IVE候補Civil機會係咪好微?

IVE候補Civil機會係咪好微? E-mail 此主題給朋友

其實本身一早己經報左IVE連報名費都交埋(2月左右)
我係今年DSE自修生, 當時係申請果度見到中六學生同埋其他申請人兩個選項
今年自修唔算中六學生咁好自然揀左其他申請人
但同朋友傾過先知原來即使你係自修生都要選擇中六學生
我sd 左封email俾VTC, 佢就取消左我之前既申請
同時叫我另外再申請多次中六學生呢個選項
問題就出現了, 係我報完之後我先發現呢個係'候補'申請
聽人講啲位係開頭已經分哂, 所有候補都要由開頭果班學生放棄先有學位
咁依家我可以點做, 係唔係打定輸數今年連IVE都唔使入?
(PS: 認真撚有心讀Civil engine)

如果7月果陣都唔收你,你等剩餘學位啦
通常報剩餘學位果d有5條2都收,不過果d都唔會讀得耐,大多數讀2個sem就讀唔掂走人

以呢2年黎講,CIVIL就算有候補位都係應該8月既事,可能有D係報黎當水泡,到時JUPAS有學位個陣就WAIVE左個IVE既位,咁就有位騰左出黎,咁樣你就有機會

引用:
原帖由 cedllau 於 2013-5-17 04:51 AM 發表
其實本身一早己經報左IVE連報名費都交埋(2月左右)
我係今年DSE自修生, 當時係申請果度見到中六學生同埋其他申請人兩個選項
今年自修唔算中六學生咁好自然揀左其他申請人
但同朋友傾過先知原來即使你係自 ...
你有返去到20分個水平都唔使咁淆底,ive訂每個課程收生人數上限只係睇返實際情況而去幾時唔收,收幾多人係冇人知。拎住廿分唔使愁無出路,一定會幫你加多個位,分數高已經贏啲早報又掹車邊十萬條街啦!

引用:
原帖由 沙華度 於 2013-5-17 06:29 PM 發表
拎住廿分唔使愁無出路,一定會幫你加多個位
如果唔係自資課程, 加位要問政府
因為係政府俾錢開位, 要政府肯俾錢先可以開位

香港 1997 ~ 2007(特區十年史)

反對的聲音多是顯性的 支持的力量多是隱性的

香港核心價值︰
炒賣、輸打贏要、憎人富貴厭人貧、事事諉過於人、自私、雙重標準

回覆 1# 的帖子

如果你既分數理想(16分以上)其實IVE 都會收你因為IVE講到尾都係以分數行先
候補申請定確係慢人一步(但其實都係無得面試 )
如果你5係5科2級既話應該都5會咁危

回覆 4# 的帖子

如果真係有20分左右(姐係5科4級的話)
為何要選擇IVE呢

引用:
原帖由 hang10201 於 2013-5-17 08:32 PM 發表
為何要選擇IVE呢
分數係計BEST 5 ?

如果係的話....20分唔算好好..

引用:
原帖由 hang10201 於 2013-5-17 08:32 PM 發表
為何要選擇IVE呢
雖則有20分,唔愁無其他學校收HD或ASSO,都係睇你自己志願想讀個科啦,未必間間都開一樣課程~!

引用:
原帖由 沒有說話 於 2013-5-17 11:13 PM 發表

分數係計BEST 5 ?

如果係的話....20分唔算好好..
如果論升大學學位,有20分係8大來講連掹車邊都入唔到,公大上年平均都收19分

至於入HD或ASSO,科科都唔同分數要求,唯一就知係上年有7千幾人有5條2讀唔到

引用:
原帖由 沙華度 於 2013-5-18 12:29 AM 發表

如果論升大學學位,有20分係8大來講連掹車邊都入唔到,公大上年平均都收19分

至於入HD或ASSO,科科都唔同分數要求,唯一就知係上年有7千幾人有5條2讀唔到
DSE升大學,25分就較穩既

除左civil,jupas  hd asso都收少過20,點解咁諗唔通仲要讀ive?

回覆 8# 的帖子

20分 5算話好好 但都係睇下你想入邊科姐...如果你係都要係JUPAS選擇入港大讀法律讀醫之類...咁就緊係機會比較微LA
仲有相比起其他大專院校...我覺得IVE個CIVIL 搞得5錯(個人意見,有錯勿罵)
5知大家點睇呢?

假設4等計4分的話
20分想入U要睇 D分數點分佈
按CITY  College of Science and Engineering( Engineering)Bachelor來計算
英X2 數X1.5 選修X1.5 中通識X1  上年Median:27.5 Lower Quartile:27
假設:35435 你有3+5*2+4*1.5+3+5*1.5=29.5  
        44444 =28
        53354 =26.5
分別差好遠
今年收分應該高0.5到
poly
CIVIL Bachelor 收21 中英數通+選修
math chem phy bio...有加乘

另外HD 收中英+最佳3科

引用:
原帖由 pyy0110 於 2013-5-18 04:55 PM 發表
假設4等計4分的話
20分要睇 D分數點分佈
按CITY  College of Science and Engineering( Engineering)來計算
英X2 數X1.5 選修X1.5 中通識X1  上件Median:27.5 Lower Quartile:27
假設:35435 你有3+5*2+4*1.5+3+ ...
你諗多左~

大部分HD或ASSO係計中英+最好3科成績,5** = 7  ----->  2 = 1,除左個別係要求其他科咩級,同埋呢個應用學習課程係好多間都唔會計最好5科成績之內...係冇大學學位咁複雜

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。