[HKDSE] 2013 DSE 中文口試題目!

面面俱圓這種待人態度,有人認為能促使和諧的人際關係,亦有人認為會令人變得虛偽。試談談你的看法。

引用:
原帖由 Dofields 於 2013-3-15 08:26 PM 發表
面面俱圓這種待人態度,有人認為能促使和諧的人際關係,亦有人認為會令人變得虛偽。試談談你的看法。
慢你一步tim

引用:
原帖由 ccy011995 於 2013-3-15 08:28 PM 發表
慢你一步tim

愈出愈難了...

引用:
原帖由 Keel6161 於 2013-3-15 02:39 AM 發表

你地甘講,搞到我好驚,我驚到時怯得滯,爭唔到發言權@@
今日我都有返學校練中文Oral,
中途有成3-4個人爭住講,
之後我輸左,最後我好大聲講話:「我好認同剛才.....同學的意見」,先講到嘢....
但我學識要爭 ...
共識題,點轉鈦,又唔會前後予盾?
例如有X Y Z
X有3條友簡 Y有1條友 Z有1條友,而你就係Z果條友
傾到咁上下,你就可以話:
呀..睇黎X既優勝之處的而且確比Z多,係我自己諗野既時候唔夠深入。所以依家我認為X係好既..因為........。

引用:
原帖由 WTS-SSO 於 2013-3-15 07:29 PM 發表
試評論 為何香港社會人士普遍不接受青少年紋身這個看法
1)依家D人思想守舊,認為紋身就係壞人。因為之前80-90年代左右,d古惑仔大多數都紋身,所以你一紋身就會比人唔好印象。
2)依家d社會人士教育程度高,自以為個人高 ...
你上面既pt基實差唔多
紋身,又稱文身,其實都係中化野。
中國古代開始就有關於刺青的記載,《·外傳本事》記載:「越王,東垂海濱,夷狄文身。」《·公孟》:「越王句踐,剪髮文身。」《·哀公七年》則指出:「……仲雍嗣之,斷髮文身,裸以為飾。」---剪頭髮和紋身,不穿衣服當成裝飾。時代以來就是在犯人臉上刺字.在中國古代典籍中,就曾出現、、、、等文字,其他還有用刺青來作警示的例子如之母刺字的故事.但慢慢刺青已演變成個人裝飾的一種,例如在《》之一《》中,至少就有三個滿身刺青的重要角色:花和尚、九紋龍與浪子。此外,還有族群文身的,《》就記載著的文身族群:「雕題國,畫其面及身,刻其肌而青之,或若錦衣,或若魚鱗」。至今包括和之內,世界許多地方的,都有在的傳統,在許多文化中,刺青還是一種社會階級與地位的象徵。更利用刺青來畫分社會地位,時代的婦女流行在唇部紋上紅色,類似現代的紋唇、紋眉等永久性彩妝的美容方式。在一些群體當中,刺青是一種勇氣的表現,刺青能得與同儕的認同,在黑社會幫派中,有時刺青普遍來說,也是入會考驗之一,因此給人刺青是與黑道中人掛鉤的印象;在現代香港幫派成員中通常都在左臂刺一條青龍,右臂刺一隻白老虎,因而有「左青龍,右白虎」這句話來代表黑社會份子。
隨著社會風氣的開放,與身體展現的文化興起,大家逐漸能接受身體的表現型式,愛好刺青者會組成聯誼社團,定期舉行展覽會,將刺青圖案視為藝術品,有名的刺青師傅也被視為藝術家,社會學或人類學者也會以流行的角度來研究這種帶有暴力色彩的流行文化。不少藝人會選擇刺青來強調自己的個人風格,例如王菲謝霆鋒就曾經弄了一對「情侶裝」的紋身;貝克漢姆亦將愛妻維多利亞(Victoria)的名字以四個印度文字刺到左前臂上,不過據學者指出紋身師幫貝克漢姆刺錯字了。
其實如果講文身既由來就會知點解大部分人唔buy文身

引用:
原帖由 tosankongso 於 2013-3-15 08:39 PM 發表
你上面既pt基實差唔多
紋身,又稱文身,其實都係中化野。
中國古代開始就有關於刺青的記載,《·外傳本事》記載:「越王,東垂海濱,夷狄文身。」《·公孟》:「越王句踐,剪髮文身。」《·哀公七年》則指出:「… ...
講真,中國文化既野我真係諗唔到
你諗到真係very good

引用:
原帖由 Dofields 於 2013-3-15 08:26 PM 發表
面面俱圓 我一睇就唸起政治高官

建制:為基層/為商界

工界/泛民:較絕,偏市民

再黎就係促進咩既人際關係?官商,官民 但反對派可能就覺得係虛偽。睇你係咪反對派,觀點與角度,背後既政治原因。

再講面面俱圓,同*留有餘地不謀而合,如果係咁就促進,因為面面俱圓要照顧到各方面=唔可以去咁絕。
之後針住留有餘地講同意

面面俱圓=虛偽既話 即係無立場啦
難結深友 ,皆淺友
淺談 無唸例子

引用:
原帖由 WTS-SSO 於 2013-3-15 08:49 PM 發表

講真,中國文化既野我真係諗唔到
你諗到真係very good
其實慢慢諗實諗到D
但問題考多陣得10mins 邊諗到咁多pt la

引用:
原帖由 ccy011995 於 2013-3-15 09:24 PM 發表
其實慢慢諗實諗到D
但問題考多陣得10mins 邊諗到咁多pt la
果d我聽都未聽過

引用:
原帖由 tosankongso 於 2013-3-15 08:33 PM 發表

愈出愈難了...
講真,道理題最易。

回覆 385# 的帖子

明就係,吾明就

引用:
原帖由 ccy011995 於 2013-3-15 10:17 PM 發表
明就係,吾明就
中文口試有明確同強烈傾向,平時中文堂有聽書,好難唔明

引用:
原帖由 chriswongjjjj 於 2013-3-15 10:23 PM 發表
評論果條記得要正反都要講,
E題唔洗有立埸
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21608728&extra=page%3D1&page=26

另外,考評局report講明冇中立立場

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。