宮崎駿 新作 風立ちぬ!

宮崎駿 新作 風立ちぬ! E-mail 此主題給朋友

本作是繼2008年《懸崖上的金魚公主》以來宮崎駿時隔5年再度親自擔任監督的劇場版動畫,原作是宮崎監督在《月刊Model Graphix》連載中的同名漫畫,描寫是日本航空之父、零式戰機的開發者堀越二郎年輕時的故事。

宮崎駿 風立ちぬ 主題曲

http://www.youtube.com/watch?v=hO7dnp2f4p4

>>港人港事<<

這是一個分享文化見解的平台,雅俗共賞,在文化沙漠下尋找古今香港的歷史遊踪,一同活化這沙漠。懷舊珍品一一回味

日本二戰題材
大陸一定唔比上,但香港應該ok掛

愈黎愈唔好睇

引用:
原帖由 justinso 於 2013-5-12 10:45 PM 發表
愈黎愈唔好睇
其實我都認同, 由最好睇既千與千尋, 都到都算ok既哈爾移動城堡,最後唔啱我年紀既波兒...

但睇返, 其實宮崎駿做導演既好多都好睇
1979年:《雷朋三世卡里奧斯特羅之城》
1984年:《風之谷》
1986年:《天空之城》
1988年:《龍貓》
1989年:《魔女宅急便》
1992年:《飛天紅豬俠》
1997年:《幽靈公主》
2001年:《千與千尋》
2004年:《哈爾移動城堡》
2008年:《崖上的波兒》
2013年:《起風了》

引用:
原帖由 goshigoo 於 2013-5-13 12:05 AM 發表

其實我都認同, 由最好睇既千與千尋, 都到都算ok既哈爾移動城堡,最後唔啱我年紀既波兒...

1986 ...
波兒係佢同佢個仔合作, 可能有影響
因為我真係覺得一D都唔似宮崎駿既風格

引用:
原帖由 kinkinXD 於 2013-5-13 12:21 AM 發表
波兒係佢同佢個仔合作, 可能有影響
因為我真係覺得一D都唔似宮崎駿既風格
起風了(Drama?) 既題材應該都唔會拍得好過之前嗰啲......
宮崎駿好睇嗰啲都係fantasy/advanture; 最好睇都係風之谷/天空之城/幽靈公主/千與千尋首主題曲都唔夠之前既作品好聽
天空之城啲歌唔使講都知好聽....千與千尋嗰兩首"いつも何度でも"/"いのちの名前"都超好聽

引用:
原帖由 goshigoo 於 2013-5-13 10:13 AM 發表

起風了(Drama?) 既題材應該都唔會拍得好過之前嗰啲......
宮崎駿好睇嗰啲都係fantasy/advanture; 最好睇都係風之谷/天空之城/幽靈公主/千與千尋首主題曲都唔夠之前既作品好聽
天空之城& ...
但係其實小品龍貓同夢幻街少女我都好鐘意
其實哈爾既配樂都好好聽

期待中=)

其實佢套 高立的未來世界先正 雖然唔係電影

XBOX ID:BFuNG360
PS3 ID:BFuNG
不要問 只要信!!!~

咁A莉A蒂呢

點解晤用松田聖子既同名歌曲?
引用:
原帖由 justinianlui 於 2013-5-12 01:27 AM 發表

本作是繼2008年《懸崖上的金魚公主》以來宮崎駿時隔5年再度親自擔任監督的劇場版動畫,原作是宮崎監督在《月刊Model Graphix》連載中的同 ...

引用:
原帖由 goshigoo 於 2013-5-13 12:05 AM 發表

1986 ...
2011年 再見紅花板

引用:
原帖由 kmen5354 於 2013-5-14 02:27 AM 發表
2011年 再見紅花板
睇黎呢度好多人都唔知邊一套先係宮崎駿執導......
再見紅花板 (宮崎吾朗執導) 同借东西的小人阿莉埃蒂(米林宏昌執導)都唔係....

引用:
原帖由 kinkinXD 於 2013-5-13 10:23 AM 發表
但係其實小品龍貓同夢幻街少女我都好鐘意
其實哈爾既配樂都好好聽
真係好好聴,畫功又超靚 ,大師級水準

伸延閱讀
 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。