上路問題專區, 歡迎提問/討論

nid 對線點樣打jax 同 tyn?
中期推太出就被佢地秒殺

(白金1 nid)

仲有..對住aatrox 應該點出裝?

每次睇static 佢既ap output 都好高,係咪應該出埋魔防?

仲有出咩裝? 打蠻王起手出盾ok?

龍女上路點學技 ? jg又點學?
打疆魚起手出布甲先?
jax17/13/0, 9/21/0 點樣點嫁

引用:
原帖由 never_cry 於 2013-11-2 07:19 PM 發表
nid 對線點樣打jax 同 tyn?
中期推太出就被佢地秒殺

(白金1 nid)
你玩ad,定ap
蠻王既話我既話會衝冰拳,高甲同埋增加風箏力,之後籣盾
打jax真係困難d,頭幾lv盡壓,玩ap可能中後期有用D,玩ad中期真係無得打JAX 甘滯, 就算你多佢1, 2件ITEM都好. 都係最好身有冰拳自保能力好D

都係打風箏, 你會吃力好多係一定架啦.

NID TOP E家同KENNEN差唔多, 前期AD, 之後轉AP

引用:
原帖由 never_cry 於 2013-11-2 07:44 PM 發表
仲有..對住aatrox 應該點出裝?

每次睇static 佢既ap output 都好高,係咪應該出埋魔防?
aatrox top多數MAX E, 大絕又魔傷. 2招AOE 魔害, 但打人主要都係普攻

魔防裝其實唔太需要. 靠走位閃佢Q同E先係重點.
小心佢2LV ALL IN 果一波, 之後都係靠多D 普攻同放W 磨殘佢.
佢其實血好少, 6LV之後變豹EQ, W跳走, 磨下血. 佢血少過1半變豹W跳入去點燃EQ, 再變人AQAA. 或者繼續豹追擊. 佢血下面有排野, 如果係紅色, 佢就有重生被動, 如果係白色就無被動.  佢無被動唔敢甘勇架啦.
AD出死刑宣告, AP出鬼書. 都可以好COUNTER佢.  防裝就忍者鞋同籣盾就最直接減佢輸出.

引用:
原帖由 Iiyin 於 2013-11-2 08:03 PM 發表
仲有出咩裝? 打蠻王起手出盾ok?
高AD, 高甲穿, 同埋-CD既裝都岩佢

起手: 大紅3水/ 甲5水/ 多籣劍/ 長劍2水
多籣盾未試過-_- 你可以試下. 但打蠻王, 雷文早期唔凶爆佢你無乜著數

早期1~2把多籣劍, 之後吸血/殘暴

正常: 殘暴>BT>耳語>黑切>吸魔劍(對面有AP就出, 早D出都得)>重生

鞋就CD鞋/忍者鞋/水星鞋. 一般出CDR鞋同水星多, 忍者鞋多數用唔著
9頭蛇都岩佢, 但你要記得主動開佢.
大冰鎚都OK, 不過比較少用得著

引用:
原帖由 Iiyin 於 2013-11-2 10:20 PM 發表
龍女上路點學技 ? jg又點學?
打疆魚起手出布甲先?
jax17/13/0, 9/21/0 點樣點嫁
龍女TOP好多點法, 睇你打咩21/9/0 (http://lol.tw/?m3=14b44b11a2c3a1b4a22c1zb) 17/13/0 (http://lol.tw/?m3=14b44b11a2h4a22a211a1z) 或者9/21/0 (http://lol.tw/?m3=13b4c1k4a22a2211131c11s)
主W 副Q
打RENE 多籣盾IS BETTER, 甲5水都OK既JAX 同龍女個點法差唔多.

我想問點解呢排吹棒到龍女咁勁??d人話直逼鱷魚,同埋睇人高端局都有人ban
究竟係咩咁op??
如果輸出係 w e q打人你衝左入去唔夠打之後想走都難……冇技走

想問問隻英後期1vs1 o唔ok? full tank計

同埋可唔可以教教我點樣殺人,因為沒cc 打到人殘血都會俾對方走到 對住提魔又會唔會被屈呢? 打達瑞斯都係唔夠打?

thanks

引用:
原帖由 龍的傳人-祥哥 於 2013-11-3 04:00 AM 發表
我想問點解呢排吹棒到龍女咁勁??d人話直逼鱷魚,同埋睇人高端局都有人ban
究竟係咩咁op??
如果輸出係 w e q打人你衝左入去唔夠打之後想走都難……冇技走

想問問隻英後期1vs1 o唔ok? full tank計

同埋可唔可 ...
龍女天生體質好,技能基傷高,仲要係食ad既魔傷,e打中之後又每下普攻2%生命魔傷。要雙防高先頂得住佢。所以前期打d近戰英會近無得輸,佢q計兩下普攻,出一把王者,大絕飛埋去eaq,即刻打左6%生命魔傷+5*3%目前生命物傷。全身坦裝一把王者,已經高傷到傻呢下勁.仲要打佢唔入。

佢對線e中人埋身打一波無得輸

後期1打1,睇你打邊隻啦

佢係幾勁,但唔係話你想像中甘屈,無cc。輸線會變超級小兵,過左40分鐘之後開始弱

有人ban都唔出奇,例如我想玩狗頭,對面pick龍女,我真係會俾佢打到喊出黎。

多謝樓主咁有心機回應
獲益良多

我自己main top
最鍾意vlad
但我打top主要用既係
Shen, 石頭人, rumble, swain, rene

其實我係好想main vlad
但vlad真係唔敢亂pick
因為感覺上vlad係一隻有特色既團戰英但並非上路強勢英
除左對singed,通常我都唔敢玩vlad

Vlad太食裝,捱唔到後期,vlad作用唔顯著
你會建議咩情況唔好pick vlad呢?

另外講下我既玩法

我個人喜好帶鬼步治療
然後9\21\0 (我試過跟高手玩9\0\21 CD流)

再加出裝係CD鞋,打野披肩,死帽,金身,魔穿杖,G.A.\冰杖
對面多血牛就出大面具加冰杖組合
我鍾意玩CD流,無腦farm到中期出關
所以帶治療同防禦天賦打得保守少少

其實我到而家仍然摸索緊vlad最好既玩法
我個人覺得唔出減CD,Vlad總係差咁啲

交流下

引用:
原帖由 夏呢 於 2013-11-3 03:12 PM 發表
多謝樓主咁有心機回應
獲益良多

我自己main top
最鍾意vlad
但我打top主要用既係
Shen, 石頭人, rumble, swain, rene

其實我係好想main vlad
但vlad真係唔敢亂pick
因為感覺上vlad係一隻有特色既團戰英 ...
對面如果上路係一D 有特進, 有爆發既英. 例如雷文, RENE, IRELIA, JAX, 悟空. 呢D, 可能早期俾人壓得好勁.
打其他都OK既.
CD對VLAD不嬲都重要, 正常你出個打野吸血-10%CDR, 再加CDR鞋15%, 加天賦4% 都有29%CDR, 甘都差唔多夠.
有時仲會出振奮,唔出CDR鞋. 34%CDR. 乜都夠用啦

我唔建議帶HEAL, 因為對面打VLAD一定帶點燃, 佢真係想殺你, 一定有點燃, 你有HEAL都無用,補唔到咩血. 我情願你帶光盾, 一來個盾大過HEAL補既血, 2來CD 又短好多. 但想嬴線就帶點燃會好D, 帶閃現+鬼步都唔錯.

我個人都係PERFER 21/9/0, 攻擊天賦21點最低果點對VLAD好有用, 你開大對面殘血, 果下爆唔爆得死好可能就係睇你果7% MORE DMG. 加上玩VLAD 都係會谷AP, 攻擊天賦9點下面果D對佢都好有用. 一般D英係法傷, 但唔會谷AP既英就點9點有魔穿就夠.

9點天賦有加血就夠, 防賦天賦最低層果D要到中後期先有D用.

同埋對面有FIZZ 就最好唔好PICK VLAD, 真係點都無得打. 佢打你好似打小兵一樣甘簡單. 好易ZONE到你兵都無得食.

龍女主W 副Q 甘1lv 2lv學咩先
j4 jg 用咩天賦同符文 點學技?

引用:
原帖由 Iiyin 於 2013-11-3 04:41 PM 發表
龍女主W 副Q 甘1lv 2lv學咩先
j4 jg 用咩天賦同符文 點學技?
WQEWWR

j4 JG可以21/9/0前期D GANK會有力D(http://lol.tw/?m3=a1424b31b2c3a11a42b1b1zb) 或者9/21/0 後期FULL TANK打會戰勁D(http://lol.tw/?m3=b4a4c1i1a42b12211131c11s)

符文大符AD, 紅甲穿, 黃藍雙防. 都可以大紅AD.
主Q副W, 升法:EQWQQR(3LV GANK) 或者EQQWQR(4LV先GANK)

龍女用咩符文 同埋點解天賦吾用-cd?

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。