個游泳池勁多mk仔

引用:
原帖由 一起出走 於 2013-5-28 10:10 AM 發表
你一定係靚女la唔係點會搞你呀~
已前有個教練係泳池成人扮拎錯浮板偷人浮板嫁~
可能只係我去過唔少泳池, 先見得多...

去過:
屯門, 屯門(良景),  天水圍, 元朗, 沙田賽馬會, 馬鞍山, 城門谷, 上水, 粉嶺, 葵盛, 美孚, 九龍公園, 九龍仔 (浸大附近), 摩士, 土瓜環, 東涌, 顯田(大圍), 維多利亞(裝修前), 犘里臣山, 堅尼地城(新), 同中山公園.

所以見過唔少風土人情...~

順便講埋~我覺得 :

中山公園 最high class, 成個高級會所咁 ;

馬鞍山 最好玩, 有全港最大型滑水梯, 仲面對無敵吐露港海景, 仲有個統一水深2米主池, 嬉水池亦算大, 可恨佢無副池, 成人帶野操水無地方, 而且冬天唔開;

最好練水係屯門泳池, 有10線道主池 + 8線道副池, 操水容量可謂最大, 而且主色白色 + 可望到廣寬天空, 游得人好精神 (美孚一樣咁大, 但保養差過屯門好多, 主池下好多鏽積);

最多空地係摩士公園,  同埋沙田賽馬會, , 大到可以開太極班, 玩兒童三輪車比賽都仲得, 而且摩士公園可望獅子山;

最諧趣係九龍仔 (浸大附近), 入左閘之後有個鯉魚池; 不過都幾陰深... 更衣室最入, 有全白色乜都無嘅更衣格, 而且如果你儲心積累, 其實要睇更衣室入面, 並唔難;

最open 係堅尼地城, 第二次去已經見到一個中學女生, 著三點式, 同佢啲朋友玩時 (包括男仔), 竟然喺泳池內 揭開個 top 整理, 你有勇氣繼續睇就可以睇到佢私人部位. 而且堅尼地城都算好靚, 只係太晒, 夏天水溫極高. 更衣室都有啲荒謬, 啲獨立可關門的更衣格, 根本細到企左入去就關唔到門.

更衣室最好係東涌, 沖涼格內再分兩格, 一格沖涼一格放袋, 而且係全石屎屏風, 好有安全感.

嬉水池最大係顯田(大圍), 大到離晒大譜, 成 1/4 個11人足球場咁大, 仲有兩條滑水梯 (不過相對天水圍同馬鞍山就好細條), 不過我對嬉水池無興趣...主池係我去過嘅泳池中, 唯一用臭氧消毒, 所以池水深綠色嘅.

最深水深是維多利亞 (裝修前) 主池, 水深 5m, 深過跳水池, 如果唔怕爆肺, 升升降降玩武空術捉衣因, 都幾好玩

最陰深係維多利亞 (裝修前) 同摩里臣山

最隔 SIP 係葵盛, 由地鐵站行去, 需要晒住太陽行 20 分鐘左右, 夏天一定要轉巴士

講番mk 仔,
我個人經驗中, 最少mk 仔嘅, 係堅尼地城泳池,唔知係唔係同嗰度係有錢佬區有關,
年紀較大嘅都她有禮貌有教樣, 識得避人, 撞親人阻倒人識講sorry

不過都唔代表啲人乜都好,
我去過四次, 有一次有個 11-13歲嘅「小朋友」, 男仔來, 只係著住條全白色三角底褲去游水,
俾其他女泳客投訴後, 佢話自己無帶泳褲所以咁

引用:
原帖由 MarvinLee 於 2013-6-2 11:56 AM 發表 講番mk 仔, 我個人經驗中, 最少mk 仔嘅, 係堅尼地城泳池,唔知係唔係同嗰度係有錢佬區有關,年紀較大嘅都她有禮貌有教樣, 識得避人, 撞親人阻倒人識講sorry不過都唔代表啲人乜都好, ...
高級mk仔係吾同d

引用:
原帖由 MarvinLee 於 2013-6-2 11:38 AM 發表 可能只係我去過唔少泳池, 先見得多...去過:屯門, 屯門(良景),  天水圍, 元朗, 沙田賽馬會, 馬鞍山, 城門谷, 上水, 粉嶺, 葵盛, 美孚, 九龍公園, 九龍仔 (浸大附近), 摩士, 土瓜環, 東涌, 維多利亞(裝修前),  ...
師兄見聞,可以出本書找天過馬安山玩下先

引用:
原帖由 wychan67 於 2013-6-2 12:07 PM 發表
師兄見聞,可以出本書找天過馬安山玩下先

馬鞍山主池隔離有個小休亭, 前年有氣水機俾人買嘢飲 tim 呀 ~
其他泳池都唔俾飲食, 佢竟然喺主池隔離有兩部氣水賣嘢飲~

不過上年再去時, 無左 lu

引用:
原帖由 MarvinLee 於 2013-6-2 11:38 AM 發表 可能只係我去過唔少泳池, 先見得多...去過:屯門, 屯門(良景),  天水圍, 元朗, 沙田賽馬會, 馬鞍山, 城門谷, 上水, 粉嶺, 葵盛, 美孚, 九龍公園, 九龍仔 (浸大附近), 摩士, 土瓜環, 東涌, 維多利亞(裝修前),  ...
九龍仔我以前成日去,可否詳述

引用:
原帖由 Lionchi_chi 於 2013-6-2 12:17 PM 發表
九龍仔我以前成日去,可否詳述

其實去都幾麻煩, 搭完車行去喇沙附近, 仲要走入去公園最上... 我唔大鍾意, 尤其大熱天時.

之後入左閘, 地下就會有個直徑 8 尺左右嘅鯉魚池, 我見到都笑左一笑, 係唔係人見到魚會俾心機啲游水 ?

之後入到更衣室, 呢個池似乎有咁上下歷史, 通風口中式設計, 而且跳得夠高, 就可以望出更衣室, 亦即是可以望入更衣室內.

更衣室最入, 有幾格全白色石屎, 乜都無嘅更衣格,

出到泳池, 奇怪地, 主池只有9  線道, 單數線道嘅泳池我第一次見.

嬉水池有水槍玩, 不過我去嗰時壊晒 ~

而另外一個令我覺得特別 , 而且令我覺得陰深嘅, 係水池唔規律嘅水深.
水深無記錯的話, 最深是 3.7m, 而且並非在正中間, 是距離更衣室那邊35m 左右才最深.
但令我多疑的事是, 本來「習泳池」是練接住主池, 小朋友可在遠離更衣室那邊的中式天橋橋底, 由習泳池行到主池.
但水深, 沒記錯的話, 就會由0.9m 水深, 急速加至3.7m 水深....
一般而言, 都估到會出事, 而而家佢封左個中式天橋下面,
再加上救生員都好留意生面口突然走去3.7m 水深嘅人 , 我去嗰時少人, 我跳入3.7m 之後佢地望住我成5分鐘, 我之後游個50m 蝶佢地先無再留意住我.
所以我估九龍仔公園以前真係出過唔少事, 只係未必去到無命.

引用:
原帖由 MarvinLee 於 2013-6-2 12:11 PM 發表 馬鞍山主池隔離有個小休亭, 前年有氣水機俾人買嘢飲 tim 呀 ~ 其他泳池都唔俾飲食, 佢竟然喺主池隔離有兩部氣水賣嘢飲~不過上年再去時, 無左 lu
可惜其實渴望有池畔小食,但只有酒店先有

引用:
原帖由 Lionchi_chi 於 2013-6-2 12:17 PM 發表 九龍仔我以前成日去,可否詳述
幼稚園時爸爸每週刀帶我九龍仔,好懷念吾知變成點師兄住果頭

引用:
原帖由 MarvinLee 於 2013-6-2 12:29 PM 發表 其實去都幾麻煩, 搭完車行去喇沙附近, 仲要走入去公園最上... 我唔大鍾意, 尤其大熱天時.之後入左閘, 地下就會有個直徑 8 尺左右嘅鯉魚池, 我見到都笑左一笑, 係唔係人見到魚會俾心機啲游水 ?之 ...
係嫁,果個池有淺變深得恐怖

引用:
原帖由 wychan67 於 2013-6-2 12:36 PM 發表
幼稚園時爸爸每週刀帶我九龍仔,好懷念吾知變成點師兄住果頭

唔係呀, 所以啲救生員先覺得我生面口~

漏左提一樣嘢, 更衣室最入, 除左有幾格乜都無純白色石屎嘅更衣格外, 旁邊嘅洗手盆, 全部鏡都故意被拆除晒架....再加上好易出事, 而且而家已經封左嘅中式天橋底, 同埋奇怪嘅 9 線道主池, 旁邊就山邊, 無幾遠就係山墳, 所以我覺得個泳池都幾陰深...

不過最陰深都係維多利亞 (裝修前), 其次摩利臣山, 之後先到九龍仔, 然後就係美孚, 其他我去過嘅泳池就無乜陰深感喇

回覆 136# 的帖子

我都覺馬鞍山泳池最好玩呀果幾條滑梯真係好正

引用:
原帖由 MarvinLee 於 2013-6-2 11:21 PM 發表 唔係呀, 所以啲救生員先覺得我生面口~漏左提一樣嘢, 更衣室最入, 除左有幾格乜都無純白色石屎嘅更衣格外, 旁邊嘅洗手盆, 全部鏡都故意被拆除晒架....再加上好易出事, 而且而家已經封左 ...
連最有特色的天橋底也封埋,冇晒賣點和我童年回憶

引用:
原帖由 MarvinLee 於 2013-6-2 11:21 PM 發表

唔係呀, 所以啲救生員先覺得我生面口~

漏左提一樣嘢, 更衣室最入, 除左有幾格乜都無純白色石屎嘅更衣格外, 旁邊嘅洗手盆, 全部鏡都故意被拆除晒架....再加上好易出事, 而且而家已經封左 ...
美孚點解陰深既師兄?

同埋九龍仔更衣室最入面個幾格搞咩架其實? 同埋附近D鏡做乜要拆? 偷睇??

引用:
原帖由 MarvinLee 於 2013-6-2 11:38 AM 發表

可能只係我去過唔少泳池, 先見得多...

去過:
屯門, 屯門(良景),  天水圍, 元朗, 沙田賽馬會, 馬鞍山, 城門谷, 上水, 粉嶺, 葵盛, 美孚, 九龍公園, 九龍仔 (浸大附近), 摩士, 土瓜環, 東涌, 顯田(大圍), 維多利 ...
師兄既泳池資訊好正,
下次去D未去過既池要問你攞料先

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。