<殭屍>入面......(嚴重劇透! 慎入!)

本主題由 Sampras.l 於 2014-2-25 03:43 PM 下沉

<殭屍>入面......(嚴重劇透! 慎入!) E-mail 此主題給朋友

<殭屍>入面....邊個死得最慘?

SORRY~多左個錯既選擇, 改唔返

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 262

1. 阿九 (鍾發)
2. 冬叔 (吳耀漢)
3. 小豪
4. 冬嫂 (鮑姐)
5. 小紅姐
6. 小白
7. 孖女B (殺人+被殺)
8. 小紅姐個老公
9. 孖女A (被X+自殺)
10. <殭屍>入面....邊個死得最慘?
當中有些片段和對白似有所指都幾得意,例如陳友比糯米飯人食,又同小豪講:咁你好好咩,救得今次救唔到你下次。係走見到鬼差時,惠英紅講度係乜乜時間唔好出黎。又有一段陳友屋企遇到小豪,講句多個人多雙筷,種種都好似暗示小豪係鬼。
孖女個設定和特技幾正,可以獨立抽出拍片都得,最深刻就係兩個道士一齊收佢。
說到彈的話,日和韓既血腥和恐怖方式太濃,亦拋棄了港產片那種又驚又搞笑既橋段,老實講,我入場睇都係想睇到依種風格。因為我幾懷念以前套彊屍先生。
另外提提未看既人,套戲係2b級的,咪鬼一家大細走入場,套戲個風格完全唔同彊屍先生的,我一路睇一路聽住側邊兩個細路猛嗌好驚好驚,聽到我心都軟埋,唔好意思走去話佢老母,記得喇!

引用:
原帖由 victorng2318 於 2013-10-25 07:50 PM 發表 完全唔同意 我覺得好好睇喎 現實世界係冇彊屍既 係小豪自己死前迴光反照想出黎 真係安排好好  將佢臨死前入屋村見過D人同地方加上以前拍戲既往事 在上吊前迴光反照 找尋自己結尾小豪都係"成功"上吊死埋  ...
Yes

「拿劇透呀!可以唔睇架!」

我覺得套戲係恐怖版Inception/Shutter Island
故事起始就係故事結局
由小豪上吊之後,就將所有生前(臨死)見過既人聯想出一個疆屍故事,就係因為佢唔捨得以前自己拍疆屍戲既光輝。套戲叫「疆屍」其實都係抽呢一吓,因為,特技、化妝、氣氛係係好睇,但實在太多枝節。總之講古靈精怪野同鮑姐既病態一片痴心喧賓奪主左,見鬼仲多過疆屍,最慘係個結局話你知一切都係故弄玄虛,將對鮑姐份同情帶走左。
驚喜係,結界果段好有創意,我個人好中意!

攝影劲㊣ 畫面特技視覺效果,全都超越港產片直迫美囯大片
真係殭屍先生+追鬼七雄 延續現代版

唔明

引用:
原帖由 小小超人bbb 於 2013-10-25 18:46 發表
我比4個字"令人失望"、似現實非現實場景另我投入唔到、劇本一般、特技可以,聽到首"鬼新娘"及演員表另我星期四即刻用 $85 去支持。
錢小豪 - 成套戲 Dup 晒頭、蛇呢眼、行步路又慢慢來、想點.....
陳友 - 一開頭亦 ...
你想拍返以前7,80年代一模一樣既殭屍片出黎?
咁點解Juno要搵清水祟做監制
你有冇參考過麥俊龍係咩背景點解無啦啦做導演
佢係雜誌專欄提及過佢喜愛darkside movie同cult片
你可以話佢唔係為大眾而拍,但絕對係誠意既作品

如果完全冇做資料搜集就入場等於買飛睇opera連人地唱緊乜都未知就話唔好睇一樣

不過我明白,香港人實在念舊,想睇返以前既野但結果碰壁個種無奈既心情
相信麥俊龍如果有下一套戲出就自然劃清楚條界線

另外你既論點我並唔係完全唔認同
例如錢小豪可能太耐冇拍戲,佢做精神恍惚既程度令人覺得有點抽離..

,

��

話嗮小朋友 唔應該安排甘去

雖然有不足

但已經好好睇

港片之光

大丈夫
性情如火
力拔山河

我覺得幾好睇呀

好難得 Juno 對電影咁有熱誠

年青人就係年青人

反觀甄子丹一套殺破狼後
只係一件掠水貨式

大丈夫
性情如火
力拔山河

小白好慘......

鮑姐出年金像女主角應好大 chance

大丈夫
性情如火
力拔山河

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 31/10/2013 23:38 發表
鮑姐出年金像女主角應好大 chance
同意, 大家都有目共睹, 佢真係做得好好

有一書生,初從文,三年不中;後習武,校場發一矢,中鼓吏,亂棒逐出;遂學醫,有所成,自撰一良方,服之,卒。遂至地府,久候閻王昇堂,不耐,問之,鬼卒曰:“王閱足下卷宗,狂笑,休克於後堂,未醒…”

Juno 好有 heart 將香港電影推到新層次

Well done

大丈夫
性情如火
力拔山河

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。