條頸又黑又爛晒!
之前見到佢甘都好心痛..
e+又要佢再受多次苦

引用:
原帖由 小丫 於 2013-1-28 06:56 PM 發表
冇飲呀..只係呀媽間唔中煲d龜湯比佢清下毒..
佢完成左療程之後瘦左成個碼..條頸又黑又爛晒!
之前見到佢甘都好心痛..
e+又要佢再受多次苦
向好方面諗,有左上一次經驗,今次會識應對,應該會易捱過嘅

始終uncle而家條頸生左粒野..
如果淨飲中藥煲湯既話..恐怕都未咁快見效
化療係十分需要..亦都唔應該怕
雖然過程辛苦..但只要你地多d支持佢..佢一定會撐得住

多謝上面2位o既安慰!
今日老豆入左院接受療程lu..
暫時佢同我地屋企人o既心情都ok~
希望可以順利捱過喇!

祝早日康復!我都约咗明天臨時提早覆診

引用:
原帖由 小丫 於 2013-1-29 10:36 PM 發表
多謝上面2位o既安慰!
今日老豆入左院接受療程lu..
暫時佢同我地屋企人o既心情都ok~
希望可以順利捱過喇!
如果不是遠處擴散的話, 單單頸淋巴復發仲係有一定機會根治的!

...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?

引用:
原帖由 46k 於 2013-1-30 07:03 PM 發表
祝早日康復!我都约咗明天臨時提早覆診
謝謝~期待你o既好消息呀!!

引用:
原帖由 psplayer 於 2013-1-30 08:51 PM 發表

如果不是遠處擴散的話, 單單頸淋巴復發仲係有一定機會根治的!
好彩仲未到好喫重o既程度呀!
想不到會復發呀~
佢未有事之前覆診..都話老豆過左復發o既危險期..

什麼是復發的危險期?

引用:
原帖由 yh20so 於 2013-1-30 11:57 PM 發表
什麼是復發的危險期?
電化後五年囉

統計顯示, 鼻咽癌的復發8成在完成電化療后3年內發生, 9成在完成電化療后5年內發生

即是, 過左3年/5年只係復發機會微, 但不等于不會復發. anyway, 有研究顯示, 完成治療后越耐先復發, 復發的鼻咽癌都係冇咁惡架

...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?

伸延閱讀
 38 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。