註冊 登入

窮人生仔女是否很自私?

窮人生仔女是否很自私? E-mail 此主題給朋友

生出嚟又要佢哋捱成世,都唔知為乜

歡迎理性討論

回覆 引用 TOP

未準備好做父母而生孩子才是自私。

想贏球十分難

回覆 引用 TOP

窮人明知生孩子出嚟,
他們長大後就要跟他們捱,
還不是自私?

回覆 引用 TOP

個人認為…………係!
好多都會跨代貧窮…………

回覆 引用 TOP

簡單問一句, 請問你所謂「自私」係指咩?
係咪指你字眼中的窮人從「生仔女」中得到左某些好處或利益,
而別人得唔到或者有損失?

如果係, 希望你話我知佢地從生仔中得到咩利益, 又或者得到咩著數?

回覆 引用 TOP

富人生仔女是否很自私?

生出嚟又要佢哋富成世,都唔知為乜

歡迎理性討論

回覆 引用 TOP

LW
引用:
原帖由 村雨 於 2013-4-22 11:17 PM 發表

簡單問一句, 請問你所謂「自私」係指咩?
係咪指你字眼中的窮人從「生仔女」中得到左某些好處或利益,
而別人得唔到或者有損失?

如果係, 希望你話我知佢地從生仔中得到咩利益, 又或者得到咩著數?
窮人冇錢,理應自知冇能力負擔養起細路(就算得都係捱生捱死個隻)
佢哋嘅思想好大程度係攞著數,如養兒防老、生多個多份綜援(香港)

非洲嗰啲極貧窮國家仲離譜,明知死路一條仲要生生生
相片都有得你睇啦! 瘦骨嶙峋到咁陰功,細佬生來就受苦然後痛苦地死去(問心,你肯唔肯?)

呢啲唔係自私係咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cestlavie1110 於 2013-4-22 10:08 PM 發表

個人認為…………係!
好多都會跨代貧窮…………

係!跨代貧窮就係咁嚟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benhe 於 2013-4-22 11:45 PM 發表

富人生仔女是否很自私?

生出嚟又要佢哋富成世,都唔知為乜

歡迎理性討論
富人子女起碼有得享受,
唔係單單做父母嘅籌碼
(雖然富人父母都可以自私,但起碼唔會令子女飽受痛苦)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 onkaycourt 於 2013-4-23 07:30 AM 發表

如果樓主標题成立,那么富有人生仔係咪不自私?或生育率低的地方係味普遍人不自私呢?第三国家啲人最窮生仔又最多,所以佢地最自私!
非洲班人係最自私!

但佢哋唔識諗,喺佢哋角度唔知咩叫自私
所以比人誤導咗狂生就另計。
客觀上佢哋真係自私

回覆 引用 TOP

上一代香港人都係二次大戰走難落嚟,兩手空空,咪又生兒育女,為香港創造光輝一頁,問題在於政府,大多窮國家本身資源豐富但政府大力發展軍事及貪污不斷官官相護官商勾結,人民死做難做都無用。英國政府為香港做咗唔少工夫,唔係又係另一個窮故事了。

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無奈的決定 於 2013-4-23 09:59 AM 發表

窮人冇錢,理應自知冇能力負擔養起細路(就算得都係捱生捱死個隻)
佢哋嘅思想好大程度係攞著數,如養兒防老、生多個多份綜援(香港)

非洲嗰啲極貧 ...
一個人的價值唔會在於佢一生有多少財產,過得富有定貧窮。
正如正常黎講,人唔會埋怨自己窮,父母點解要生自己出黎。

一樓的問題同如下無分別,你不如話:
老母知自己唔係聰明過人IQ又唔係高,點解仲要生個智商低下既我出黎,
媽的理應有自知之明。

但事實上,生育唔係基於以上呢d條件去決定。
繁衍,不如話係人的,動物的本能。

「捱生捱死」都係維持一個人生存的方法,因為生存唔係取決於貧富。
何況真正連自己都搞唔掂的話,生理上唔會有可能生兒育女。
無論如何,生育下一代對社會都有貢獻,有錢無錢過日子都一樣。

否則,你所講的非洲依加唔會仲有人。
而按照你一樓所講的去諗,
你的存在只能係父母的自私,
你父母同你思維一樣的話,你自身的存在係無「需要」同唔知為乜。

回覆 引用 TOP

自私既人生仔女先係自私

熱門搜尋: 物業按揭 破產申請 貸款 債券 投資 信用卡迎新禮品

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。