[政府部門] ACO 入職 Q & A Part 19

引用:
原帖由 汪呀~喵呀 於 2013-10-5 04:58 PM 發表
e...e 收錯風添

師兄,你係咪依家做緊CA???

引用:
原帖由 Mrslow 於 2013-10-5 08:18 PM 發表

2014 年 6 月,waiting expire。
GGO 就算 2014 年 2 月開內部招聘,
都無乜出奇:考得電腦,面得試,點都要三幾個月。
佢地埋得位,隨時都係 7 月嘅事。剛好 waiting 全部過哂期。
7 月開始派呢U ...
但係文伯話內部招聘係下半年既事...可能真係會冇
文伯,唔好意思,你提過既茶會,有冇D熟人可以出席而又肯幫我地可憐既蟻民問下咁呀????真係唔好意思,咁拜託係咪真係過份左......

引用:
原帖由 heartgleeUE2013 於 2013-10-5 08:22 PM 發表

但係文伯話內部招聘係下半年既事...可能真係會冇
都唔出奇丫。
三水 ACO,每水都號稱收 1,500 人。
1,500 X 3 = 4,500
呢 4,500,仲要每人放少 26.5 日 V/L
即時上升嘅產能:26.5 / ( 52 X 5 ) = 10.2%
4,500 X 1.102 = 4,959
編制呢,「文書主任」只有 12,736
ACO : CO = 3.5 : 1
12,736 x 3.5 / 4.5 = 9,905

你當 4,500,換員率就係 45.43%
你當 5,000,換員率就係 50.47%
咁多新力軍,仲要個個都咁上進,仲邊洗好似幾年前咁,急住咁搶人?

引用:
原帖由 Mrslow 於 2013-10-5 08:11 PM 發表

不論是否仍在試用期,都依呢條式去計。
詳情請看版主資料庫 - 頁 2,貼文編號 30:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8418994&extra=page%3D1&page=2

1) MPS 1 -> MPS 6 = 即出 MPS 6
2) MPS ...
咁樣講法,其實高MPS轉去一個低MPS既位,你話試用唔理,永遠都係最低個格黎出糧喎

引用:
原帖由 正宗球迷 於 2013-10-5 08:31 PM 發表

咁樣講法,其實高MPS轉去一個低MPS既位,你話試用唔理,永遠都係最低個格黎出糧喎
係架,未過試用,
走去做另一個位,自然就係由頭計起。有乜問題?
公積金由你加入政府計,唔洗由零開始
即係早啲有 17%,已經皇恩浩盪架喇!
呢條式,小弟認為夠哂公正。

如果你做左幾年,
跟返條式,都會俾返幾年年資嘅人工。
人工只係由「職位 A 嘅年資」,變成「職位 B 嘅年資」,是否俾得足,小弟唔敢講。
eg. 睇返貼文 #941 嘅例子,
人工就由 6 年嘅 ahco,( mps 8 捱到 mps 14 )
變左 6 年嘅 aco。( mps 3 捱到 mps 9 )
總之就係,起薪點下降越大,減幅就越高!
講得好聽,就係:不鼓勵下流。
講白啲,就係:降職自貶,就梗係要減人工。係唔係一種「懲罰」,自己感覺囉。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2013-10-5 08:38 PM 發表

係架,未過試用,

如果你做左幾年,
跟返條 ...

如果掉返轉,做咗幾年ACO先再去做AHCO,而ACO人工(e.g. pt10)已高AHCO起薪有點計呢?

反對"佔中"打爛基層飯碗!!!

引用:
原帖由 SUN002 於 2013-10-5 08:59 PM 發表

如果掉返轉,做咗幾年ACO先再去做AHCO,而ACO人工(e.g. pt10)已高AHCO起薪有點計呢?
版主寫得好清楚啦,你有無睇過架?
抑或呢,由於「事不關己」,所以就「己不勞心」咁呢?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8418994&extra=page%3D1&page=2
引用:
但 CSR 130 已規定,計算結果須以下述支薪點為上限:
(a) 最接近轉任前薪金的支薪點對上一個支薪點;或
(b) 新任職級的頂薪點。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2013-10-5 09:13 PM 發表

版主寫得好清楚啦,你有無睇過架?
抑或呢,由於「事不關己」,所以就「己不勞心」咁呢?

即係$(16,425*(18,535/11975))=$25,422
即係攞pt11, $19,675

反對"佔中"打爛基層飯碗!!!

引用:
原帖由 heartgleeUE2013 於 2013-10-5 08:19 PM 發表 師兄,你係咪依家做緊CA???
仲未係 仲未係
岩岩先至收到reply接唔接受
offer果封信啫
有排都未入到職

As I just love the pets such as cats and dogs and I've named myself as such.
No matter I'm just a male or female.

小子妄言,不知所謂。
言之惶恐不已,
萬望諸君諒之諒之。

引用:
原帖由 汪呀~喵呀 於 2013-10-6 02:16 AM 發表 仲未係 仲未係岩岩先至收到reply接唔接受offer果封信啫有排都未入到職
我都係咁

一個月之後要 7 日通知

引用:
原帖由 汪呀~喵呀 於 2013-10-6 02:16 AM 發表
仲未係 仲未係
岩岩先至收到reply接唔接受
offer果封信啫
有排都未入到職

恭喜你呀,之前見你ACO落選好失落,而家有CA offer,都算係無左個橙,仲有個桔

引用:
原帖由 koko711 於 2013-10-6 09:32 AM 發表

恭喜你呀,之前見你ACO落選好失落,而家有CA offer,都算係無左個橙,仲有個桔

多謝晒
之前ACO reject左真係...
不過其實呢個桔同呢個橙差唔多

As I just love the pets such as cats and dogs and I've named myself as such.
No matter I'm just a male or female.

小子妄言,不知所謂。
言之惶恐不已,
萬望諸君諒之諒之。

引用:
原帖由 汪呀~喵呀 於 2013-10-6 09:49 AM 發表
多謝晒
工起哂,有CA做,都好過咩都無,遲D有機會,再考多次ACO

政府新制大太監ACO (MPS 7)
金句: 事不關己不開口,一問搖頭三不知

引用:
原帖由 Mrslow 於 2013-10-5 08:38 PM 發表

係架,未過試用,

如果你做左幾年,
跟返條 ...
即係都要計番完試用未,唔係試唔試用條數都相同.

咁效力左個幾年資歷,因為成日轉位而未confirm,就冇得計???

引用:
原帖由 汪呀~喵呀 於 2013-10-6 09:49 AM 發表
多謝晒
你係reject左ACO定係佢地唔計你呀???
入到CA都唔差,可以內部再睇下有乜好野.或者等ACO出內部試黎做多次

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。