註冊 登入

☆★美髮師✬設計總監✬自家作品✬歡迎發問★☆

☆★美髮師✬設計總監✬自家作品✬歡迎發問★☆ E-mail 此主題給朋友

話禁快係呢度己經六年了,多謝各方好友對小弟的支持,有時因工作太忙的關係未能經常回覆各位朋友,真係非常抱歉舊的POST就快滿了,開番個新POST先,CREATIVE DIRECTOR幫你解決頭髮問題,歡迎發問
個人
履歷:現任某salon的creative director及shop manager
及某織髮中心的織髮顧問
日日好生活
髮型節目訪問嘉賓
曾參加全亞洲髮型大賽
參與青少年技能大賽 及於大賽中取得十優成績
政府技能提升高級水平證書
政府技能提升職業水平證書
VIDAL SASSOON ACADEMY
髮型證書
於多個Hair show , fashion show及Wedding Parties作髮型設計 從事髮型工作~13年髮型師年資~11年
大家有咩頭髮上的問題,都歡迎和我討論一下

多年筆記
自從負離子直髮,set perm出現後,女仕們有没有發現,大家電髮的次數密了很多,頭髮都差了很多,有些女仕的頭髮甚至到了完全打結的情況,其實,如你們想避免以上情況發生,下次可以在電之前4-5天做一次hair treatment,就可以降低50-70%的damage了

一個增加VOLUME的好方法
發現有很多網友都出現以下頭髮問題1)頭髮好偏,好幼,好難gel2)想gel完個髮型持久d今天我就給各位一個方法,希望可以幫到大家解決以上問題:first,在頭髮濕的時候落一点泥(如想效果再好d,你可以買一d叫settinglotion的產品),然後,用風筒吹你想要吹的髮型,但記住一定要吹到全乾(你可以彎低個人吹,禁可以將d頭髮吹到勁松),你會發現d頭髮會硬了和有力左,完成後,再用少少泥或spary做型,禁樣會好d的,但記住你用的泥一定要水溶性wo

如何去表達心目中想要的效果比髮型師知道?
有很多網友都成日問我点同個stylist講点剪呢個頭,其實,剪頭髮是講唔到的,我相信大家都試過,講完同剪完有好大出入,當然唔係你講得唔清楚,都唔係個stylist接收有問題,其實,這個是關於每個人的標準和角度不同,就講一下bob頭,以現時潮流的bod頭來講,都可以有十种以下的髮型,点講?好難講,可能,你心目中己有一個bob頭的造形,但stylist心中都有一個bob頭造形,但唔係你嗰個,禁你同佢講--(我要剪bob),到最後,當然會有出入,所以,大家以後去剪頭髮,記住攞埋相,始終眼看一定好過口講,因髮型是冇名的,髮型就是髮型

做直髮的種類
其實,游離子和x離子都是没有的,真正的只有負離子但salon点解會用這個名,因負離子己出了很久,因d人做完效果很好,但有d人比人做到d頭髮差了,所以,負離子這個名好似out左同比人感覺唔係禁好,商人於是用了其他名去取代,就好似你去茶記食飯禁,明明嗰個是大陸豬(把)飯,就叫左做墨西哥豬(把)飯,好聴d,其實,真正的真髮只有負離子,其他的全都不是,只是名不同罷了另外,而家己新出了一隻新的直髮技術-角質層蛋白護理角質層蛋白護理是由香港星級髮型師kim引入的角質層蛋白護理-是一种好新的技術,可以說是打破左要電才會直的長久道理,佢的材料主要是抽取算羊毛內的物質,再提煉成一种可以供給頭髮用作修護的物料,他的粒子比現時任何護髮的產品都是細少的,能完全地深入頭髮內層,填密髮絲內所有天生或後天做成的空洞,達至完全修覆或增強天生硬度的效果(粒子的細少,什至可以直入人體內層,所以做這護理的技術人員都要用手套,如果不是,所有指紋會被填平)它的功效可以令電坏了的頭髮回覆,而令曲的頭髮,不論天生曲或後天電曲的頭髮變直的,大家也不妨試試

二合一洗髮水的壞處
同大家分享講下二合一洗頭水是什麼...二合一,固明思意係指含有兩种成份或以上的洗髮水,一般,大家係超市內買到那些什麼護髮精華,保濕精華洗髮水,須没有標明二合一,但其實,己可例入二合一類的了,那,二合一係好定唔好的呢,如以方便的角度來講,真係一個唔錯的貨品,但如以保護髮質及頭皮角度來講,就真係百害冇一利了,那些佢話所謂的護髮精華,好多時都係一些含(立)的物料,只用作鋪在頭髮外層,令用家看上去同摸上去好似滑左罷了,而且,那些物料係唔容易洗乾淨的,久而久之,(立)會手積存左係頭髮外層,什至頭皮,這些不單至會成為頭髮負擔,還會因積存左係頭皮而令到甩髮呢,些外,如有做開colour或電開髮的朋友,這個問題還會令各位所要的效果出現偏差,所以,如有用的朋友,不妨試下用番最原始的洗髮水了

電髮後頭髮暗啞無光,髮尾尤其乾旱,更有開叉折斷情況出
現,可以怎麼辨??其實電髮後頭髮出現受損情況,主要唔係電髮所致,而係電髮後客人忽視電髮後的護理環節,大家電髮後,應細心修護頭髮,不要慣常用風筒吹頭的同時,也要做一些home care treatment,事實上坊間也有不少能快速修護電髮的hair masque,以及含護髮成份的styling產品,(有cream狀,milk狀可供充選擇),造型之餘同時可護髮,十分方便,最緊要的是,千其唔好(懶)^^

回覆 引用 TOP

女仔作品相~

回覆 引用 TOP

女仔作品相~

回覆 引用 TOP

男仔作品相~

男仔作品相~

熱門搜尋: 牙齒美白 失眠 肩周炎

回覆 引用 TOP

男仔作品相~

回覆 引用 TOP

留位

回覆 引用 TOP

留位

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

請pm我價錢同地址

熱門搜尋: 奶粉 陪月員 bb奶粉 尿片 產前講座

回覆 引用 TOP

hello
我想問下, 我之前1月絲係其他地方電過髮根 + 髮尾c曲
可能係我本身頭髮爛
電完之後只係濕頭果陣彎
乾左之後效果己經冇咩
咁係咪要再補電?

我諗住補電, 但我怕到時你話我頭髮爛又唔准電
問下意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 endless888999 於 2014-3-30 11:31 PM 發表

請pm我價錢同地址
己PM你了,THS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 endless888999 於 2014-3-30 11:23 PM 發表

nice
多謝支持^^~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cheungsteven 於 2014-3-31 12:28 AM 發表

hello
我想問下, 我之前1月絲係其他地方電過髮根 + 髮尾c曲
可能係我本身頭髮爛
電完之後只係濕頭果陣彎
乾左之後效果己經冇咩
咁係咪要再補電?

我諗住補電, 但我怕到時你話我頭髮爛又唔准電
問下意見
明白,想問問你,現時頭髮髮尾位置乾嗎?
有否好硬的感覺,如用手用力查髮尾位置時(於乾髮時)
頭髮是否還有彈力,如没有就不太啱補電了,如有,則還可以的
或者你可以比你張相我看看MA,我再幫你分析下,THS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iforwardkit 於 2014-3-31 02:08 AM 發表
明白,想問問你,現時頭髮髮尾位置乾嗎?有否好硬的感覺,如用手用力查髮尾位置時(於乾髮時)頭髮是否還有彈力,如没有就不太啱補電了,如有,則還可以的或者你可以比你張相我看看MA,我再幫你分析下,T ...
有呀
髮尾會硬
但係有冇彈力我唔識睇

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。