註冊 登入

☆Ÿon Chiu☆髮型師剪髮日誌~Paimore熱療,直療,電髮根●霧感●不用漂●油頭

☆Ÿon Chiu☆髮型師剪髮日誌~
22 JULY 2015
YON的髮型討論REVIEW

---------------------
原帖由 mileychan 於 2009-11-11 08:14 PM 發表 
我係女仔...
唔知點解我朝朝夾直(我用VS)完個頭,過一排好快d頭髮髮尾開結有d 'fly'起...
之後就問始KEEP唔到...我夾頭髮都有3人年...請問有冇解決方法???係唔係我本身個人問題???
有冇用邊隻定型既產品可以KEEP到 ...

+++++++++++++++++++

會飛起,我們叫這狀態"fuzzy"
其實,是因為你夾得太耐,髮尾水份全被抽乾,
髮尾太乾無重量便散開了,
而夾咁耐也許是因為你手勢的問題,
令你覺得總是要夾好多下先夾得直,是不是?
如果你是天生鬈的話,當下是沒有任何造型產品可讓曲髮變直的,
只有一些可以為直髮增加重量使其不會飛起,
例如 Potion  9,還原蛋白 等等。。
這個情況,
建議你ion一次更為冶本呢其實,
只要ion造得好的話,是可以有4-6個月洗頭風乾後便自然順直的效果的,
總好過你自己每天花大量時間去處理,
但又得不到你想要的效果ma^^

-------------------------------------------
Apr 2015 update
清純直線條,
染上翡翠啡,
重量的cutting輕盈的顏色,
韓風one length bob.

附件

2015-4-1 11:57 PM

髮型並不指追求一種處理頭髮的技術,而是一份對待頭髮的態度.
_scissors is no rules_

回覆 引用 TOP

請問公司係邊,PM ME!

回覆 引用 TOP

☆Ÿon Chiu☆髮型師剪髮日誌~

JULY 2015

YON的髮型討論REVIEW
原帖由 aasilly2 於 2009-10-30 08:53 PM 發表

可5可以推介下1d  唔易散ge陰 (男仔)
我頭髮超軟+中等長  郁2郁陰就散哂  陰又好難gel wor

頭髮超軟 所以成曰dup 要gel+spray頭髮先企得起
5gel又好醜(我個樣5差 不過成日因為髮型問題 攪到很..)  但係我又懶g ...

個陰易散有可能係"牙剪碎",
關係到cutting既問題,
髮質本身幼再被剪碎,
當然會散
(詳見
"層次解構"http://www.discuss.com.hk/post.php?action=edit&fid=232&tid=24945179&pid=422418549&page=1&extra=)

頭髮幼,
頭頂好似塊紙咁撻住是不是?
建議你建立番頭頂層次,
尢其頭頂,無力的髮質一定要輕,
先會輕微鬆得起,
再以鹽水打底
(詳見PAGE 1 的"鹽
水解構')
加力讓髮絲變粗,
雖然實際上高層次的剪法是剪走了很多髮量,
但視覺上因為頭頂鬆起而變得更加fully,
有基本層次才會令個頭totel look顯得立體,
令全頭會顯得豐盈有力.
冶本的方法再root perm電鬆髮根,如圖:

=========================
2 apr 2015

經過熱燙處理,
熱燙會讓本身毛燥的散髮收緊,
因此曲紋緊緻銳利,
帶出一個點點wild感覺的男生all back,
setting wave, pompadour.

附件

2015-4-2 06:30 PM

回覆 引用 TOP

請問營業時間,地址,收費多少?
復活節營業嗎?
請pm我。
謝謝

回覆 引用 TOP

求地址,收費PM..

熱門搜尋: 眼霜 激光脫毛 脫髮 粉底

回覆 引用 TOP

原帖由 seemslids 於 2009-10-31 12:31 PM 發表

我既頭髮很幼同"扁"又少
我想問有d咩方法可以睇落多d頭髮?

電鬆髮根得嗎?
同埋應該同髮型師講點剪?
仲有頭髮很難gel得起

我想問下可以係頭髮濕落泥會好d?
同有咩泥推介??

thanks!
THX

++++++++++++++++++

建立一個由前陰漸短
直到頭頂部分最短的低層次,
top位置因為
剪短變輕的關係會有微微鬆起的效果,
但你髮質軟本身無力,
建議bodywave電鬆頭頂,
將筆直的頭髮摟成一個"c"字的曲線,
比起純粹cutting立體感會更出.
styling方面以鹽水打底才落水溶泥,
髮根有力加上建立好的層次,
這會是比較完滿的解決方案~
另外一個,髮質實在太過軟弱無力的話,
需以styling配合,
建議選用水溶性的輕泥,
而且不要只用泥去造型,
因為天生軟既髮質
用幾多泥都唔會hlod得耐,
(愈多愈死,落太多泥,仲重.)

係因為幼細既頭髮根本撐唔起.
應該先用鹽水打底,再搽泥,

因為鹽水會令幼細的髮絲擴張變粗,
個地基實左所以落泥就撐得起.

(詳見PAGE 1 的"鹽
水解構")
提提你,關於"點同髮型c講點剪",
也許,我們可以從另一角度
去看看這到底是一件怎樣的事情,THINK AGAIN~

---------------------------------

前言 1
一直以來,forum上最常見的其中一個問題~

"呢個頭要點同髮型c講?"

但其實,
在髮型上根本無一個絕對清晰的界線,
去形容一個髮型.
因為一個髮型是將幾個
不同的剪髮技巧用在不同的頭髮分區上,
而在某一個分區做小小改動,

出來的造型已可以有很大變化,
所以在髮型層面上,文字根本唔夠作絕對表達.
以相片去詢問,
希望獲得文字解構的話極其量只表達到一個大概,假設就某一相片而言,若然得出的結論是
~係兩邊高層次,頭頂爆轉,前陰拉碎~
但到底兩邊高層次要幾高?

前陰拉碎又要有幾碎?
這種種都是
無辦法100%肯定的描述得到的.
所以最安全是帶相予你的髮型

第二,

又有很多人以為剪唔得好

係因為自己唔識講,
但其實你根本無需要擔心唔識講,
別想錯方向以為要識

講識到好似髮型c一樣咁仔細
佢先識同你點剪,
而有好多細微野根本講唔到,
係由個stylist睇完個頭骨面形之後作出既微調,

睇個髮型c本身態度
,一個識剪既stylist自然識睇,
睇到你頭骨面形有咩問題自然識對付,

其實唔需要刻意諗點樣同stylist講,
只想叫你們別過份擔心,

找一個溝通得到的髮型c
然後信任你的髮型c,
最穩妥做法都係比張相佢睇^^
第三最常見問題~

"我想摷亂摷起個頭,
但點正都係一舊野,起唔到,
應該點gel先好睇?"

這個並非styling的問題,
係cutting問題.
多見於全個髮型都由牙剪去建立的情況之下,
著重在厚的地方就偷薄,
完成後頭髮薄了輕了,
髮根底下很多空間卻同時彈起或散開,
兩三星期後頭髮生長
再形成"一舊野",
不少人以為係自己唔識gel,
但MAIN POINT其實係因為無層次,
唔關應該點樣去gel.
因為髮型其實係剪出黎,
而唔係GEL出黎,
落泥只係加以輔助個造型,
試想想,
等於你不能夠籍著
翻新一幢大廈的外牆油漆,
便改變到大廈本身的鋼筋結構一樣~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xoon 於 2015-4-3 12:03 AM 發表

哦,板規所限,似乎要另外回覆你^^

嚴禁灌水、推文或呃post
呃post的定義是指無意義,空泛、過於精簡、符號或圖案表情 (打thank you,hihi,推,ccc,.... ,see ,pm等都計算在內)。
推文的定義指自己回覆自己所發表的文章,同時內文無意義,空泛或圖案表情 (打thank you,hihi,推,ccc,.... ,see 等都計算在內)。
再犯鎖帖

夜深人靜之時   我是自己的

回覆 引用 TOP

原帖由  於 2009-11-8 06:29 PM 發表我天生曲髮,但冇染過同電過
但係d頭髮好傷
所以想焗油,如果係屋企自己焗
用邊隻比較好

同埋頭頂個轉好似禿禿地...因為你根本無chemcial damage,
那是本身髮質粗而乾,
是鬈得黎髮尾震下震下粗糙而散開的對不對?
焗油是refill營養,
但它不會改善到你的天生鬈,
建議你全頭軟化
,或者做一次Keratin TreatmenT,
軟化後頭髮會變得柔軟而順直,
能夠全梳向同一方向
而不會有一條彈起的,
之後才再做一些
深層補水的treatment就可以了^^

==================
apr2015 update

Apr 2015 update
留重頭頂,剪貼outline,
染上炭灰色,
(會隨洗頭fade out而顯現各種顏色層次,
由淺灰,深綠,
灰啡最後變成灰金色,
是一個很耐看的colour.)
讓人感覺年輕的韓風boy style,
Grad & undercut.

附件

2015-4-3 10:26 PM

回覆 引用 TOP

原帖由 ChTsunKin.Ls 於 2009-11-28 03:31 PM 發表 
我15歲, 男, 面形少尖, 身形中等偏瘦.
我頭髮比較厚、好多時未長就好厚
其實我想鏟青留頂、不過後面可以點剪
一樣照鏟丫定係點好??

仲有個的水應該點?
可以比多小小提議我

+++++++++

未長就好厚---髮質粗硬,
就算造了一個特別多的層次,
可以讓你輕到一個月,
之後再極速變厚,
如果想last耐d,
冶本的解決方法應該全頭軟化,
讓頭髮回復正常粗幼,
不單髮型會更持久,
還可以讓你嚐試很多從前剪不到的髮型呢^^
.
兩邊剷短與後面的配合,
選擇很多,視乎你想trendy定commen啦,如圖~

--------------------------------
Apr2015 update

梳All back髮型,
讓男生看上去clear&clever,
首要是我們要每天造形。
有時偷懶一下唔想gel頭,
如以下一個all back頭,
可以在邊沿層次做條實線,
將全幅頭頂放下來,
又變成另一種感覺的英倫cutting.
一個cutting,兩種styling,
Stick out & Drop down.
(嘿~就算有時我想懶,
就算我d泥用晒~)

附件

2015-4-4 01:17 AM

2015-4-4 01:17 AM

回覆 引用 TOP

原帖由 aa911911 於 2009-11-13 03:53 PM 發表 
你好,我照鏡個時成日都係轉位見到頭肉
成日懷疑自己係咪脫緊髮,但關唔關我頭髮幼既事呢
我個頭係油
所以我唔會用含護髮素的洗頭水,我係用飄柔
洗頭水溫適中
多數自然乾,但都會用布巾+紙巾抹至冇乜水
我用手抓幾 ...

++++++++++++

髮轉---那是頭髮開始生長的地方,當然會見到頭肉
加上你髮質幼,油性易立,一立就更貼頭,所以見到更多頭肉,
不用怕,不是脫髮.

理論上,
不可能存在包含護髮素的洗髮水,
rejoy是二合一,正常洗頭水洗完個頭係唔應該滑的,
因為洗頭水是清潔作用,會擴張頭髮表層,洗得乾淨髮質應該係"啜"手的,手感"鞋"的,

點解二合一洗完會滑?

因當中含有大量"矽"(silicon),
是以前要來隆胸用的,
一種光油,像木傢俱用的"力架"一樣,
矽一旦接觸到頭髮,
就會把鱗狀表層之間的空隙填滿,
於是造成滑順的觸覺,
摸上去好滑,有光澤,
洗完頭髮質好像變得更好了,
但髮質本身其實無改變,
因此令人誤以為矽有滋養的作用,
但當下一次使用
由於矽不溶於水的特性,
原先已經包覆在
髮絲上的矽不能被徹底洗淨,
反而會隨著使用的次數
一層層地不斷包覆住髮絲外層,
於是造成頭髮厚重並逐漸喪失彈性,
漸漸滑的感覺不再出現,
洗完頭摸上去都好似立立地,
有一層非原生物質的感覺,
毛孔被阻塞而無法呼吸.
透氧不足的結果
就是毛囊逐漸萎縮,發癢,
脫髮等後遺.
之後要用深層潔淨洗頭水或去salon做hair mask才能去除.

建議選用不含矽的洗髮產品,
順帶一提,如用完好立的泥亦是含有silicon的,如faddy,六角形getbsy等,
所以唔好用呢d^^

=====================
Apr2015 update
grad bob與剷青的配搭,
前陰兩邊斜剪向眉心,
將前陰向左向右向前撥都是不同的造形,
清新,中性感覺,
Grad & Shave.

附件

2015-4-5 08:28 PM

回覆 引用 TOP

你d頭剪得好靚

熱門搜尋: 學日文 課程 dse 設計

回覆 引用 TOP

可以pm你的髮型屋地址及價錢嗎?

回覆 引用 TOP

pm ok?

回覆 引用 TOP

原帖由 軒記 於 2009-11-15 02:04 PM 發表 

咁如果天生好鬈果d應該點呢 ?? thx

++++++++++++++++++

好鬈,冶本的唯有MEN ION,

才出到你想要的任何髮型~

先解釋何謂負離子~

------------------------

負離子的操作程序~

1)軟化頭髮.

其實頭髮內部的構造像一條鎖鏈一樣,

一個圈扣著一個圈,

如果所有圈是直線地排列的話,

頭髮便會直,

相反是胡亂排列的話就會鬈,試想想一條"s"形前進的蛇就會明白.

所以負離子的第一個step是軟化頭髮,

即是將所有扣著的圈打散.

2)直線重組.以負離子夾加熱,

熱力會令散開的圈澎漲而重新連結,

基於負離子夾是兩邊垂直的關係,

所以圈的重組被迫成直線.

3)凝固.圈已重組成直線,

但圈興圈之間尚有許多空位,

打入高密度蛋白質以填滿這些空位,

圈無空間活動,頭髮就唔會鬈番.

所以第一個step最重要,

頭髮軟化得不夠徹底,

之後夾到幾直都無用,

相反只要軟化得夠,

SETP 2 時個負離子夾用百二三度中溫,

慢慢手輕輕一夾已順直貼服,

夾多幾下反而仲乾.

-----------------------------------

軟化即是只做step 1

而唔需要全頭夾直,

因為男仔做full ion後

都會變左周慧敏~

men ion,男生負離子的分別~

--------------------------------

跟女生的負離子同樣的原料,

同樣的工序,

所謂men ion是做法的分別,

因為男生拉直之餘亦要求立體感,

視乎情況,距離髮根一段做全頭軟化,

女生直髮一般會軟至100%,

但對付男生的"暗鬈"不用軟足,

因為我們只是唔要鬈,唔係要直,

留小小髮根唔做,

只做髮中至髮尾部分,

咁就可以有直髮唔會過份貼

但又留番你髮根本身向上生既自然角度,

styling時候鹽水打底,

你依然可以落泥摷鬆

但鬆得黎每條頭髮都係直既.

================
apr 2015 udate

兩邊留長度唔剷青,
以ice clay抓向後造出紋理,
剷青的all back會較為wild,
小伙子感覺,
留兩邊長度則偏向gentleman,
較成熟低調的感覺,
gentle pompadour.

附件

2015-4-6 11:28 PM

回覆 引用 TOP

原帖由 Bibiannayoye 於 2009-11-15 03:08 PM 發表 
您好! 不好意思... 煩請你為我解決問題!!
我想問一問面形, 頭型同髮型是否有關係... 會影響髮型的選擇呢??
我是一位方形面的女生 在選擇髮型時 真的不是有太多的選擇!!
而且亦不懂得去選擇! 真的令我有很大的困擾 ...
+++++++++++++++++++

方形面所指是下巴腮位成較接近直線,
的確,不建議ALL BACK,
也不需要遮晒臉部,只是兩邊腮已可以,
選擇仍然有很多,無需要痛苦,
方面下巴的部位缺點由耳仔兩邊留長依面形修剪作遮掩可解決,
也可以可頂直底大鬈的SETTING PERM,兩邊電鬆會BALANCES番突出的腮位的

只需將鬈的部分調高及設定番短少少就是了~

======================
apr2015 update

大側分區,
剷青部分比較多,
較raw 的 all back頭,
side part pompadour.

附件

2015-4-7 11:17 PM

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。