2013 舊制 3年制HD

引用:
原帖由 plzhelp 於 2013-5-14 04:35 AM 發表
我幾時話要讀新制HD
我要舊制呀

無咪算囉,唔使句句串串貢咁既
我只係講事實真相出來,任何一間學校都唔會有舊制開得成班,係都收新制班人,呢個市場就係咁,上年單單條數已經有7000幾人合符資格但冇學位冇書讀而轉去求職個邊。
兼讀又唔想讀,一味堅持要全日,有返過FT都知同返PT冇好大分別,一日頂多返3堂,有埋day off,相反PT集中放工時間,朝早返工賺學費夜晚返來讀書,好多人都咁做。FT日日上堂時間唔定,搵返一份穩定兼職都難,除非你返夜間或者通宵更。

既然你想讀全日得一條路,就係讀3年中專再駁上去,ive頂都會留返啲位畀你地爭位,應該只得兼讀吧!最後奉獻一句,你無心或者無意入大學.就無須要讀乜讀物,拎住舊制cert仲可以搵到過萬工,但唔好發夢有發既一日

引用:
原帖由 siuman76 於 2013-5-14 08:41 AM 發表
你今年唔報pt的hd,出年可能連pt都冇得你報。

真係有機會會咁架.... 舊制唔會有人理架喇.
要讀咩都要把握機會 ...
時代不斷向前走 , 無人會為你而回頭 ...

pt仲好讀啦,認受性完全一樣,
時間又輕鬆d,又可以有時間返下工
ft時間又長,一星期返足5日,假又少,返黎已經累到pk唔好話溫書,你真係好白痴

好奇一問,其實舊制hd同新制有咩分別?

引用:
原帖由 占士邦 於 2013-5-16 09:51 AM 發表
好奇一問,其實舊制hd同新制有咩分別?
形式上冇分別。
以前舊制HD係分2種,3年制係俾會考拎到5科包中英文合格的人揀,2年制係俾高考符合成績去讀。由於教育政策改變,既冇會考又冇高考之下,造成DSE新制出現,以前會考同時有2個選擇,6科14分或者以上升到中6,甚至私校或收生不足學校都肯收個位數字都會有,仲另外一個就係揀HD,再者成績差到冇5科包中英文可以先讀一年毅進或基礎保底,幾乎合格係必升到。。。

但時至今日新制,第一屆DSE有成5萬人有5科合格,佔總考生差唔多65%,扣除曬政府資助學位丶自資學位,35000人爭2萬8個高級文憑或者副學士位,從而間接令到有7千幾人合格但冇位讀到書。會考個套保底計劃仲有,但面對既係7000(已有5科合格) + 24000(補底成功)+ 35000(下年入到QF4門檻)。咁變相下年有6萬幾人爭2萬8個位,數字逐年上升,雪球愈渷愈大。新制配套仲未完善,雖則會增加𣎴同程度上既位數目,始終僧多粥少,成績合格但唔高分就拜拜

個位人兄得舊制成績,堅持入全日制,只係尾班車係上年最後一班,兼讀仲會有,其他學校就3年制已經成為絕響!!!

引用:
原帖由 snamedaeda 於 2013-5-15 11:43 PM 發表
pt仲好讀啦,認受性完全一樣,
時間又輕鬆d,又可以有時間返下工
ft時間又長,一星期返足5日,假又少,返黎已經累到pk唔好話溫書,你真係好白痴
你仲當自己係小學雞,來到大專課程只會放銀行假,日後返工仲少放假,好多份工一年頂多跟勞工條例放你7日咁大把!

引用:
原帖由 沙華度 於 2013-5-16 02:23 PM 發表

你仲當自己係小學雞,來到大專課程只會放銀行假,日後返工仲少放假,好多份工一年頂多跟勞工條例放你7日咁大把!

你up咩9呀
9唔搭7

引用:
原帖由 沙華度 於 2013-5-16 02:23 PM 發表

up咩春呀你傻仔
死傻仔kai上腦,講野語無倫次7下7下咁

都話你係傻仔都唔得!理解力咁差都唔怪之得由中專讀起 你拎住中專個張沙紙見到一份過萬既工,哥哥登報向你道歉 叫人得閒就出多d街,你自己又何嘗唔留係屋企做鍵盤斗士
中專拎個張FD出到來冇人承認係等同中六學歷,就業做得乜?洗碗阿姐洗得快過你掉件垃圾中個筒,你係做大種乞衣無人理你,你死你賤

老實講,我都想讀返....唉...
我只係求一個機會JA....

如果夠21歲既話 不如讀毅進文憑
跟著升上hd啦

引用:
原帖由 keilaiyin2013 於 2013-5-18 03:16 PM 發表
如果夠21歲既話 不如讀毅進文憑
跟著升上hd啦

你估仲係以前舊制咩!讀完個毅進就幾乎100%都升到上去3年制HD.,依家新制有5條2都入唔到去,上年7千幾人夠有5條2,大部分晨早eapp報定留位,都因為緊緊符合最低要求又冇工作經驗,最後都唔收,更何況呢啲同等學歷咪同佢地一樣

只要你毅進成績好一樣可以上去

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。