註冊 登錄

新年想做車主,但泊位諗唔掂,點搞?唔通要先排車位再出車?

新年想做車主,但泊位諗唔掂,點搞?唔通要先排車位再出車? E-mail 此主題給朋友

新年喜訊:新婚兩年,準備購入家庭車∼!睇車款一段時間也算心中有數,但沒留意到原來青衣D車位咁FULL!!!
唔通呢次依然係同買車失之交臂???以下係新聞和論壇帖子:買車易..養車難..搵月租停車場更加難http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=13918038
複製內容到剪貼板
代碼:
本人住青衣區 ....想搵番個月租車位都咁難..長發..長安..幾個車場都爆晒位..
要申請抽籤...服務又唔係好..領滙真係...
仲要1年先1次...黎緊4月又加價..機鐵站對面個爛地停車場都爆位..都要1800$個月...
想搵個月租車位..原來係咁難..
借地址租用 外來車霸公屋車位http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140629/18780393
複製內容到剪貼板
代碼:
青衣長安邨居民陳小姐是註冊車主,陳小姐指此情況已持續多年,認為措施不公平,「今年我都抽唔到車位,排後備109位,都唔知點算」。
我自己都係長安邨住戶,唔知會唔會好似陳小姐咁要等109位,
宜家權益之計:
1、借人牌book 申請,排到隊再出車(心水車正是通街都係的HONDA JAZZ,出新車半個月就有,二手都係考慮,所以都應該OK - )2、唔理3721照出車,大不了日泊,沒位就食牛肉乾。。。(呢兩日留意樓下兩個車場,FULL個牌成日都嚮度,睇下過完年情況點)
3、等97、04年的經濟大蕭條,沒人楂車自然多車位(膠,到時有錢都去執平樓啦)

各路達人有沒咩相似經驗?或者有好路數分享下?謝謝!

P.S.:如果各位有意瞭解點樣講掂家中女財神買車,我再詳述∼ 呵呵

回覆 引用 TOP

之前朋友試過又係話要排車位
阿姐話最少排3-4 個月啦, 爆晒架啦  (明明個場頂個兩層都幾多位下)
點知2個星期唔洗叫交錢

回覆 引用 TOP

https://www.youtube.com/watch?v=0O6q2U8OGdE
唔好意思,
係我認知上,
揾唔到車位,千祈咪買車;
解決唔到居住問題,千祈咪結婚!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 essaypro 於 2015-2-21 11:22 PM 發表

之前朋友試過又係話要排車位
阿姐話最少排3-4 個月啦, 爆晒架啦  (明明個場頂個兩層都幾多位下)
點知2個星期唔洗叫交錢
多謝essaypro  兄分享,唔知距係邊一個場?thx

熱門搜尋: 激光脫毛 永久脫毛 防脫髮 髮尾油 腋毛 甩頭髮 增髮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜深情人 於 2015-2-21 11:30 PM 發表

搞唔掂車位,  到時你買咗車就頭痛. 如果有三幾日唔用車, 你就要諗架車泊邊. 或者離開香港, 到時又要搵人幫你.

有月租位或者買咗車位就唔同, 就算好耐唔用車, 頂多泊喺度封塵, 或者架車撻唔著, ...
所言甚是,在下正是假日車主。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nianlianhua 於 2015-2-21 11:59 PM 發表

所言甚是,在下正是假日車主。。。
更正:打算將會是假日車主

回覆 引用 TOP

南橋橋底個爛場可能有位, 可以試試

回覆 引用 TOP

以前識條女即係依家老婆,初初識都唔會諗結婚先,定生仔先,一定係卜左先算啦,到依家咪長揸囉!噤大個人唔洗乜能都要人教嘅,諗下自己需要做D咩先可以長揸囉

回覆 引用 TOP

https://www.youtube.com/watch?v=0O6q2U8OGdE
無錯 無車位你走去買車仲頭痛

回覆 引用 TOP

區外位都殺住先,咪影響做車主喜悅心情

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜深情人 於 2015-2-22 06:15 AM 發表

咩嘢叫做  卜?  占卜?   扑嘢個扑字係咁  口既 ...........
佢卜定時辰結婚啫! 你諗多咗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AHBIBOY 於 2015-2-22 08:47 AM 發表

區外位都殺住先,咪影響做車主喜悅心情

多謝師兄意見,我都有諗過,上面我帖的DISCUSS link 有FRD話泊到去欣澳!!!!!
青衣我果邊私樓D 位上到3000∼4000一個月,我仲諗以前搵一萬幾千沒錢養車,點知宜家搵三五萬都一樣難養車,如果收入再翻一兩翻可以搬去私樓/獨立屋就唔洗煩 (新年要發新年夢 )

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2015-2-22 12:34 AM 發表

南橋橋底個爛場可能有位, 可以試試

多謝無比師兄info,可以應急之用
我嚮北橋果邊,去南橋遠遠遠。。。之前有POST都話青衣北缺車位,青衣中&南就OK

熱門搜尋: 中醫診所 心臟病 牙科診所 扁平足

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。