註冊 登入

科學人小聚學會.吹水實驗室

科學人小聚學會.吹水實驗室 E-mail 此主題給朋友

各位科學區網友

睇左你地一些討論,有時你們會找到志同道合,好傾異常的朋友吧∼

我開了這個實驗室,目的是讓各位閒聊一下,聚一聚∼

交朋友也好,搞聚會也好,可以不必冒離題之險,也不用只靠短消息。

你們可以自我介紹,但切記不可公開個人資料!違犯總版規的話,上頭會出手的啊

生命只是一種持續的化學反應;
靈魂不曾存在,精神只是神經細胞的電流火花;
自我的存在只是記憶數據的處理擬態;
不過,在唯物以外,我的存在是產生了虛無的心∼
身是塵土心是虛空,「我」只是時間中的泡沫。

回覆 引用 TOP

i'm f.4 i wanna burn Mg @ mid-autumn festival

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PriTommy 於 2006-10-1 08:26 PM 發表
i'm f.4 i wanna burn Mg @ mid-autumn festival
Well, if in Lab, you might also try Na.

Just do not do the Mg burning in public area, which you might offence the law.

回覆 引用 TOP

唔係科學家可唔可以入來呢?~~~~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蛛蛛 於 2006-10-2 08:35 PM 發表
唔係科學家可唔可以入來呢?~~~~~~
唔∼∼

普通科學家反而唔可以∼

一係你係瘋狂科學家,一係普通科學人都得∼

回覆 引用 TOP

兄台想問你開乜lab?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siusks 於 2006-10-2 11:53 PM 發表
兄台想問你開乜lab?
乜 Lab 都好∼
合法就得∼

定係改名做 Club 會好d?

回覆 引用 TOP

我想....個lab有粒子加速器......
仲要有個超勁的離心機可以用來做enriched U,當然唔少得HF......

講真......如果可以有mythbusters咁大的lab同equ....咁就正.....不過佢地唔係好識chem.....haha

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joencc 於 2006-10-2 09:24 PM 發表

唔∼∼

普通科學家反而唔可以∼

一係你係瘋狂科學家,一係普通科學人都得∼
呀~~三樣都唔係添~~

哩度陽氣盛, 冇咩女仔咁~~

我都係~~~~~閃~~~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siusks 於 2006-10-3 12:30 AM 發表
仲要有個超勁的離心機可以用來做enriched U,當然唔少得HF......

講真......如果可以有mythbusters咁大的lab同equ....咁就正.....不過佢地唔係好識chem.....haha
我屋企都有粒子加速器
有等離子產生器
有超強功微波產生裝置
又有雷射

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BVEsun 於 2006-10-3 12:35 PM 發表
我屋企都有粒子加速器
有咁勁.....唔通係......風扇?
有等離子產生器
plasma TV?
有超強功微波產生裝置
一定係microwave oven
又有雷射
我個CDRW都有.....
electron gun我屋企都有支.......

回覆 引用 TOP

我剛剛發明了黑洞模擬機,有冇人幫手跳入去試試,睇下會不會由另一個空間跳出來?

引用:
原帖由 蛛蛛 於 2006-10-3 09:44 AM 發表

呀~~三樣都唔係添~~

哩度陽氣盛, 冇咩女仔咁~~

我都係~~~~~閃~~~~~
我張相身材咁好仲唔係女仔?

下之你要閃早D講,我用第一宇宙速度(音速 26.5 倍、每秒 7.8 公里)送你上宇宙丫嘛∼ (即係卡通片上左天閃一閃叮一聲果隻呀)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siusks 於 2006-10-3 12:30 AM 發表

有!!

粒子加速器:風扇,仲係大排檔兩呎半果種,D空氣粒子加速到法法聲∼

超勁的離心機:榨汁機同打蛋器,勁到有保養添

(突然覺得我係徐錦江扮果個科學家∼)

乜野係「HF」?

「有mythbusters咁大的lab同equ……」香港地D地炒到咁貴,唔得喇∼
引用:
原帖由 秦皇 於 2006-10-3 08:43 PM 發表
我剛剛發明了黑洞模擬機,有冇人幫手跳入去試試,睇下會不會由另一個空間跳出來?
我怕黏住響奇點,穿唔過奇環喎∼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joencc 於 2006-10-3 09:59 PM 發表
我怕黏住響奇點,穿唔過奇環喎∼
唔怕,我已經call定三個特異氣功大師,有乜依郁,就用念你救你出來噢..

熱門搜尋: bb用品 親子活動 懷孕須知 嬰兒食譜 maternity DHA
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。