註冊 登入

如何盡處轉線不失禮貌

如何盡處轉線不失禮貌 E-mail 此主題給朋友

路上愈來愈難求讓位過線,唔攻入去可以點入?

回覆 引用 TOP

我都想請教下
我新牌仔,有時真係cut唔入
行到去雙白線前,停低等cut其實得唔得呢
我知一定阻住後面
但唔cut又會去左其他地區。。。

回覆 引用 TOP

老早打定燈,慢溜,如到盡頭唯有停低,但若果自己條線拉晒龍就最好搵過另一條路走。

可以的話,開窗俾定個五先。試過落雨都開窗俾五,會有好心人停車讓你行先。

禮多人不怪。

利申: >15 年牌

回覆 引用 TOP

其實香港人都算幾好,唔算好難cut,只要一早打定燈,其實都有好多人會讓位比你,包括我都會讓位比人。但真係去到雙白咪慢慢溜,有人讓咪快手快腳轉線囉。

不過最唔讓人係搵食車,的士同紅van,就算係貨van大部份都會讓。

戴耀廷當日口口聲聲話可以和平去佔中, 控制到情況, 推班後生去死, 戴耀廷先係絕對絕對絕對可恥.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 teeoi 於 2015-9-24 06:53 PM 發表

路上愈來愈難求讓位過線,唔攻入去可以點入?
攻入去轉線屬於不小心駕駛行為,可被檢控
我從來只要打燈後開盡油門便可,有冇人讓,一眼關七去控制場面,速度夠,唔到佢唔讓,除非佢已經安裝火箭衝上來封位,基本上+拿九穩,大不了幾百次有一次使用plan B放棄然後改道而行,

熱門搜尋: 學英文 酒店業 心理輔導 室內設計課程 bba 補習社 課程

回覆 引用 TOP

睇你邊區,
新界區就好難有人讓,
最好預早打定燈,
靜候扒私家車╱巴士,就比較容易。
如果搵食車就唔好過,啲人好惡,通常唔讓你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngmanwai 於 2015-9-24 07:06 PM 發表

回覆 引用 TOP

九龍車真係唔多讓,下次去九龍我會用九龍mode

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 audia41117 於 2015-9-24 07:35 PM 發表
九龍車真係唔多讓,下次去九龍我會用九龍mode
最得意係,帶頭果部唔讓,後面跟住果條龍就頂位唔讓,讓下好似驚做左on9仔咁,果d人心態真唔得呀

回覆 引用 TOP

手眼協調先可睇準順利入位。

回覆 引用 TOP

我頭先行塘尾道等轉櫻桃街先俾人車左巴��,好多時眼見俾5人地都會讓
唔讓就自己檢討下係咪自己打尖打得衰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pamela~良 於 2015-9-24 07:56 PM 發表
我頭先行塘尾道等轉櫻桃街先俾人車左巴?�,好多時眼見俾5人地都會讓唔讓就自己檢討下係咪自己打尖打得衰
可能我眼神接觸不良

回覆 引用 TOP

我都發現多數唔讓
我多數在燈位停車就俾個五請人譲我轉定先
如行駛中就真是眼明手快加速搵位攝
因為新手好多時cut唔到要兜路

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。