啟晴百呎公屋的裝修示範 (有片)

啟晴百呎公屋的裝修示範 (有片) E-mail 此主題給朋友

估唔到百幾呎既公屋都可以裝修得咁靚呀

(有片): http://ps.hket.com/content/29958/

引用:
原帖由 626Monster 於 2013-8-30 10:51 AM 發表
估唔到百幾呎既公屋都可以裝修得咁靚呀

(有片): http://ps.hket.com/content/29958/
設計得好好,但我會考慮用反較床替代張大床

我最唔鐘意呢D餐枱,
走動好唔方便,
揭板式仲好啦!

原來世界不斷在進步改變.
所以, 今次去台場, 下次都可以去台場; 今次去北投, 下次都可以去北投.

引用:
原帖由 I_am_Chris 於 2013-8-30 12:29 PM 發表
我最唔鐘意呢D餐枱,
走動好唔方便,
揭板式仲好啦!
Agree
用茶几變餐檯較好

附件

2013-8-30 01:26 PM

真係鼓勵年青人向下流…

我覺得1-2人住應該都好舒服, good try.
不過可能要再加些吊柜放雜物.

引用:
原帖由 chloeto123 於 2013-8-30 07:31 PM 發表
我覺得1-2人住應該都好舒服, good try.
不過可能要再加些吊柜放雜物.
佢個地台應該都擺到唔少野

Quite good wor

原來廁所廚房係咁既樣...

諗唔到可以咁靚〜讚!

個 designer 都已經實地睇過隻則,個3D圖話做 16 (吋高)地台,做咗地台再加床肉都應該只凈少少位就到窗邊,但3D圖個床位咁睇又唔似,同埋,只係床位做地台,再加樓上師兄提意嘅升降茶机,比較無咁壓迫,亦唔使改厠所牆位!

引用:
原帖由 monmonkei 於 2013-8-31 05:55 PM 發表
個 designer 都已經實地睇過隻則,個3D圖話做 16 呎地台,做咗地台再加床肉都應該只凈少少位就到窗邊,但3D圖個床位咁睇又唔似,同埋,只係床位做地台,再加樓上師兄提意嘅升降茶机,比較無咁壓迫,亦唔 ...
係16吋高, 唔係16呎長, 我估呢個面積大約係7.5' x 12'(唔計廚房廁所).

佢個3D圖拉長o左, 望落好似大o左, 其實佢個升降餐檯已經佔o左地台好多空間, 令到地台儲存空間所剩不多, 個地台邊又緊貼廚房門同廁所門, 有種好易絆腳o既感覺, 係咪唔要個地台可能仲好呢?? 而且呢個設計無正式書檯書櫃, 可能戶主覺得無需要, 但係俾我就會好在意有冇書檯書櫃.

好正. 但床既長度好似唔多合比例. 不過如果2個住...整到咁都非常OK了~~

設計係好靚..好善用空間.....DREAM HOUSE ...

但........佢係公屋...

呢個裝修洗唔30 萬?
2 人公屋資產上限係$286,000

裝得起的人係咪應該交返間公屋出來...

優しさだけでは、人は救えない…罪も汚れも消せぬから…それでも…

諗 住 呢 間 公 屋 你 會 霸 成 世 架 ???
鬼 唔 望 房 署 上 黎 家 訪 ,
叫 你 還 原 , chk 埋 資 產 ,
個 陣 唔 知 點 算 好 呢 ?

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。