台北,台中,清境5日4夜行程一問

本主題由 c0ldheart 於 2014-1-29 03:12 PM 移動

台北,台中,清境5日4夜行程一問 E-mail 此主題給朋友

已解決

回覆1 #的帖子

得5日時間唔建議咁貪心去埋台北
專心玩中部罷啦

用狂草寫雲門  用蜂炮築一座城

台北市新旅店名單 [Updated: 21 Jul 2014]

但已買左住宿~所以只係想問下d時間可唔可行...

回覆3 #的帖子

咁如果話你知唔可行
你會點處理?

台北市新旅店名單 [Updated: 21 Jul 2014]

回覆 4# 的帖子

可能cut景點/轉高鐵吧...
所以我都打晒d時間出黎
其實我知係貪心左~不過住宿已訂~
所以先想post出黎問下大家
樓下唔洗咁勞氣....

回覆5 #的帖子

唔係勞氣
又要玩咁多地方又唔想俾錢買時間
針冇兩頭利既…

紅字既部份
國光客運/南投客運官網
都有車程需時同車票價格
你可以先去望望有關資料

什麼都訂好了 只差踏上旅途的一步

哪還有什麼好與不好 行與不行

自負盈虧吧

下次詢問行程 請於訂飯店機票車票前詢問

YO !!

請把台北刪掉吧。

搞不懂你從台中機場入境,還跑去台北幹嘛?
第一天從台中機場入境,直接上清境或者是玩台中才對吧?

回覆 3# 的帖子

時間上是不可行, 佐你已訂好住宿, 已無法改變, 除非你取消台北的住宿. 所以只可刪減一些景點
DAY 1 由台中機場搭150去朝馬, 要大半個鐘以上. 朝馬去台北西站要2.5HRS.(車費, 時刻看國光客運吧) 所以要17點後才到.
DAY 3 - 唔好去埔里啦.  台北西站客運去埔里要4HRS, 由埔里上清境要個多鐘. 直接搭高鐵至台中高鐵站轉客運 OR 共乘上清境. 客運2HRS,  共乘1.5HRS.
DAY 4 - 干城站有客運去逢甲商圈, 車程約1HR.

唔明點解要浪費1.5天上台北. 下次最少不要衽訂哂酒店後, 才詢問行程, 好多野都改唔到
其實台中+南投, 5日4晚已好勉強

4月行程訂左酒店?其實可嘗試下問清楚可否取消酒店,去旅行唔好勞役自己,我也是4月出發,由桃園落,直接坐車玩台中,由桃園入台中走

乜都訂好晒? 仲問可唔可行有咩意思?

時間上根本不可行,我見到你寫幾點去邊到,幾點去邊到

基本上完全不可行,我都試過要自己幾點去邊度,但最後無一個能夠準時做到

台灣唔係香港,車程係1~2小時計,仲有塞車呢?

所以麻煩你CUT晒所有台北景點

14:00起程乘150路去朝馬站-----上台北西站
約17:00台北車站住宿 CK IN

150每30分鐘一班...
朝馬上台北要差不多3個鐘
(極速飛車都要2小時,全程開OVER 100、甚至150)
你17:00去到???

其實你所講要SHOPPING,唔一定要去台北
台中都有好多地方俾你行
光南..一中街已經有一間好大間
夜市食野...基本全台灣都差不多

竟然可以公然比人賣廣告,容許打手/寫膳稿...討論區都可以賺錢~!!悲哀!

台中150路機場巴士,極有可能脱班。
昨天差點要坐的士入機場。
樓主你寫幾點上車,幾點下車。
好難先可以做到!
就算高鉄都因停電,昨天又延遲發車。

我都覺得趕咗d, 不過既然咩都set死咗,唯一可以做既就cut部分節目, 我記得我之前係度問人9日去墾丁, 日月潭, 清境, 阿里山, 野柳,陽明山得唔得? 結果係一面倒話冇可能, 最後除咗玉山同雪霸之外, 全部去哂,事實上台灣交通所費時間不菲, 你去到應該先去台北火車站隔離長途巴士有車去埔里,check 下時間表, 再決定到時cut 邊度行程

而家等緊台北間酒店覆可唔可以取消~唔得就應該高鐵過去~

另外想問下如果取消倒酒店~可以唔改後2晚既酒店嗎?即清境同最後一晚的逢甲住宿~
如果在台中~應該會租電單車~整左國際牌~
咁既話行程應該點改好~?

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。