註冊 登入

我同病魔對抗的日子 <更新 32>

引用:
原帖由 一個都不能少 於 2015-5-12 02:17 PM 發表

非也!倘若只為感覺良好的話安眠葯都可以做到。面對危疾的煎熬,葯物所起到的作用可能只有一半,另一半乃係來自心靈和意志,心靈的裝備和意志的L化必不可少。宗教只不過係途徑,產生作用與否係又係另一回事。 ...
意志好重要。我知道有好多病危的人都係靠意志撐落去。不過有時睇住一個意志好強的人生命慢慢咁流失,我有個病友就係咁,是一件好傷心的事。

回覆 引用 TOP

回覆12 #的帖子

屬世的意志和屬靈的意志係兩回事,前者可能係一種執著和堅持,有著爭扎的意識,後者係一種順服,帶著平安和喜樂的意識。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個都不能少 於 2015-5-12 08:18 PM 發表

屬世的意志和屬靈的意志係兩回事,前者可能係一種執著和堅持,有著爭扎的意識,後者係一種順服,帶著平安和喜樂的意識。
請問如果我唔想放棄卻因為在現實環境下別無選擇。那麼我應該點做? 難道只可以默默接受? 可惜我真係放不下所以我一定撑到最後一刻! 深信人地可以等到自己將來也可以! 就算用機吊命都唔可以放棄因為我已經give up 好多野。

回覆 引用 TOP

回覆14 #的帖子

事實上人可以做嘅真係唔多,亦唔應該放棄,尋求更有力量的依靠當然不可能從網絡中找到,小弟建議自己要誠懇禱告,小弟亦會為你禱告,你可以在youtube搜尋一首詩歌…尋著你的那天。願主祝福你和你一家!

回覆 引用 TOP

上網看看美國醫院如何處理你的病,祝一切順利。

回覆 引用 TOP

del

回覆 引用 TOP

del

回覆 引用 TOP

del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigboy2 於 2015-5-13 03:54 PM 發表

上網看看美國醫院如何處理你的病,祝一切順利。

我老公18個月前在美國找到新工作前帶左我過去。佢話我係香港只會係等日子.... 但美國醫生都講左可以用唔同的藥物同手術控制令佢唔惡化但個病好難斷尾同復原。去年六月復發, 增加藥物都無效,次次照完結果番黎都話一次比一次大, 左心室發到成個波咁。我年頭去左某間大學醫院做左一個試驗性手術, 套個網係個心室表面。因為個心現在已經發到好大下連左邊個肺都被佢頂住無位擴張, 心肌愈來愈無力, 所以希望用個網扎住個心臟令個心室直徑無咁大可以泵多d血。現在已經算是中未期心臟衰竭得番兩成五之不過未去到危急地步精神也唔錯。如果無改善,跌到得番兩成, 我就要排隊等換心。不過目前進展唔錯。我剛剛先turn 29, 個心都唔知可以撐到幾時? 現在最大願望就可以撐到換心。

回覆 引用 TOP

好想你聽聽一首歌…恩典夠用(盛曉玫),
睇到你一路以來的敘述,能夠活到今天,恰恰正是踏著一條恩典之路。加油!

熱門搜尋: 物業按揭 按揭計算機 估價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個都不能少 於 2015-5-14 12:13 AM 發表

好想你聽聽一首歌…恩典夠用(盛曉玫),
睇到你一路以來的敘述,能夠活到今天,恰恰正是踏著一條恩典之路。加油!

我真係好感恩。無上天的恩典與賜福,我三年前已經bye bye左。只不過這些恩典與賜福的背後卻帶來不少痛苦和眼淚。

回覆 引用 TOP

回覆26 #的帖子

你好!其實幾時bye bye.點樣bye bye..我地都冇得揀,有D人想提早bye bye都唔一定如願以償,有更多嘅人唔想bye bye住,結果咪………
既然我地知道世間上有著太多並非由我地可以預計的變數存在,而我地又深信冥冥之中係有神嘅存在,點解我地去到最無助嘅時候,唔試圖尋求一吓衪的幫助呢?神要喺你身上成就怎麽樣嘅人生呢?就只有你直接問佢先知道,但小弟可以肯定咁同你講,佢等著你同佢傾偈,佢愛你,佢絕對唔係作弄僅你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個都不能少 於 2015-5-14 09:24 AM 發表

你好!其實幾時bye bye.點樣bye bye..我地都冇得揀,有D人想提早bye bye都唔一定如願以償,有更多H人唔想bye bye住,結果咪………
既然我地知道世間上有著太多並非由我地可以預計的變數存在,而我地又深信冥冥 ...
自從病左之後,日子過得很苦。身體上的折磨已經令我開始變得麻目,好像日日為生存而生存。想活下去卻無力支撐。每一個好消息總會伴隨著一個壞消息。今次同我講有進步下次又話惡化左。 只能依靠自己的意志撐落去,止於結果如何,就交給神吧!

回覆 引用 TOP

回覆28 #的帖子

純粹交給神的話有欠積極,應該與主同行,由衪引路。加油!

熱門搜尋: 保溫袋 service apartments interior design 按揭 銀行估價

回覆 引用 TOP

就係咁過著醫病同養病的生活10個月,我也適應了自己的新身體。一直強迫自己用正面態度去面對,無論點都叫自己撐落去。我好幸運遇上好醫生吾同方面的支持,佢地間接地幫助我度過患病的歲月。

我一直告訴自己會係好番個一部份病人所以無論在生活上的任何細節都跟足醫生指示希望將治療發揮得最好。要幾清淡就幾清淡,就算飯菜因為少鹽變得難食,我無胃口都迫自己吞下因為我同自己講今日過到這難關先會有明天!

就係咁終於到左一年,我要做一系列的檢查。我覺得自己好番好多,身體已經無剛剛咁衰弱。個心好明顯強左因為無再咁敏感也無成日胸悶心悸。過去的每次檢查都係進展良好無惡化。所以這次大檢查對我講好重要。

我好記得去照超聲波,老公握住我隻手,大家雙眼望實個屏幕睇直時影像。睇到自己個心一下一下咁跳,心瓣一開一合,左心室將血液泵出主動脈,個一刻感動眼濕濕,覺得生命好珍貴,自己還是活著的。個種感覺就好似當自己失去好珍貴的東西,現在被找回,好想將佢好好保護。

我雖然生病了卻十分幸運地有個超好的丈夫。由我病發初期一直都係我身邊支持我。我地好齊心去面病難,每次佢都同我一齊去睇醫生做檢查 。 我好想即刻知道結果所以就好緊張咁問幫我照的人員,問佢個心有無發大,佢只係好冷淡雙眼無離開個MON講,吾清楚要對比之前的影像先知道。

等待結果的時候好似好長同時不想面對但終於要到睇結果那一刻。報告無壞消息但無特別好的事。個心由三成去到三成五但番吾到正常人的功能所以依然係心衰竭。左心室無咩變只係縮細左少少但可以除時發大番。醫生話功能進步左主要係藥物同儀器幫助,這代表心臟對治療有正面反應,係好事,個心可能會慢慢細番。但如果拖得愈長個心就愈難細番。聽到雖然擔心但也有信心如醫生所講會慢慢進步。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。