日本留學的上網問題

日本留學的上網問題 E-mail 此主題給朋友

本人將於今年10月到日本大版留學多於1年的時間,因為第一次自己一個人出國,各樣事都要自己搞,有好多唔識既野唔知點算,希望有人可以教教小弟。萬分感謝!!

1) 我本人係香港人,係屋企有自己裝左個無線router, 所以係屋企,手機都可以用屋企個上網。
--->所以我想問,係日本(大阪)係咪都可以整到我依家屋企既情況? 要點做?
2) 我依家用緊既手機係sony xperia, 因為我基本上係屋企可以用屋企既wifi,返學用學校wifi,返工就唔會上網,所以我一直都係用儲值卡-->(窮學生)
---->咁我去到日本,可唔可以唔用電訊公司D plan? 因為個邊無得係7-11買sim卡,同香港唔同,(所以我覺得最煩),其實我只要可以打出打入就得,有咩方法可以係手機呢方面慳錢?
---->仲有我係咪可以用返我依家部手機?

暫時係以上既問題,希望有達人可以詳細咁教下我!!!

引用:
原帖由 aoha 於 2013-7-17 02:56 AM 發表
本人將於今年10月到日本大版留學多於1年的時間,因為第一次自己一個人出國,各樣事都要自己搞,有好多唔識既野唔知點算,希望有人可以教教小弟。萬分感謝!!

1) 我本人係香港人,係屋企有自己裝左個無線router, 所 ...
過到黎出部手機(Smartphone)
有晒Wifi+上網功能
你唔打出電話既話、1個月約8000∼10000円左右

日本有Pre-paid Phone
不過就無Smartphone、系普通電話

伝説中既人見人愛、車見車載、棺材見到都弾開蓋既
屎梅爛差又唔飲得既靚靚老女人JP就系我啦

>> 因為個邊無得係7-11買sim卡,同香港唔同

你係留學生身份就可以出手機或買 prepaid SIM card 啦。

咪就係
我地外國人想上台都唔得
你有得上台都唔上
日本有個電話号碼
有好多著數

尋日先同公司個呀姨講更想去日本讀書,佢個女係九洲讀更

引用:
原帖由 Tony_820325 於 2013-7-17 12:18 PM 發表
尋日先同公司個呀姨講更想去日本讀書,佢個女係九洲讀更

你唔好去沖縄度読

引用:
原帖由 kanameJP 於 2013-7-17 12:19 PM 發表 你唔好去沖縄度読
去沖繩到讀咪見唔到薰妹囉

引用:
原帖由 aoha 於 2013-7-17 02:56 AM 發表

1) 我本人係香港人,係屋企有自己裝左個無線router, 所以係屋企,手機都可以用屋企個上網。
--->所以我想問,係日本(大阪)係咪都可以整到我依家屋企既情況? 要點做?
2) 我依家用緊既手機係sony xperia, 因為我基本上係屋企可以用屋企既wifi,返學用學校wifi,返工就唔會上網,所以我一直都係用儲值卡-->(窮學生)
---->咁我去到日本,可唔可以唔用電訊公司D plan? 因為個邊無得係7-11買sim卡,同香港唔同,(所以我覺得最煩),其實我只要可以打出打入就得,有咩方法可以係手機呢方面慳錢?
---->仲有我係咪可以用返我依家部手機?

暫時係以上既問題,希望有達人可以詳細咁教下我!!!
1) 唔知你屋企點做網路設定,你係香港點SET就根本一樣,網路通訊協定全球一樣,日本會唔同D?
   正等於你係香港識得將主機、鍵盤、滑鼠連埋一齊,去到日本會唔會見到日本既主機、鍵盤、滑鼠唔識將佢地連埋一齊?

2)上台

引用:
原帖由 Tony_820325 於 2013-7-17 12:24 PM 發表
去沖繩到讀咪見唔到薰妹囉

你屎啦、佢食Lunch多数上黎
黎東京読未好咯、仲有我煮飯卑你2個食

引用:
原帖由 kanameJP 於 2013-7-17 12:31 PM 發表 你屎啦、佢食Lunch多数上黎 黎東京読未好咯、仲有我煮飯卑你2個食
叫薰妹唔好太大霞想

引用:
原帖由 Tony_820325 於 2013-7-17 12:46 PM 發表
叫薰妹唔好太大霞想

佢先無你貢得閑

引用:
原帖由 kanameJP 於 2013-7-17 12:49 PM 發表 佢先無你貢得閑
我又真係得閒
返工坐到放工

引用:
原帖由 Tony_820325 於 2013-7-17 12:55 PM 發表
我又真係得閒
返工坐到放工

貢出奇?我以為得我1個系貢
我今日好過你、過多2個鐘我要試system
至少有15分鐘忙下

引用:
原帖由 kanameJP 於 2013-7-17 01:46 PM 發表 貢出奇?我以為得我1個系貢我今日好過你、過多2個鐘我要試system至少有15分鐘忙下
查實今朝我10點開工做到今晚10點幾架
不過大家工種唔同,我份野太自由

引用:
原帖由 Tony_820325 於 2013-7-17 01:58 PM 發表
查實今朝我10點開工做到今晚10點幾架
不過大家工種唔同,我份野太自由

我都自由架

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。