註冊 登入

雄禿自救區第 14 章

引用:
原帖由 8862 於 2017-10-1 01:01 PM 發表

是否5%用了三年之後, 再沒有效用?不能再生出頭髮?
5%的機制係擴大毛孔生髮
生髮但不防脫
只算治標
仲有5%有抗藥性
肯肯定咁講
一定會有一天冇用
我情況係三年左右
頭一二年好勁
三年左右變返未用果時咁(好小小小小)

引用:
原帖由 okpak 於 2017-10-1 01:58 PM 發表

5%的機制係擴大毛孔生髮
生髮但不防脫
只算治標
仲有5%有抗藥性
肯肯定咁講
一定會有一天冇用
我情況係三年左右
頭一二年好勁
三年左右變返未用果時咁(好小小小小)
謝謝分享經驗。

回覆 引用 TOP

想問脂溢性皮炎加m 係咪絕症?😭😭😭

請問邊到買保康絲平d
依家一盒成420
有時又450
聽講好似有印度版好平?

各位,覺唔覺陳豪D頭髮多咗?條髮線密咗好多

宜家27歲仔..食左保記+埋5% 2年, 愈用愈冇乜效..可能開始有抗藥性..
近排見到有D laser照頭髮個D機 (e.g. igrow),想問下有冇師兄用過一段時間都ok?見過下面條link位師兄分享過ok, 但係咪長期都冇問題keep到就唔知..
求教...Thanks..
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=20982696

引用:
原帖由 north 於 2017-10-5 09:06 PM 發表

各位,覺唔覺陳豪D頭髮多咗?條髮線密咗好多
我估佢有植髮加保記加5%

引用:
原帖由 黯影 於 2017-10-6 02:17 PM 發表

宜家27歲仔..食左保記+埋5% 2年, 愈用愈冇乜效..可能開始有抗藥性..
近排見到有D laser照頭髮個D機 (e.g. igrow),想問下有冇師兄用過一段時間都ok?見過下面條link位師兄分享過ok, 但係咪長期都冇問題keep到就唔知.. ...
師兄
意思係咪開始食有效,兩年後開始失效。

引用:
原帖由 可愛的獅子 於 2017-9-22 08:18 PM 發表

我甩頭髮甩得好勁,輕輕一扯有時條一時有幾條,洗頭甩得都好勁,持續左好多年,成日諗住拖下先,宜家啲頭髮好稀薄同好幼!所以我想請問大家有咩方法

請問我第一步應該係點?
睇醫生?西醫?要睇咩科?門診?
...
我就自己睇開个个醫生睇,普通科,都係用雪條棒掃一掃,目測就話雄秃,之後咪話保康絲有可能的副作用,再問駛唔駛開醫生紙比你買就完拉,全程完。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 頭髮帝國 於 2017-10-6 03:51 PM 發表

我估佢有植髮加保記加5%
定係頭套假髮?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 頭髮帝國 於 2017-10-6 03:52 PM 發表

師兄
意思係咪開始食有效,兩年後開始失效。
其實我唔知有冇生效過...因為有一段時間停左食(大概3個月)之後食返效果真係唔大,可能停左之餘仲要開始令身體有抗藥性,一停就會甩返之前生左既頭髮(我都唔知有冇生過..)

但如果你只係初期同埋仲後生既話(30歲前)...我過來人真係極度建議唔好咁快食西藥, 先睇中醫補下身子+做運動, 同埋一定要少掂電子產品早d訓覺(呢樣我知道係現代香港根本冇乜可能,但我都幾肯定係令年青人提早甩頭髮既主因)
因為就算你家族有遺傳都好, 冇理由咁早就開始甩, 通常都係身體管理出現問題(e.g.少做運動,夜訓,打機(日打夜打))

宜家我呢D食緊既就返唔到轉頭, 繼續食又死唔食又死, 唉, 真係吹漲
同埋睇醫生如果個條友完全唔ADVISE你用其他方法一黎就同你講食藥..咁你其實都可以出返門口走
睇醫生係岩,但唔係個個醫生都有醫德同埋根本唔係佢地專業(我個陣睇既係皮膚科), 甩頭髮個人唔係佢, 有d真係唔識係d乜就叫你食藥,最多提你就話食左就冇得停架啦

真係有感而發, 我個人結論, 如果各位師兄只係岩岩開始甩, 真係由身體管理出發, 唔好搞咁多化學野啦

以上小弟有感而發之愚見, 冇任何專業/學術上既support, 唔岩睇就當食下花生算啦..

引用:
原帖由 黯影 於 2017-10-6 07:15 PM 發表

其實我唔知有冇生效過...因為有一段時間停左食(大概3個月)之後食返效果真係唔大,可能停左之餘仲要開始令身體有抗藥性,一停就會甩返之前生左既頭髮(我都唔知有冇生過..)

但如果你只係初期同埋仲後生既話(30歲前) ...
多謝CHING分享,我都係用緊5%ONLY

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DeNNiSXRuud 於 2017-10-2 01:04 PM 發表

想問脂溢性皮炎加m 係咪絕症?😭😭😭
頭油/發炎而家可以用中醫FULL 頭GA..不過當然係要有中醫開藥方H中藥啦

回覆 引用 TOP

有冇ching試德x活髮呀,感覺如何?

回覆 引用 TOP

上面你係咪講緊X善? 如果係…我就係睇緊呢間!個人經驗, 呢間野都OK..唔會好HARDSELL… 似睇中醫… 所以都放心去睇...而家睇左4個月到…有改善..因為除左內服外FULL中藥, 仲要自己改生活作息先有用…

熱門搜尋: 韓國女裝 情侶戒指 online shopping 不織布袋

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。