城大學生怎可如此?

城大學生怎可如此? E-mail 此主題給朋友

2013年10月28日,本人在ac2一樓上課,11:47去女生洗手間,把手機、卡包放在紙巾盒上,走時忘記帶走,三分鐘后反應過來回去找就不見了。保安處報失後,不停給自己手機打電話,直到半夜都無人接聽。至今毫無音訊。親愛的,你肯定是當時在附近上課的女同學,你說你怎麼能這樣?大家來念書都不容易,如果你實在就缺,手機還我我給你報酬。實在不行,您能把學生證還我嗎?!人人都安慰我說城大的學生不會如此的,可真的就是有這樣的同學,你有甚麼辦法。各位朋友,不要像我一樣不小心,也不要太相信校園的安全,更不要太樂觀當今大學生的素質。Take care.

樓主如果未報警就應該盡快去報警,希望樓主盡快找返失物~

如果洗手間外面有cctv,追查機會會較高~

回覆 2# 的帖子

保安說不能看 ccTv,本想報警,後又覺得會不會為了手機太麻煩。 而且也不知道警察會不會理我。

ac2 係唔係主要比副學士上課??

回覆 3# 的帖子

保安唔比你睇係因為唔想麻煩,極其量都係唔能夠因為個個學生咁同佢講話唔見嘢就睇CCTV而已
手續其實唔多,如果你決定去報警我會認同的

作官的原不是叫行善的懼怕、乃是叫作惡的懼怕。...他是 神的用人、是伸冤的、刑罰那作惡的。《羅13:3上,4下》
順從 神、不順從人、是應當的。《徒5:29下》

公義和公平、是你寶座的根基.慈愛和誠實、行在你前面。《詩89:14》
只要你行公義、好憐憫、存謙卑的心、與你的 神同行。《彌6:8下》
惟願公平如大水滾滾、使公義如江河滔滔。《摩5:24》

引用:
原帖由 可憐的手機 於 2013-10-29 04:27 PM 發表
保安說不能看 ccTv,本想報警,後又覺得會不會為了手機太麻煩。 而且也不知道警察會不會理我。
唔好唔報警呀,一定要盡早報,千其唔好因為怕保安同警察唔理事就唔報~

以往有人係lib唔見左野,佢地都即刻報警,而且很快就有警察入lib查過究竟~
引用:
原帖由 delete003 於 2013-10-29 04:51 PM 發表
ac2 係唔係主要比副學士上課??
No, postgraduate class都有,不過多數晚上~

ps sorry版主,唔記得combine reply post添

報警啦

Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go.
Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold

AC2洗手間多數位於唔洗拍卡先入得的位置,即除城大學生外,所有人都可以進入
雖然外人好小會去到AC2,但唔可以就咁一口咬定我地城大人做

回覆 1# 的帖子

谢谢各位同学的關注。我聽取大家的建議報了警,希望會有好消息。
真的很感謝兩位阿sir,很敬業。
謝謝大家!同時各位一定注意保管好財物噢。

就算有街外人入左去AC2 都唔出奇

報左警就最好啦
真相永遠只有一個

回覆 9# 的帖子

我08年入學的,當時未有AC1 AC2, 濫收學生嘅情況亦都冇今日咁嚴重。當時已經流傳嘅一句:城大出名多咩呀?就賊多
當然,當時主要係因為d人成日用notebook霸位,以為大家都會明白個位有人用緊
只係今日,只能夠奉勤勸你一句:小心財物啦

作官的原不是叫行善的懼怕、乃是叫作惡的懼怕。...他是 神的用人、是伸冤的、刑罰那作惡的。《羅13:3上,4下》

公義和公平、是你寶座的根基.慈愛和誠實、行在你前面。《詩89:14》
只要你行公義、好憐憫、存謙卑的心、與你的 神同行。《彌6:8下》

引用:
原帖由 空氣流動 於 2013-10-29 11:17 PM 發表
我08年入學的,當時未有AC1 AC2, 濫收學生嘅情況亦都冇今日咁嚴重。當時已經流傳嘅一句:城大出名多咩呀?就賊多
當然,當時主要係因為d人成日用notebook霸位,以為大家都會明白個位有人用緊 ...
08年都未有AC1? 係未講AC3呀? 嗯,做FM個時,圖書館D職員都有講過以前有人用NOTEBOOK霸位,結果電腦都冇埋

回覆 12# 的帖子

呀....係....一時打錯
可能係呢排有d事煩緊忙緊冇為意
不過依家咁睇我又錯唔晒架
以前得"AC1"嘅時候唔會AC1咁叫,
而係叫繁Main Camp(us)/Block, (master class schedule之類)簡稱ACAD

用notebook霸位呢d, "真心"咁諗,
學校不妨考慮用呢個途徑出售二手電腦,
應該有價有市
(當然咁做係犯法啦)

收左咁多大陸學生, 你叫我地點團結

回覆 14# 的帖子

一如樓上gn同事同學提到, 未必個個內地學生都係咁差嘅
甚至以我所知, 佢地入到城大之後, 先知道原來共慘黨掩蓋咗咁多真相, 覺得呢d事好唔公義呢

伸延閱讀
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。