註冊 登入

【髮型相集】對髮型有疑問?唔知點表達?希望我能夠為你解答(4)

本主題由 發 於 2017-8-16 09:57 PM 提升

【髮型相集】對髮型有疑問?唔知點表達?希望我能夠為你解答(4) E-mail 此主題給朋友

【髮型相集】對髮型有疑問?唔知點表達?希望我能夠為你解答(2)
   1 2 3 4 5 6 .. 202
髮型心得 2010-2-2   3020 / 220961  2011-3-16 11:38 PM by

【髮型相集】對髮型有疑問?唔知點表達?希望我能夠為你解答(3)相片更新 1 2 3 4 5 6  .. 201 2011-3-16   3001 / 533346  2014-6-21 07:51 PM  by lpching

從事髮型工作多年, 已在香討樹立多年.
只希望為你提供建議 或 解決任何髮型問題. 詳細資歷.... 不解釋.

版內狀況跟以前差不多 都是圍繞這幾種問題:
● 唔知點向髮型師表達你心目中的髮型
● 唔太清楚自己適合那一類髮型
● 又唔想拎髮型相去比髮型師參考
等等。。。。。。。。。。。。。。。。

提供部份髮型相及作品, 可以去參考及發問

STEP1
將前髮向側邊撥,頭頂部分也要抓出蓬鬆的層次感。
STEP2
側邊短髮向前抓出微順的層次,鬢角部分服貼耳際。
STEP3
後髮往後抓翹,下半部分抓順即可。

Point1
將前髮向上抓起,些許凌亂的抓髮最能表現自然特色。
Point2
側邊頭髮向後撥順,用手指抓出帶有層次感的線條。
Point3
後髮也可以向後的方式,抓出微翹的角度,流露不經意的躍動感。

STEP1
中分重點瀏海不要太過服貼,頭頂級瀏海部分抓蓬鬆感。

STEP2
側邊頭髮向後撥順,用手指抓出帶由層次感的線條。
STEP3
後部頭髮也可以向後的方式,抓出微翹的角度,流露不經意的躍動感。

Point1
前髮順著臉型抓出瀏海的平順感,斜撥露出臉部輪廓。
Point2
後髮隨著捲度抓出表現線條層次感即可。

樓下還有更多的....

回覆 引用 TOP

【明星髮型集 (女)】

回覆 引用 TOP

【明星髮型集(男)】

回覆 引用 TOP

我唔知點CUT好
我D頭髮好易飛起,次次都剷
請PM資料

回覆 引用 TOP

回覆4 #的帖子

你可以pm張相比我睇下你可以適合什麼髮型 或 可以選擇d咩髮型。

或自己有冇其他心水髮型。

要先了解你頭型髮質 同 喜好先比到意見閣下啊

回覆 引用 TOP

髮型問題

呢個頭要電嗎?應該點剪?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lok08686 於 2014-7-16 01:41 AM 發表
呢個頭要電嗎?應該點剪?https://s.yimg.com/lo/api/res/1.2/RNq2WpvHDKC8SxeX4zcV3g--/YXBwaWQ9dHdhbnN3ZXJzO3E9ODU-/https://scontent-a-sjc.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/p480x480/1924665_680228878687343 ...
你想問那一個頭呢? 你沒有提供相片啊

回覆 引用 TOP

髮型

唔好意思,呢個頭要電嗎?要點剪

回覆 引用 TOP

我想問 e 個髮型要點電?同點剪?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lok08686 於 2014-7-16 01:38 PM 發表
唔好意思,呢個頭要電嗎?要點剪https://www.facebook.com/106949306015306/photos/a.610382075672024.1073741825.106949306015306/680228878687343/?type=1&theater
唔需要電 除非你本身天生曲。 如果直既話其實剪好用鹽水整鬆d就ok.
側面後面都係剷賠 頭頂長d undercut剪短斜陰 撥埋一邊岩岩掂住眉角。
頭頂剪層次剪碎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tszyeung6 於 2014-7-16 02:32 PM 發表
我想問 e 個髮型要點電?同點剪?http://static.bershka.net/4/photos/2014/V/0/2/p/3079/236/923/3079236923_1_1_1.jpg?timestamp=1396015118821
呢個如果本身自然配合造型唔電都得。

直既就要電返一個C 再剪層次

側面短露耳仔 留的水 (如髮質唔夠軟同貼 就需要剷短去令佢貼d 效果就會有d出入。)
最好本身髮質要軟同貼先得

熱門搜尋: 學日文 浸大持續進修學院 酒店業 升學 保安課程

回覆 引用 TOP

唔好意思呀 有小小頭髮問題想請教一下
我係個女仔 長頭髮
但細個開始個髮尾已經係易攣(即使洗完頭後都係咁)
扎起頭髮後 個髮尾會分成幾札仔咁
有咩改善方法 或者係個頭點整可以改變呢個情況?
ps 個頭偏“偏“(有企人邊 諗唔到同音字sorry)
唔該曬你呀~

回覆 引用 TOP

麻煩想問一問

呢種頭叫咩名?
點剪?
thank you!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ThisGameSuckS 於 2014-7-16 06:49 PM 發表
麻煩想問一問http://i61.tinypic.com/9j3ouf.jpg呢種頭叫咩名?點剪?thank you!
冇特別名堂既。 一般形容 頭頂向前gel高 前面少少彎彎地咁

熱門搜尋: 鑽石 生bb 結婚 懷孕

回覆 引用 TOP

回覆 14# 的帖子

頭先去左salon剪完個頭
都系直接比幅相髮型師
Thank you anyway!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。