城大學生怎可如此?

城大學生怎可如此? E-mail 此主題給朋友

2013年10月28日,本人在ac2一樓上課,11:47去女生洗手間,把手機、卡包放在紙巾盒上,走時忘記帶走,三分鐘后反應過來回去找就不見了。保安處報失後,不停給自己手機打電話,直到半夜都無人接聽。至今毫無音訊。親愛的,你肯定是當時在附近上課的女同學,你說你怎麼能這樣?大家來念書都不容易,如果你實在就缺,手機還我我給你報酬。實在不行,您能把學生證還我嗎?!人人都安慰我說城大的學生不會如此的,可真的就是有這樣的同學,你有甚麼辦法。各位朋友,不要像我一樣不小心,也不要太相信校園的安全,更不要太樂觀當今大學生的素質。Take care.

樓主如果未報警就應該盡快去報警,希望樓主盡快找返失物~

如果洗手間外面有cctv,追查機會會較高~

回覆 2# 的帖子

保安說不能看 ccTv,本想報警,後又覺得會不會為了手機太麻煩。 而且也不知道警察會不會理我。

ac2 係唔係主要比副學士上課??

回覆 3# 的帖子

保安唔比你睇係因為唔想麻煩,極其量都係唔能夠因為個個學生咁同佢講話唔見嘢就睇CCTV而已
手續其實唔多,如果你決定去報警我會認同的

作官的原不是叫行善的懼怕、乃是叫作惡的懼怕。...他是 神的用人、是伸冤的、刑罰那作惡的。《羅13:3上,4下》
順從 神、不順從人、是應當的。《徒5:29下》

公義和公平、是你寶座的根基.慈愛和誠實、行在你前面。《詩89:14》
只要你行公義、好憐憫、存謙卑的心、與你的 神同行。《彌6:8下》
惟願公平如大水滾滾、使公義如江河滔滔。《摩5:24》

引用:
原帖由 可憐的手機 於 2013-10-29 04:27 PM 發表
保安說不能看 ccTv,本想報警,後又覺得會不會為了手機太麻煩。 而且也不知道警察會不會理我。
唔好唔報警呀,一定要盡早報,千其唔好因為怕保安同警察唔理事就唔報~

以往有人係lib唔見左野,佢地都即刻報警,而且很快就有警察入lib查過究竟~
引用:
原帖由 delete003 於 2013-10-29 04:51 PM 發表
ac2 係唔係主要比副學士上課??
No, postgraduate class都有,不過多數晚上~

ps sorry版主,唔記得combine reply post添

報警啦

Let the sky fall, when it crumbles
We will stand tall
And face it all together
Let the sky fall, when it crumbles
We will stand tall
And face it all together
At sky fall

AC2洗手間多數位於唔洗拍卡先入得的位置,即除城大學生外,所有人都可以進入
雖然外人好小會去到AC2,但唔可以就咁一口咬定我地城大人做

回覆 1# 的帖子

谢谢各位同学的關注。我聽取大家的建議報了警,希望會有好消息。
真的很感謝兩位阿sir,很敬業。
謝謝大家!同時各位一定注意保管好財物噢。

就算有街外人入左去AC2 都唔出奇

報左警就最好啦
真相永遠只有一個

回覆 9# 的帖子

我08年入學的,當時未有AC1 AC2, 濫收學生嘅情況亦都冇今日咁嚴重。當時已經流傳嘅一句:城大出名多咩呀?就賊多
當然,當時主要係因為d人成日用notebook霸位,以為大家都會明白個位有人用緊
只係今日,只能夠奉勤勸你一句:小心財物啦

作官的原不是叫行善的懼怕、乃是叫作惡的懼怕。...他是 神的用人、是伸冤的、刑罰那作惡的。《羅13:3上,4下》

公義和公平、是你寶座的根基.慈愛和誠實、行在你前面。《詩89:14》
只要你行公義、好憐憫、存謙卑的心、與你的 神同行。《彌6:8下》

引用:
原帖由 空氣流動 於 2013-10-29 11:17 PM 發表
我08年入學的,當時未有AC1 AC2, 濫收學生嘅情況亦都冇今日咁嚴重。當時已經流傳嘅一句:城大出名多咩呀?就賊多
當然,當時主要係因為d人成日用notebook霸位,以為大家都會明白個位有人用緊 ...
08年都未有AC1? 係未講AC3呀? 嗯,做FM個時,圖書館D職員都有講過以前有人用NOTEBOOK霸位,結果電腦都冇埋

回覆 12# 的帖子

呀....係....一時打錯
可能係呢排有d事煩緊忙緊冇為意
不過依家咁睇我又錯唔晒架
以前得"AC1"嘅時候唔會AC1咁叫,
而係叫繁Main Camp(us)/Block, (master class schedule之類)簡稱ACAD

用notebook霸位呢d, "真心"咁諗,
學校不妨考慮用呢個途徑出售二手電腦,
應該有價有市
(當然咁做係犯法啦)

收左咁多大陸學生, 你叫我地點團結

回覆 14# 的帖子

一如樓上gn同事同學提到, 未必個個內地學生都係咁差嘅
甚至以我所知, 佢地入到城大之後, 先知道原來共慘黨掩蓋咗咁多真相, 覺得呢d事好唔公義呢

伸延閱讀
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。