[產品討論] 危疾保險一問

危疾保險一問 E-mail 此主題給朋友

想問一下 如果想買危疾保險, 1. 透過銀行買好(有唔同保險公司擇 e.g. AXA/蘇黎世/宏利...) 定 2. 直接同保險公司買好? 另外, 如果比較保險計劃, i. AIA ii. AXA iii. 宏利 那一間保障比較全面 及 claim的阻力比較細? Thz!

銀行無人跟,保險公司有agent跟
每間公司同類型的計劃相差不大
賠償只要合乎保單條件就賠
間間都一樣

你如果有相熟的人係agent的, 那直接問他們吧....
為何會這裡提出問題呢?
引用:
原帖由 Hnmm 於 4/11/2013 00:11 發表
想問一下 如果想買危疾保險, 1. 透過銀行買好(有唔同保險公司擇 e.g. AXA/蘇黎世/宏利...) 定 2. 直接同保險公司買好? 另外, 如果比較保險計劃, i. AIA ii. AXA iii. 宏利 那一間保障比較全面 及 claim的阻力比較細? ...

如有疑問可聯繫我或PM

跟銀行或保險公司買都分別不大, 符合保障條款就賠.
直接找客戶服務熱線就幫到手. 找 agent 都是代傳話而已. 如索償時agent仍健在或啱啱佢有時間, 或者多個跑腿而已.

引用:
原帖由 cityhiker1234 於 2013-11-4 10:18 AM 發表
跟銀行或保險公司買都分別不大, 符合保障條款就賠.
直接找客戶服務熱線就幫到手. 找 agent 都是代傳話而已. 如索償時agent仍健在或啱啱佢有時間, 或者多個跑腿而已.
'
不敢苟同
客人同公司之間既索償過程
全部是文件上往來
客人同客服熱線中間的電話聯絡
亦建基於文件上既資訊
所有索償過程係基於合約
但係決定索償係人既決定
亦即係話, 決定索償與否一定含有不同程度的主觀成份
既然主觀成份存在, 即是有機會索償額高低之分/索唔索償到
整個過程之中
AGENT扮演既角色就係將公司/合約的資訊FILTER
再傳遞比客戶, 方便客戶可因應情況將個案陳述更合乎索償要求

同樣的角色
係投保時有同樣的作用

如果, AGENT只能當跑腿, 市場一早淘汰左呢個角色
香港呢一個咁重視效益既地方
無存在意義既工作係唔會愈做愈多人

引用:
原帖由 Hnmm 於 2013-11-4 12:11 AM 發表
想問一下 如果想買危疾保險, 1. 透過銀行買好(有唔同保險公司擇 e.g. AXA/蘇黎世/宏利...) 定 2. 直接同保險公司買好? 另外, 如果比較保險計劃, i. AIA ii. AXA iii. 宏利 那一間保障比較全面 及 claim的阻力比較細? ...
如果係銀行或保險公司, 買番個別保險公司的產品
係你既角度, 比既錢可能一樣, 保障內容亦不變
但係多個人諮詢, 跟進
有助你投保時, 日後跟進, 以及索償時
都能夠更快捷處理保險事宜

公司方面
由於本人係個別保險公司經紀, 不能向你盡述, 以免被人誹議
但係可以比少少意見你
投保基本考慮有D注意事項,
保障質素不能以多寡去決定,
仲有好多其他地方需要留意,
當中包括保險公司索償時苛唔苛刻, 有無效率
保險公司會否頻繁加價, 保單條款嚴唔嚴謹等等
呢D同客利益有莫大關係
但係客人永遠不能單單從計劃書, 計劃小冊子上看得到

回覆 3# 的帖子

因為冇相熟agents

回覆 6# 的帖子

Thanks! 等我做多D research先...

既然咁....
銀行同保險公司都係一樣, 只係銀行出售的計劃都係出面的其他保險公司計劃, 只係由銀行做代理而己....
如果唔想親身到銀行搞申請或賠償, 可由agent代勞....
市面上不只呢三間, 還有其他公司楝, 既然你冇相熟agent, 那解釋多個選擇都無妨吧....
引用:
原帖由 Hnmm 於 4/11/2013 22:51 發表
因為冇相熟agents

如有疑問可聯繫我或PM

其實所有帶有賠償成份的保險都是跟保險公司買較為合適,起碼係佢地既本業,有人同你Follow。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

真的是要比較的,我想只有
1.包多少種疾病?
2.包括早期疾病?
3.有冇附加的保障?
4.有無提供紅利?
5.等候期的長短
6.賠償次數

有問題/查詢的可PM我
我公司有D plan可以保82種疾病(包括17種早期疾病)

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。