打印

[產品討論] 萬用壽險

萬用壽險 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
想了解一下萬用壽險
我知道萬用壽險 保/供 到100歲
小弟今年27(已過今年生日)  因為剛出來工作不久  每月可以拎到1000左右供一份保險  保額可以買到幾大呢?

萬用壽險的特點  如果有須要時可以用loan 形式拎錢應急
而保費會拖長而較平  呢點岩我
而且保費零活    唔想供時行Premium holiday 都得
請問係咪應該咁分析?
而且佢有咩缺點呢?
又或者我有咩要特別留意呢?

[ 本帖最後由 水寒心 於 2013-11-16 09:15 PM 編輯 ]



實用相關搜尋: Spa 保險

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

「萬用」壽險彈性大
http://www.mpfinance.com/htm/fin ... quote/eka2_eka2.htm

有市場計畫最低保障額僅1.5萬美元,門檻相對較低。
http://finance.sina.com.hk/news/-3-6205368/1.html

也有一些計畫提供全期保證年息約3至4厘, 不過該公司應該不是用代理制的。






TOP

謝謝2位ching 解答及website reference
我知應該點選擇了



實用相關搜尋: Spa

TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

回覆 5# 的帖子

U life 比較岩我


實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 水寒心 於 2013-11-16 20:56 發表
想了解一下萬用壽險
我知道萬用壽險 保/供 到100歲
小弟今年27(已過今年生日)  因為剛出來工作不久  每月可以拎到1000左右供一份保險  保額可以買到幾大呢?

萬用壽險的特點  如果有須要時可以用loan 形式拎錢應 ...
萬用壽險有儲蓄萬用壽險, 亦有投資萬用壽險.
巿場上既萬用壽險"最長"可以供/保到100歲. (但唔一定 要供/會保 到100歲).

萬用壽險同傳統壽險比較, 主要分別在萬用壽險保單結構上是一份以不斷重複計算模式去定出保單價錢的保險. 傳統壽險則是以預先制定的模式運作.

所以萬用壽險能提供很大自由度比客戶制定適合佢既供款期, 供款額, 而投保後亦可以因應需要而作出更改. 而傳統壽險就是有一規限. 當然, 如作出任何更改, 都會令保單和原先預算有出入.



實用相關搜尋: Spa 投資 保險

TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。

10.0.1.9