患癌的人有無聽過醫生講一些好悲觀的話,但結果其實又是無咩,一年一年安穩過?

醫管局有好多年的數據, 我大約可計到, 是怎樣

有發病, 死亡

1) 硬住上點都要上前途無限好 2)把1切看作零要輕鬆面對 3)努力keep fit 扮靚 4)找愛人享受戀愛 5) 努力搵錢 6)努力買多些靚野比自己 7) 家人自己身體健康開心 8) 保持心境開朗(要開心要享受要生活充裕活得有成功感)

引用:
原帖由 ギゑビ 於 2013-12-10 08:54 PM 發表

就好似六合彩,中的機會明明是幾千萬分之一

咁但你又只想聽中左奬的故仔,咁又有乜意思呢?
你不需再講, 我信醫管局的數字多些,

我有更準確的數字在手, 每年

有好多年

1) 硬住上點都要上前途無限好 2)把1切看作零要輕鬆面對 3)努力keep fit 扮靚 4)找愛人享受戀愛 5) 努力搵錢 6)努力買多些靚野比自己 7) 家人自己身體健康開心 8) 保持心境開朗(要開心要享受要生活充裕活得有成功感)

引用:
原帖由 michelle227 於 2013-12-10 09:10 PM 發表

你不需再講, 我信醫管局的數字多些,

我有更準確的數字在手, 每年

有好多年
咁你不如分享下醫管局的擴散後前列腺癌的五年存活率吧

引用:
原帖由 michelle227 於 2013-12-10 07:32 PM 發表

但又點解釋, 有些人, 是可以後來冇事, 與cancer 共存好多年, 10年或以上

再者, 我在醫管局看了數字, 前烈線和乳線的死亡是偏低, 比其他好多cancer 都明顯低好多

我不相信, 有這些cancer 的人大部份都是早期 ...
前列腺癌未有骨/淋巴轉移.先係偏低,醫生話我後生,隻野特別惡.

http://en.wikipedia.org/wiki/Denosumab

DENOSUMAB可以醫骨轉移

聽說US$700一個月,都算抵玩吧?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169517

CABOZANTINIB在二期實驗也發現有用

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394097/

DASATINIB在二期實驗也有用呢

年齡有時都好大影響
先唔講咩癌
一個三四十歲同一個八九十歲既人已經唔同
三四十歲既可能捱得做多幾次療程或者好得番
八九十歲既根本一次都唔做得
存活率如果咁拉埋去比較可能唔太準確

引用:
原帖由 wy020305 於 2013-12-10 10:06 PM 發表
年齡有時都好大影響
先唔講咩癌
一個三四十歲同一個八九十歲既人已經唔同
三四十歲既可能捱得做多幾次療程或者好得番
八九十歲既根本一次都唔做得
存活率如果咁拉埋去比較可能唔太準確
不過前列腺癌有啲不一樣,老年人先有的,多數不抗散,不醫也可以

但年青人有就多數會擴散

可以說是根本就兩種病

引用:
原帖由 Djing 於 2013-12-10 09:41 PM 發表
前列腺癌未有骨/淋巴轉移.先係偏低,醫生話我後生,隻野特別惡.
Djing,咪理佢惡唔惡,一於同佢死過.

引用:
原帖由 ギゑビ 於 2013-12-10 09:29 PM 發表

咁你不如分享下醫管局的擴散後前列腺癌的五年存活率吧
和你指的3個只有1個, 可活多5年不同, 是調反轉

如果只是5年, 是有3個幾到4個多少少, 有1個死

如果5年以上或到10年, 就有3個多少少, 或2個幾多或3個死1個

再者, 我看反, 最近5年, 見到個死亡 % 是低了, 由2個幾推到3個幾死1個

我有那個網站, 是醫管局, 可以看到不同cancer, 每年的發病, 和死亡

最近1年是2011年

而我暫時只看到1999年

1999年以前 , 都有, 我未看到

其實用1999, 和2009, 2000和2010, 2001 和2011

可以拉10年去看, 死亡%

又可用5年去看, 1999和2004年, 2000和2005, 2001和2006

看反個死亡 %

其實都是由2 個幾接近3去到最多4個幾未到5, 或到5

死1個

故, 5年期, 3個只死1個, 是不準確, 我估這個數字, 是美國數字,

d 人由美國的數據translate 到好多中文網站

我比較信醫管局的多些

當然, 可以有些special case, 有些可能會是2年, 3年內死, 或有些可以活多10幾都不奇

但我手上根本不會知, 邊一個, 是幾年有, 幾年死

我只可以透過每年的數字, 發病, 和死亡, 都拿個死亡 %

引用:
原帖由 Djing 於 2013-12-10 09:41 PM 發表
doctor 都有話我bf 隻野是惡, 又如何
你駛咩驚, 我講過, 發得病, 大部份都會是已轉移

停留在前烈線, 可以不醫都得 ,和無徵狀

再者, 停留在前列線, 亦可以是無發病,

蔡爛都有前列線cancer, 他是body check 才知, 他不是有徵狀知, 他是無發病

話得發病, 是沉睡了前列線cancer,

前列線cancer 可以是無發病

其實你估都估到, 話得發病, 大多是有徵狀, 去到尿頻或foot 痛時, 都是末期了

徵狀是尿頻, 不尿頻根本不會知,

但有尿頻時, 已是後期

你不需驚, 保持樂觀 我bf 現在都樂觀了

引用:
djing, 我都聽有話, 年輕的果隻是惡d, 年老的無柑惡
你話知佢,

你惡過它可以了, keep 住樂觀, 做反1般人做的事, 食多些菜和生果, 和試下食紫薯

又無害的

和做到運動就做, 總之keep 住樂觀, 好多野無人知

最易bone 轉易是乳cancer 和前列線cancer

最易被轉移到的位置是肺

總之, 我想講, 好多一到發現時, 已是轉移 ,有擴散

是後期

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。