註冊 登入

一對龍紋短鯛的故事與熱帶魚仔混養

引用:
原帖由 888fff 於 2017-4-6 19:51 發表

影得好霸氣,由第一頁睇完,有無用PH試劑檢測,我同你相反如果無開co2,PH去到8。不過係溶岩沙底。
魚缸中冇其他魚,公魚才這樣子,牠只係識欺負雌魚和孔雀,上星期放牠落大缸,一條細七彩已經KO佢,佢要乖乖閃埋一邊。

我冇pH試劑檢測,只用錶,個錶調整過再測試,讀數都一致。除非換過個新錶,但個錶唔似壞。

師兄是否用熔岩沙養龍紋?

引用:
原帖由 Bunnydaddy 於 2017-4-6 08:43 PM 發表

魚缸中冇其他魚,公魚才這樣子,牠只係識欺負雌魚和孔雀,上星期放牠落大缸,一條細七彩已經KO佢,佢要乖乖閃埋一邊。

我冇pH試劑檢測,只用錶,個錶調整過再測試,讀數都一致。除非換過個新錶,但個錶唔似壞 ...
無龍紋,有阿卡西。

引用:
原帖由 mudbody 於 2017-4-6 20:10 發表

好靚的野龍
師兄可以透露下一對買左幾錢嗎?
我今晚返屋企再pm你。或者請kwong1000師兄代我答覆你。我係晌雨林見到喱對龍紋而結緣的。當日走遍世界、人氣、宏go、魔幻、司O2⋯⋯等等樓上舖,但最終都係喱對最合眼緣,而最最重要的,是這對公魚和雌魚沒有在缸中追趕打架,感情似是真正配對出來的對魚,似乎不是「夾硬」放埋一齊就叫「對魚」,另外,雌魚的狀態是首要考慮的,雌魚要生育,比公魚稀罕,公魚一定靚過雌魚,但如果想睇佢哋繁殖,雌魚比公魚重要十倍,靚的公魚大把,隨時可以搵到,但狀態好的雌魚可遇不可求。最後就是價錢在能力範圍內,就這樣結了縁。

PS. 篤爆人恐怕必會惹來反擊,但如有助魚友日後揀選心頭好時多一點角度去考慮,是魚友之益。

剛才我在雨林見到一條野龍,似乎是雌魚,只有一條,有意養龍紋的網友可看看是否合眼緣,價錢1K有找。

回覆 引用 TOP

請問一下觀塘張偉成遠蘭魚場仲存唔存在

引用:
原帖由 888fff 於 2017-4-6 20:49 發表

無龍紋,有阿卡西。
師兄有冇check過你缸中的GH多少?

引用:
原帖由 Bunnydaddy 於 2017-4-6 09:26 PM 發表

師兄有冇check過你缸中的GH多少?
剛剛簡易測試

應該唔過30

引用:
原帖由 888fff 於 2017-4-6 21:35 發表

剛剛簡易測試6707639
應該唔過30
水質好理想,不愧是熔岩沙底。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Nanase 於 2017-4-6 21:18 發表

請問一下觀塘張偉成遠蘭魚場仲存唔存在

我唔清楚,我平均一、兩年先至去一次觀塘區(同水族無關),要請其他網友回應。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunnydaddy 於 2017-4-6 09:05 PM 發表

我今晚返屋企再pm你。或者請kwong1000師兄代我答覆你。我係晌雨林見到喱對龍紋而結緣的。當日走遍世界、人氣、宏go、魔幻、司O2⋯⋯等等樓上舖,但最終都係喱對最合眼緣,而最最重要的,是這對公魚和雌 ...
師兄唔去大圍睇下.......可能走漏眼!值得一睇!

引用:
原帖由 pippen2009 於 2017-4-7 01:05 發表

師兄唔去大圍睇下.......可能走漏眼!值得一睇!
請pm給我地址和寶號,謝謝。

引用:
原帖由 Bunnydaddy 於 2017-4-7 01:29 AM 發表

請pm給我地址和寶號,謝謝。
水藝坊
不過唔就腳就無謂去
鯛界不太受歡迎既鋪, 好多人彈佢賣得貴, 3800蚊對聖龍

引用:
原帖由 Bunnydaddy 於 2017-4-6 09:05 PM 發表

我今晚返屋企再pm你。或者請kwong1000師兄代我答覆你。我係晌雨林見到喱對龍紋而結緣的。當日走遍世界、人氣、宏go、魔幻、司O2⋯⋯等等樓上舖,但最終都係喱對最合眼緣,而最最重要的,是這對公魚和雌 ...
師兄都算玩得認真, 為繁殖而玩
唔少人好似我咁都只係認真揀左隻公就算, 乸只係唔核凸, 鰭齊全同健康就得, 玩得耐既人就會認真揀埋隻乸

雖然好多人都想佢地繁殖, 但會玩子代人工魚既人又無乜, 主要都係養靚條公就算

好似我呢d入門級只為儲品種, 越稀有既品種越好, 人工野生都無所謂, 好似集郵咁, 最好款款單公咁混養埋一齊, 又唔使開咁多缸

有d資深玩家就會追求質素而唔睇品種, 好似之前班友癲左係咁買大白, 買5-6條咁

引用:
原帖由 kwong1000 於 2017-4-7 12:05 發表

師兄都算玩得認真, 為繁殖而玩
唔少人好似我咁都只係認真揀左隻公就算, 乸只係唔核凸, 鰭齊全同健康就得, 玩得耐既人就會認真揀埋隻乸

雖然好多人都想佢地繁殖, 但會玩子代人工魚既人又無乜, 主要都 ...
剛剛補充了上述的帖子: "篤爆人恐怕必會惹來反擊,但如有助魚友日後揀選心頭好時多一點角度去考慮,是魚友之益。"

引用:
原帖由 Bunnydaddy 於 2017-4-7 12:37 PM 發表

剛剛補充了上述的帖子: "篤爆人恐怕必會惹來反擊,但如有助魚友日後揀選心頭好時多一點角度去考慮,是魚友之益。"
有時黑店唔怕講出黎, 有人試過有鋪頭雙公扮對魚, 之後買左先知

熱門搜尋: 耳環 眼部護理 情侶戒指
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。