註冊 登入

新手閱讀專區暨問答專區第二集

引用:
原帖由 siuwing 於 2007-9-1 10:59 PM 發表
睇左個帖啦..好詳盡..
不過可能我唔太識會計既野..
有D明..但都好多唔明..

想請問..如果以我學歷..
我係咪應該報讀IVE,,商專呢?
但想請問之後既升學途徑如何?
聽聞後者認受性唔高..同較難升上去,,是嗎??
個人聽聞, IVE / Space 會比較 hit,
始終 IVE 政府開辦, 無乜人唔識,
Space 有 HKU 呢個名, 都唔會太差,
之後可以選擇考 PBE (帖裡有介紹),
或者繼續讀 degree, 然後考 QP,
或者 ACCA, 但兩者分別 #1 有講,
呢度精華都好多資料可以參考的.

http://www.youtube.com/user/selinasze?feature=mhum

回覆 引用 TOP

1. ACCA用電腦考MC定筆考好?
2. ACCA合格分數為50/100?
3. ACCA十二月幾時報及那里拿方?(已交會費)

效力工會十六載服務會員獻仁愛挑戰強權求變改唇槍舌劍無慢怠
公義之師無弱帥對簿公堂論理據屢創先河案史改名留青史理應該
如願繼續更精彩務求培養新英才常青領袖光芒再開山闢石山路開
頭條風雲人氣盛無私精神受尊敬勞工權益因妳升關氏笑華妳真英

回覆 引用 TOP

我係新手,我去年取左4分,但我儲個夠萬蚊,我唸過到香港商業專科學校報名,不知揀邊科(兩年制專業會計文憑) 定 lcc 全科,邊科學得快,考得易????

p.s...本人想自己入大學讀課程-.-"""

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yukhong2k 於 2007-9-3 11:41 AM 發表
我係新手,我去年取左4分,但我儲個夠萬蚊,我唸過到香港商業專科學校報名,不知揀邊科(兩年制專業會計文憑) 定 lcc 全科,邊科學得快,考得易????

p.s...本人想自己入大學讀課程-.-"""
LCCI 只是增加對會計知識, 但對入大學並無直接影響.

專業會計文憑 = HD ? or Dip ? Anyway, 首先你要知道之後想讀邊類型大學, 而該大學入學要求如何.

如果要繼續升學, 需要讀的是文憑, 不是 LCCI 這類專業公開試.

有關會計專業試資料, 請看本帖 #1

有關商專介紹, 請看 #8
•晉身會計行業課程 及 考試手冊(歡迎諮詢及提供資料)13/8 更新

謝謝~

http://www.youtube.com/user/selinasze?feature=mhum

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 selina_sze 於 2007-9-3 11:58 AM 發表

LCCI 只是增加對會計知識, 但對入大學並無直接影響.

專業會計文憑 = HD ? or Dip ? Anyway, 首先你要知道之後想讀邊類型大學, 而該大學入學要求如何.

如果要繼續升學, 需要讀的是文憑, 不是 LCCI 這 ...
如果讀完lcc先後,下一站讀咩科課程????

p.s. 我不了解對會計升學之的認識

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yukhong2k 於 2007-9-3 03:09 PM 發表

如果讀完lcc先後,下一站讀咩科課程????

p.s. 我不了解對會計升學之的認識   
我諗你最好首先了解 LCCI 係乜, #1 同埋剛才比你o既帖都有好多呢類 information,
會計界精華帖亦都唔少呢方面資料可以參考, 你首先花少少時間去參考一下啦~

LCCI 係一個考試, 分幾個級別, 唔係課程...... 唔讀都可以自修去報考的...
其他課程亦無要求一定要考 LCCI, 所以跟本無關係... 你要讀o既係 dip, hd, deg.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 selina_sze 於 2007-9-3 03:46 PM 發表

我諗你最好首先了解 LCCI 係乜, #1 同埋剛才比你o既帖都有好多呢類 information,
會計界精華帖亦都唔少呢方面資料可以參考, 你首先花少少時間去參考一下啦~

LCCI 係一個考試, 分幾個級別, ...
差一個問題,哪間學校最好??(除ive之外)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yukhong2k 於 2007-9-3 10:13 PM 發表

差一個問題,哪間學校最好??(除ive之外)
IVE, HKD Space, 商專呢幾間較多人選擇,
至於你話邊間好, 我淨係讀過 HKU Space, 答你唔到bor...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 legco 於 2007-9-2 01:52 PM 發表
1. ACCA用電腦考MC定筆考好?
2. ACCA合格分數為50/100?
3. ACCA十二月幾時報及那里拿方?(已交會費)
齊版主及mogul版主幫到小弟手嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 legco 於 2007-9-3 11:56 PM 發表

齊版主及mogul版主幫到小弟手嗎?
我當年考既係ACCA/HKSA (後者即係而家既HKICPA) Joint Scheme, 已是上世紀的事, 中間經歷過幾次改制, 恐怕都幫不到你了. Sorry.

何紛披,復綽約,韻交清,兩落落,信塵外之靜侶,而輸素心以無怍。

回覆 引用 TOP

我的細妹計劃到澳洲讀會計,想問一下:

1) 以在香港搵工來講,拿到澳洲CPA的人會否比HKICPA的人輸蝕,香港僱主對Aust CPA的認受性有幾高?
2) 正常過到HKICPA Assessment的課程需要包括甚麼科目?(e.g. Marketing? Economics...?)
3) 若然HKICPA話小左Hong Kong Tax同Hong Kong Law,有乜最快的途徑可以補番呢兩科?

回覆 引用 TOP

回覆 #71 mogulhongkong 的帖子

無論如何,謝謝mogul版主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 antest07 於 2007-9-4 02:37 PM 發表
我的細妹計劃到澳洲讀會計,想問一下:

1) 以在香港搵工來講,拿到澳洲CPA的人會否比HKICPA的人輸蝕,香港僱主對Aust CPA的認受性有幾高?
2) 正常過到HKICPA Assessment的課程需要包括甚麼科目?(e.g. Ma ...
有冇人可以幫下我#72…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 antest07 於 2007-9-4 02:37 PM 發表
2) 正常過到HKICPA Assessment的課程需要包括甚麼科目?(e.g. Marketing? Economics...?)
3) 若然HKICPA話小左Hong Kong Tax同Hong Kong Law,有乜最快的途徑可以補番呢兩科?
視乎你妹妹係想做會計師 or 其他, 如果本身都打算外國留學的話, 澳洲唔會差, 當然, 主要係睇佢讀邊間大學,
Assessment 需要乜野科目 ? 唔多明.... 你可以上 HKICPA 網站睇到, 邊d oversea degree 係 HKICPA recognised 的.
補科方面, 係要 pass HKICPA 辦的呢兩科考試, HKICPA 網站都有資料, 你搵一搵先, 搵唔到再留言... (我依家唔得閒搵住... )

HKICPA URL: www.hkicpa.org.hk

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。